Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Cevad Zarif'ten istifa kararının ipuçlarına ilişkin açıklama: Bize güvenilmeliydi...

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, istifa kararının ardından ilk açıklamasını yaptı. Zarif, yabancı ülkelerle müzakerelerin ihanet kabul edilmesinden, kendisine güvenilmemesinden, kara para aklama ve terör finansmanını önleyici yasa tasarılarının onaylanmamasından ve devlet televizyonunun yayın politikasından yakındı.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-02-26 14:45:38

Cevad Zarif'ten istifa kararının ipuçlarına ilişkin açıklama: Bize güvenilmeliydi...

İstifa kararının öncesinde Cumhuri-yi İslami gazetesine verdiği röportajı bugün yayımlanan İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, yabancı ülkelerle müzakerelerin ihanet kabul edilmesinden, kendisine güvenilmemesinden, kara para aklama ve terör finansmanını önleyici yasa tasarılarının onaylanmamasından ve devlet televizyonunun yayın politikasından yakındı.

"BİZE GÜVENİLMELİYDİ..."

Ülkedeki bazı kesimlerin dış politikaya yönelik müdahalelerinden ve Dışişleri Bakanlığı'nın politikalarına güven duyulmamasından rahatsızlığını dile getiren Zarif, şöyle konuştu:

"Öncelikle dış politikamızı parti ve fraksiyonlar arasındaki bir mesele olmaktan çıkarmalıyız. Dış politikada görevli diplomatlara ulusal düzeyde güven duyulmalıdır. Ülkede fikir birliğinin sağlanması için buna ihtiyaç duyuyoruz. Bazıları yabancı devletlerle müzakereleri değersiz buluyor hatta ihanet kabul ediyor."

FATF'IN REDDEDİLMESİNE TEPKİ GÖSTERDİ

Kara para aklama ve teröre finansın önlenmesini öngören Mali Eylem Görev Gücü'ne (FATF) üyelikle ilgili yasa tasarılarının bazı muhafazakar kesimlerin baskılarıyla onaylanmamasına da tepki gösteren Zarif, "Bu yasanın onaylanmaması soluk borumuzun kesilmesi anlamına gelir. Dünya bankalarıyla ilişki kurmak istiyorsak FATF'ın önerilerini yerine getirmemiz gerekiyor." ifadelerini kullandı.

NÜKLEER ANLAŞMANIN İPTALİ SONRASI YAŞANANLARA TEPKİLİ

ABD'nin nükleer anlaşmadan çekilmesinden sonra anlaşmanın başarısız olduğu gerekçesiyle Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'ye ve kendisine tepki gösteren kesimlere seslenen Zarif, "(ABD Başkanı Donald) Trump'ı kınamak yerine neden halkın seçtiği cumhurbaşkanını ve dış politikamızı hedef alıyorsunuz?" sorusunu yöneltti.

"DEVLET KANALI HALKI UMUTSUZLUĞA SEVK EDİYOR"

Zarif ayrıca, devlet televizyonunun yayın politikasının halkı umutsuzluğa sevk ettiğini belirtti.

ZARİF'İN İSTİFASI

Zarif, dün sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, görevine devam edemeyeceğini duyurmuştu.

Zarif'in, Beşar Esed'in dün İran lideri Ali Hamaney ve Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile yaptığı ve uluslararası basına fotoğraflarla yansıyan görüşmelerden haberdar edilmediği gerekçesiyle istifa ettiği belirtiliyor.

Zarif'in, "Entekhab" sitesi muhabirine yaptığı açıklamada, "Bugün yapılan görüşmelerdeki fotoğraflardan sonra Cevad Zarif'in Dışişleri Bakanı olarak artık dünyada itibarı yoktur" ifadelerini kullandığı aktarılmıştı.

İSTİFASI ONAYLANMADI

İran meclisinden yaklaşık 150 milletvekili Cumhurbaşkanı Ruhani'ye Zarif'in istifasını kabul etmeme çağrısında bulundu. Ruhani de henüz Dışişleri Bakanı'nın istifasını kabul etmedi.

Öte yandan Fars Haber Ajansı'na konuşan Dışişleri Bakanlığı'ndan ismi açıklanmayan bir diplomat, Zarif'in istifa kararının arkasında Cumhurbaşkanlığı ile Dışişleri Bakanlığı arasındaki koordinasyon eksikliği olduğunu ancak bakanın istifasını geri alma ihtimalinin yüksek olduğunu aktardı.

FAFT, CFT'YE MUHALEFETE RUHANİ DE TEPKİ GÖSTERDİ

İran'ın Mali Eylem Görev Gücü (FATF) ve Terörizmin Finansmanıyla Mücadele Konvansiyonu'na (CFT) üye olmasına muhalefet edenlere tepki gösteren Ruhani de konuya ilişkin açıklama yapmış, tüm dünya devletlerinin bu mekanizmaya üye olduğunu, İran'ın da üye olması gerektiğini söyledi. Ruhani 'Ülke 10-20 kişinin eline bırakılamaz' diyerek muhalifleri uyarmıştı.

AYRINTILAR İÇİN FOTOĞRAFA TIKLAYINIZ

44_1

Haber Ara