Dolar

32,2312

Euro

35,0117

Altın

2.447,60

Bist

10.677,49

BM’den Libya krizi için askeri komite toplantısı

Birleşmiş Milletler (BM), Libya krizine çözüm amacıyla 5+5 formatındaki askeri komite toplantısının bugün İsviçre'nin Cenevre kentinde başlayacağını duyurdu.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-02-04 10:37:01

BM’den Libya krizi için askeri komite toplantısı

BM Cenevre Ofisi'nden yapılan yazılı açıklamada, 5+5 formatındaki Ortak Askeri Komite'nin bugün BM himayesinde toplantılara başlayacağı bildirildi.

Açıklamada, 5 üyenin Ulusal Mutabakat Hükümeti'nce (UMH), diğer 5 üyenin de Libya'nın doğusundaki silahlı güçlerin lideri General Halife Hafter'in liderlik ettiği Libya Ulusal Ordusu isimli silahlı grup tarafından belirlendiği bilgisi paylaşıldı.

Toplantılara, BM Genel Sekreteri'nin Libya Özel Temsilcisi Ghassan Salame'nin moderatörlük yapacağı kaydedildi.

Toplantıların basına kapalı yapılacağı öğrenildi.

Cenevre'de geçen salı günü yapılması planlanan toplantı gerçekleşmemişti.

Berlin'de 19 Ocak'ta düzenlenen Libya konulu konferansta, uluslararası meşruiyete sahip UMH ve Hafter tarafından beşer askeri temsilcinin BM himayesinde kalıcı ateşkesi görüşmek üzere bir araya gelmeleri kararlaştırılmıştı.

LİBYA'DAKİ GELİŞMELER

Afrika'nın en büyük dünyanın ise dokuzuncu büyük petrol rezervine sahip Libya'da 2011'de Muammer Kaddafi'nin düşürülmesinden beri iç savaş yaşanıyor.

Türkiye başta olmak üzere İtalya ve Katar'ın desteklediği ve BM'nin resmi hükümet olarak tanıdığı Trablus yönetimi, arkasında Rusya, Fransa, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) desteği bulunan General Halife Hafter'e bağlı güçlere karşı mücadele ediyor.

Bu ay başında Türkiye ve Rusya'nın girişimleri ile ülkede ateşkese çok yaklaşılmış fakat geçen Nisan'dan beri Trablus'u kuşatan Halife Hafter anlaşmayı imzalamadan Moskova'dan ayrılmıştı.

 

Haber Ara