Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Bolivya'da yeni hükümet İsrail ile ilişkileri düzeltecek

Bolivya'da Evo Morales hükümetinin istifaya zorlanmasıyla gerçekleştirilen darbe sonrası seçilen geçici hükümet İsrail ile diplomatik ilişkilerin yeniden kurulacağını açıkladı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-12-01 14:50:26

Bolivya'da yeni hükümet İsrail ile ilişkileri düzeltecek

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Bolivya'da geçici devlet başkanı Jeanine Anez yönetimindeki hükümet, 11 yıl sonra ABD'ye büyükelçi atarken İsrail ile diplomatik ilişkilerin de yeniden kurulacağını duyurdu.

GAZZE SALDIRISI SONRASI KOPAN İLİŞKİLER YENİDEN ONARILACAK

Bolivya'da geçici hükümetin Dışişleri Bakanı Karen Longaric, İsrail ile bozulan diplomatik ilişkileri yeniden onarma kararı aldıklarını açıkladı. Longaric, yabancı basın mensuplarıyla yaptığı görüşmede, Morales'in, 2009'da Gazze'ye yönelik saldırıları nedeniyle İsrail ile bozulan ilişkilerini diplomatik olarak yeniden düzeltme kararı aldıklarını duyurdu.

İSRAİL DIŞİŞLERİ'NDEN AÇIKLAMA

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, konuya ilişkin, geçici Bolivya hükümetinin ilişkileri düzeltme kararı almasını memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti.

İki ülke arasındaki ilişkilerin düzelmesinin, İsrail'e düşman olarak nitelendirdiği Morales'in gidişine bağlayan Katz, "İsrail ile dostane bir hükümetin başa gelmesi, ilişkileri yeniden mümkün kıldı." değerlendirmesinde bulundu.

MORALES "FİLİSTİNLİLERE YAPILAN SOYKIRIMDIR" DİYEREK İLİŞKİLERİ KOPARMIŞTI

İsrail ile Bolivya arasındaki diplomatik ilişkiler, 2009'da İsrail'in Gazze'ye düzenlediği büyük operasyon sırasında askıya alınmıştı. O dönemde Morales, İsrail'in operasyonlarını, "soykırım" olarak nitelendirip, ilişkileri koparma kararı almıştı.

Morales, saldırıları protesto etmek amacıyla iki ülke arasında uzun süreli vize muafiyeti anlaşmasını iptal etmişti.

MORALES FİLİSTİN'İ TANIMIŞTI

Öte yandan Morales, İsrail ile ilişkileri koparma kararı sonrasında 2010 yılında Filistin'i resmen bir devlet olarak tanımıştı.

İNTERPOL MORALES'İ ARIYOR

Dün (28 Kasım) istifası sonrasında iltica ettiği Meksika'nın başkenti Meksiko'da basın toplantısı düzenleyen Morales, "Interpol'ün mevcut olmayan suçlar nedeniyle beni Güney Amerika'da aradığını bildirmek isterim" demişti.

BOLİVYA KRİZİ

Bolivya'da, 20 Ekim'de düzenlenen başkanlık seçimlerinin ardından muhalefet, seçimlerde "hile" yapıldığını iddia etmiş ve taraflar karşılıklı olarak destekçilerini sokak gösterilerine çağırmıştı.

Tartışmalı seçim sonuçlarının ardından günlerdir seçimlerin iptal edilmesini ve tekrar seçime gidilmesini isteyen muhalifler, Evo Morales'in tekrar seçim yapılacağı duyurusunun ardından, Morales'in katılmadığı seçimler düzenlenene kadar protestoların devam edeceğini açıklamıştı.

Morales, Bolivya Genelkurmay Başkanı Williams Kaliman'ın istifa çağrısının ardından görevi bırakmış, iltica teklifini kabul ettiği Meksika'ya gitmek üzere Bolivya'dan ayrıldığını duyurmuştu.

Bolivya Çokuluslu Yasama Meclisi'nin üst kanadı Senatörler Meclisi'nin Başkan Yardımcısı muhalif Jeanine Anez, ülkede geçici devlet başkanlığı görevine getirilmişti.

Önce muhalefet destekçilerinin, Morales'in istifasının ardından da yanlılarının düzenlediği gösterilerde çoğunluğu Morales yanlısı 35 kişi hayatını kaybetmişti.

(Habere gitmek için fotoğrafa tıklayınız)

1308161_2

Haber Ara