Dolar

32,2081

Euro

34,8604

Altın

2.444,95

Bist

10.218,58

Bir eyalette infazlar durduruldu, ABD'de idam tartışması başladı

Amerika’da California eyaleti valisi Gavin Newsom eyalet genelinde idam cezalarının infazını, yürütme kararıyla durduracağını açıkladı. İnsan hakları savunucuları kararı desteklerden, idam savunucuları ve Başkan Trump, Vali Newsom'a tepki gösterdi.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-03-13 21:55:52

Bir eyalette infazlar durduruldu, ABD'de idam tartışması başladı

Amerika'da California eyaleti valisi Gavin Newsom, California'da yürürlükte olan zehirli iğneyle infaz protokolünü bir yürütme kararıyla askıya alacağını açıkladı.

"BİR İNSANI KASTEN ÖLDÜRMEK YANLIŞTIR"

Newsom, “Bir insanı kasten öldürmek yanlıştır” ifadelerini kullandı ve idam cezalarının bazılarının masum insanlara verildiğini de vurguladı.

SANIKLARA 'ORANTISIZ' BİR YARGILAMA YAPILIYOR

Newsom ayrıca idam cezası davalarının azınlık grupları, zihinsel engelli bireyleri ve yasal temsiliyeti karşılayacak maddi gücü olmayan sanıkları orantısız bir şekilde etkilediğini de kaydetti.

İNSAN HAKLARI SAVUNUCULARINDAN DESTEK

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) yönetici direktörü Alison Parker Newsom'ın ‘güçlü bir ahlaki duruş' sergilediğini, diğer eyalet liderlerinin de aynı adımı atmalarını umut ettiklerini belirtti.

Sosyal medyada da insan hakları savunucuları kararı destekleyen tweetler atarken Başkan Donald Trump tepki gösterenler arasındaydı. Trump, Twitter mesajında "seçmenlere rağmen California Valisi'nin 737 taş kalpli katilin infazını durduracağını; kendisinin, kurbanların aileleri ve yakınlarının buna sevinmediğini" de belirtti.

SERBEST BIRAKMA OLMAYACAK

Bu yeni yürütme kararı California'da şu an idam cezasıyla cezaevinde infazı bekleyen 737 mahkumun serbest bırakılması ya da cezalarının hafifletilmesi gibi bir değişiklik getirmeyecek.

B0A7EA25-7EB8-48D6-BED0-D5F00D0839E6_w1023_r1_s
California valisi Gavin Newsom

DAHA ÖNCE DE YAŞANDI

Pennsylvania ve Oregon eyalet valileri de daha önce bir yürütme kararıyla eyaletlerindeki infazları durdurmuştu.

20162DA BU EYALETTE OYLAMA YAPILMIŞTI

Amerika'nın Sesi'nin haberine göre ABD'nin 50 eyaletinden 20'sinde idam cezası yasak. Son infazın 2006 yılında gerçekleştirildiği eyalette 2016 yılında yapılan halk oylamasında seçmenler idam cezasının devam etmesini tercih etmişti. Vali Newsom'un infazları durdurma kararını eleştirenler, bu kararın 2016 halk oylaması sonuçlarına yansıyan halk iradesini de hiçe saydığını savunuyor.

Haber Ara