Dolar

32,2640

Euro

34,7427

Altın

2.392,95

Bist

10.276,88

Bolivya seçimlerini Morales'in partisi kazandı

Bolivya’da yapılan son sandık çıkış anketlerine göre, seçimi sosyalist aday Luis Arce Catocora’nın kazandığı duyuruldu. Bolivya televizyonu Unitel'de yayınlanan duyuruya göre, Arce'nin oyların yüzde 52,4'ünü Carlos Mesa'nın ise yüzde 31,5'ini aldığı belirtildi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-10-19 13:37:33

Bolivya seçimlerini Morales'in partisi kazandı

El Deber gazetesi, sağ kanat lideri Luis Fernando Camacho'nun yüzde 14,1'lik oy oranıyla üçüncü olduğunu açıkladı.

Sonuçların kesinleşmesi halinde geçen yıl baskılar sonucu istifaya zorlanan Evo Morales'in partisi Sosyalizm Hareketi (MAS) yeniden iktidara gelmiş olacak.

Eski Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, ülkesinde düzenlenen genel seçimde oy verme işlemi sürerken, siyasi sığınmacı olarak geldiği Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te açıklamalarda bulundu.

bolivya-secimlerini-morales-in-partisi-kazandi-794359-5

“Provokasyona gelmemenizi istiyorum”

Evo Morales, ülkesinde düzenlenen genel seçime ilişkin, "Sizden hiçbir provokasyona gelmemenizi istiyorum. Asla unutmamamız gereken en büyük ders, şiddetin yalnızca şiddet ürettiği ve bununla hepimizin kaybettiğidir" dedi.

Morales, Sosyalizm Hareketi Partisinin (MAS) temsilcilerinin seçim sonuçlarını sandık başından takip ederek paylaşacağını söyledi. Morales ayrıca, "Bütün Bolivyalıların ve siyasi partilerin, tıpkı şehirlerde olduğu gibi kırsal alandaki oyların dikkate alınmasını sakinlik içinde beklemesi ve seçim sonuçlarına saygı gösterilmesi oldukça önemlidir" değerlendirmesinde bulundu.

Ülkedeki yasalara göre adaylardan birinin seçimi kazanabilmesi için oyların en az yüzde 40'ını alması ve bir sonraki adaya 10 puanlık fark atması gerekiyor. Adaylardan biri bu koşulları sağlayamaması durumunda ikinci tur seçimler düzenleniyor.

Son seçim anketinde, yüzde 42,2 oyla seçimi kazanacağı iddia edilen 56 yaşındaki Arce, Morales'in 14 yıllık iktidarında, sağlık durumu nedeniyle 2017 ve 2019 yılları hariç, Ekonomi Bakanlığı görevini yürütmüştü.

Bolivya'da 20 Ekim 2019 tarihindeki devlet başkanlığı seçimlerinde hile yapmakla suçlanan Morales, istifasının ardından Meksika'ya sığınmıştı. ABD Başkanı Donald Trump Bolivya'daki iktidar değişikliğini memnuniyetle karşıladığını açıklamış ve demokrasinin kazandığını belirtmişti. Bolivya'da Jeanine Anez yönetimindeki geçici bir hükümet kurulmuş ve hükümet ABD'ye 11 yıl sonra tekrar büyükelçi atamıştı.

Luis Albertı Arce kimdir?

28 Eylül 1963 Bolivya'nın başkenti La Paz'da doğan Luis Alberto Arce Catacora, Başkan Evo Morales'in kabinesinde Ekonomi Bakanı olarak görev aldı. 2006 yılında atanan Arce, Bolivya'daki Hidrokarbon, Telekomünikasyon ve Madencilik şirketlerinin kamulaştırılmasını ve Güney Bankası'nın kurulmasını denetleyen yetkili isim olarak tanındı. Ülkede GSYH'nin yüzde 344 artması ve yoksulluğun yüzde 38'den 15'e düşmesi ile Bolivya ekonomisinin gelişme göstermesinde rol aldı. 2011 yılında, Amerikan Ekonomi Dergisi Arce'yi, 18 bölge ülkesi arasında en iyi 8'inci Ekonomi Bakanı olarak sıralamıştı.

Haber Ara