Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

Buteflika'nın kararları, Cezayirlileri ikna etmedi: Protestolara devam

Protestoların hedefindeki Cezayir Cumhurbaşkanı Buteflika’nın İsviçre’den dönüşünde, ‘beşinci dönemi için cumhurbaşkanı adayı olmayacağını ve seçimleri süresiz ertelediğini’ açıklaması, protestocuları ikna etmedi. Buteflika’nın aldığı kararlarının başkanlık görevini fiilen uzattığı yorumlarına yol açarken; protesto gösterilerinin de Buteflika’nın görevinden istifa edinceye kadar süreceği açıklandı. Önümüzdeki cuma günü ülke genelinde büyük protesto gösterileri bekleniyor.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-03-12 15:10:10

Buteflika'nın kararları, Cezayirlileri ikna etmedi: Protestolara devam

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülaziz Buteflika'nın tedavi için gittiği İsviçre'den dün ülkesinde döndüğünde yaptığı ilk açıklamada, beşinci dönemi için cumhurbaşkanı adayı olmayacağını ve 18 Nisan'da yapılacak seçimleri süresiz olarak ertelediğini açıklaması, protestocuları memnun etmedi. Buteflika'nın aldığı kararlarının başkanlık görevini fiilen uzattığı yorumlarına yol açarken, Cezayir halkı da alınan kararlardan ikna olmadı. Protesto gösterilerinin Buteflika'nın görevinden istifa edinceye kadar süreceği bildirildi.

Şimdi birçok protestocu Cumhurbaşkanı Buteflika'nın yeni seçimleri beklemek yerine, 18 Nisan'da istifa etmesini istiyor. Protestocular, “Buteflika, seçimler olmadan Cumhurbaşkanı kalacak ve böylece dördünce süresini uzattı” dedi.
Geçen şubat ayından bu yana Cezayir, ülke genelinde yaygın ve eşi benzeri görülmemiş büyük protesto gösterilerine tanıklık etti ve Cumhurbaşkanı Buteflika'nın beşinci dönem adaylığını reddetti.
Buteflika, geçen pazar günü, tedavi için bulunduğu Cenevre'den iki hafta sonra ülkesi Cezayir'e geri döndü.
Buteflika, Pazartesi gecesi, Cezayir halkına yazılı yaptığı açıklamada, "18 Nisan'da cumhurbaşkanlığı seçimi yapılmayacak. Bunun amacı, bana acil olarak verdiğiniz talebe cevap vermektir” dedi.
Bouteflika tarafından ortaya konan yeni siyasi plan, Cezayir sokağının ulusal bir uzlaşma konferansının düzenlenmesi ve beşinci bir dönem için seçilirse anayasanın değiştirilmesiyle ilgili 3 Mart adaylık mektubunda ilan edilen taahhütleri reddetmesinin sonucudur.

ULUSAL UZLAŞMA KONFERANSI

Cumhurbaşkanı Bouteflika ayrıca, bir ‘ulusal uzlaşma konferansı'na başkanlık etmek amacıyla Dışişleri eski Bakanı Lakhdar Brahimi'yi de görevlendirdi.
Salı günü bir hükümet kaynağı da, Reuters'e verdiği demeçte, Brahimi başkanlığındaki konferansın göstericilerin temsilcilerinin yanı sıra 1954'ten 1962'ye kadar bağımsızlık savaşında önemli rol oynayan rakamları içereceğini söyledi. Hükümet kaynağı, "Cezayir konferansında göstericilerin temsilcileri Jamila Buhaird, Zohra Zarif Bittat ve Bourekaa'yı da içerecek" dedi.
Buteflika'nın kararlarına ilk tepki olarak, Pazartesi gecesi Cezayirliler özellikle başkent Jijel ve Constantine, yerel basında çıkan haberlerde ve sosyal ağlarda sınırlı kutlamalar düzenlediler .
Cumhurbaşkanı Buteflika'nın açıklamaları protestoları tatmin ezmezken; gösterilerin Cezayir'deki diğer şehirlerine yayılması bekleniyor. Ayrıca ülke genelinde önümüzdeki cuma günleri büyük protesto gösterileri bekleniyor.

Haber Ara