Dolar

32,2455

Euro

35,0830

Altın

2.526,39

Bist

10.643,58

Beşar Esed İran'da Hamaney'le görüştü

Beşar Esed, Tahran'da İran lideri Ali Hamaney ve Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile görüştü. Görüşmede dikkat çeken ayrıntı ise Suriye bayrağının yer almamasıydı. Beşar Esed, bir kaç gün önce de Rusya Devlet Başkanı Putin'in yaptığı bir konuşma sırasında 'çizginin gerisinde' beklediği bir an ile gündeme gelmişti.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-02-25 23:40:28

Beşar Esed İran'da Hamaney'le görüştü

Beşar Esed, Suriye savaşının başladığı günden bu yana ilk kez İran'ı ziyaret etti. Esed, Tahran'da İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve dini lider Ayetullah Ali Hamaney'le bir araya geldi. Görüşme sırasında diplomatik teamüllere aykırı olarak Esed'in arkasında Suriye bayrağı yer almazken, Suriyeli herhangi bir diplomat da bulunmadı.

Görüşmede ayrıca İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani de yer aldı.

55

66_1

HAMANEY'DEN MEZHEP VURGUSU

Suriye'ye verdikleri desteğin süreceğini kaydeden Hamaney, İran ve Suriye'nin stratejik ortaklar olduğunu söyledi. İran lideri Hamaney, iki ülke arasındaki mezhebi ilişkilerin ve bundan kaynaklı gerçekleşen gidiş-gelişlerin de yakınlaşmada önemli rol oynadığını kaydetti.

1_19

2_20

RUHANİ'DEN DİN ve KÜLTÜR VURGUSU

İran Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada da Esed'in Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile görüştüğü belirtildi.

Ruhani, görüşmede dini ve kültürel köklerin İran ile Suriye arasındaki ilişkilerin belirleyici faktörü olduğunu savundu.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya lideri Vladimir Putin ile geçen hafta gerçekleştirdikleri Soçi Zirvesi'ne değinen Ruhani, şunları kaydetti:

"Çok taraflı iş birliklerinin artırılmasıyla bölgenin genelindeki güvenlik şartları daha iyi hale geldi. İran, Rusya ve Türkiye liderlerinin katıldığı Soçi Zirvesi'nde de Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması vurgulandı. Ayrıca Suriye hükümetinden izin almayan yabancı güçlerin ve ABD'nin her türlü varlığı kınandı."

ESED'DEN İRAN'A TEŞEKKÜR

Suriye devlet başkanlığının Telegram hesabından yapılan açıklamaya göre Esad, Hamaney ile gerçekleştirdiği görüşmede iç savaş boyunca Suriye için yaptıklarından ötürü İran'a şükranlarını sundu.

4_11

Suriye devlet televizyonu, Esed ve Hamaney'in, “iki dost ulusun çıkarları için tüm seviyelerde işbirliğini sürdürme” konusunda mutabık kaldığını bildirdi.

5_6

"ÇİZGİNİN GERİSİNDE" ve BAYRAKSIZ

Görüşmede dikkat çeken ayrıntı ise Suriye bayrağının yer almamasıydı. Beşar Esed, bir kaç gün önce de Rusya Devlet Başkanı Putin'in yaptığı bir konuşma sırasında "çizginin gerisinde" beklediği bir an ile gündeme gelmişti.

Putin'in Lazkiye ziyaretinde kayda alınan görüntülerde Esed, komutanların beklediği bölümde bekliyordu. 2017 yılında da Putin'in bir başka ziyareti sırasında Rus liderle yan yana yürümek isteyen Esed, bir Rus komutan tarafından durdurulmuş ve daha ileri gitmesine izin verilmemişti.

2019-02-25_23h34_11

İRAN SURİYE SAHASINDA

Mart 2011'den beri Esed rejimine destek veren İran, Suriye savaşına Hizbullah, yabancı savaşçılar, Devrim Muhafızları ve İran Ordusu ile fiili olarak katılmıştı. Mart 2015'te ise Rusya'nın sahaya girmesini sağlayan İran, Suriye'nin yeniden inşasında da rol alacağını duyurdu.

İRAN ŞAM'DA KONUT İNŞA EDECEKLER

Pars Today'in aktardığı habere göre Tahran Toplu Konut Yapım Derneği Başkan Yardımcısı İrec Rehber, İran ve Suriye arasında bu ülkede 200 bin konutun inşasına ilişkin anlaşma imzalandığını duyurdu. Açıklamada yaklaşık 3 ay içinde yapımına başlanacak konutların ağırlıklı olarak Esed rejiminin ikamet ettiği Şam'da yapılacağı belirtildi.

Haber Ara