Dolar

32,3922

Euro

34,7852

Altın

2.395,79

Bist

10.208,65

BBC gazetecisi: IŞİD'lileri İdlib'e YPG kaçırdı

ABD Başkanı Trump, her ne kadar IŞİD lideri Bağdadi'yi öldürdüklerini söylese de halen cevaplanmamış onlarca soru var. Bunlardan biri de Bağdadi'nin Irak'tan kalkıp Suriye'ye, hem de İdlib'e neden geldiği. Bu sorunun cevabı olabilecek nitelikte bir iddia gündeme geldi. İddiaya göre IŞİD'lileri İdlib'e kaçıran PYD/YPG terör örgütü.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-10-28 12:33:25

BBC gazetecisi: IŞİD'lileri İdlib'e YPG kaçırdı

TIMETURK | HABER MERKEZİ
ÇEVİRİ

BBC'den Riam Dalati, Pazar günü geç saatlerde attığı bir tweette, Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) ana omurgasını oluşturan PKK'nın Suriye uzantısı PYD/YPG'nin “yozlaşmış” üyelerinin, IŞİD'li teröristlerin İdlib'e girişine yardım ettiği söyledi.

"IŞİD'LİLER PETROL SEVKİYAT YOLLARI KULLANILARAK KAÇIRILDI"

Tweetinde "Nisan ayında güvenilir bir kaynağın kendilerine SDG'nin kaçakçılığa (IŞİD'lileri kaçırması kast ediliyor) ilişkin kendilerine bilgi verdiğini" söyleyen Dalati, aileleri kaçırmak için oyulmuş petrol tankerlerinin ve petrol sevkiyat yollarının kullanıldığını kaydetti. "Belçikalılar yeni gelmişti" dedi.

2019-10-28_11h40_35

Dalati, bu sözleri paylaştığı tweete, konuyla ilgili yazıların bulunduğu bir de görsel ekledi. Burada ise şu ifadeler yer aldı:

"Bu savaşçılar/aileler hiçbir zaman El Hol kampına (IŞİD'li ailelerin tutulduğu kamp) gelmedi ve hiç kaydedilmedi. Bunun yerine, kamyonlar, kamyon sürücülerine ve SDG yetkililerine rüşvet ödemesi yaptıktan sonra çölde kayboldu.

O (bilgiyi sağlayan kaynak), Fırat Kalkanı alanlarına Menbij geçişini kullanarak ulaştığını söyledi. Oradan ise Batı Halep'e. IŞİD aileleri, oyuk petrol tankeri içerisinde, petrol nakliye yollarını kullandılar."

PYD-IŞİD İLİŞKİSİ

Ağustos 2018'de, grup, fidye için 40 IŞİD esirini serbest bıraktı.

Ocak 2018'de ise, Ankara'nın başlattığı Fırat Kalkanı harekatı nedeniyle Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile savaşmaları için elindeki tüm IŞİD'li esirleri serbest bırakmıştı.

Ekim 2017'de IŞİD'in kalesi olarak kabul edilen Rakka'yı ele geçiren PYD/YPG'nin, şehri savaşarak değil, anlaşmalarla teslim aldığı ortaya çıkmıştı.

BBC muhabirleri Quentin Sommerville ve Riam Dalati'nin Kasım 2017'de yayınlanan haberlerinde PYD/YPG'nin IŞİD'lilerle anlaştığı, sayıları 4 bini bulan örgüt militanlarını bölgeden aileleri ve silahlarıyla otobüslere bindirerek tahliye ettiği ortaya çıkmıştı.

779059
Ekim 2017 - IŞİD'lilerin Rakka tahliyesinden bir görüntü

BAĞDADİ ÖLDÜRÜLDÜ

ABD Başkanı Donald Trump, dün akşam saatlerinde IŞİD Lideri Bağdadi'nin gece gerçekleştirilen bir operasyonla öldürüldüğünü duyurdu. Operasyonun nasıl yapıldığını anlatan Trump, "Rusya, Türkiye, Suriye (Esed rejimi) ve Irak'a ve Suriyeli Kürtlere (PYD/YPG) teşekkür ediyorum" dedi.

Türkiye'nin operasyona ilişkin bilgisi olduğunu ABD Başkanı açıklarken, Ruslara bilgi verilmediği kaydedildi. Irak devlet televizyonu operasyona istihbari katkı sağladıklarını söylerken, Irak'ın rolüne ilişkin ABD Başkanı Trump doğrudan bir açıklama yapmadı ve yalnızca teşekkür etmekle yetindi.

Trump, PYD/YPG'yi kast ederek "Suriyeli Kürtlere" teşekkür ederken, örgütün liderlerinden Mazlum Kobani, operasyona istihbarat sağladıklarını söyledi. 27 Ekim'de gece saatlerinde gerçekleşen operasyon sonrası ABD Başkanı Donald Trump, Twitter hesabından "Kısa süre önce çok büyük bir şey oldu" mesajını paylaşmıştı.

2019-10-28_11h59_17

Bundan yaklaşık 7 saat sonra Mazlum Kobani de tweet atarak "Başarılı ve tarihi operasyon, ABD ile ortak istihbarat çalışmasının sonucu" ifadelerini kullandı.

2019-10-28_11h59_22

EBUBEKİR EL BAĞDADİ IRAK'TAN İDLİB'E NEDEN GELDİ?

Operasyonla ilgili cevaplanmayan sorulardan biri olan "IŞİD Lideri Bağdadi'nin neden İdlib'e geldiği" sorusu ise halen merak ediliyor.

Untitled-1_26
Bağdadi'nin öldürülmesi için operasyon düzenlenen bölge - İdlib/Barişa - Türkiye sınırına 5 km uzaklıkta

IRAK İSTİHBARATI: KAÇAKÇILARI TAKİP ETTİK

Öte yandan Midde East Eye'den Ragıp Soylu, Twitter hesabından SkyNews, Al Mayeeden ve Al Jazeera Arabic'e dayandırdığı bilgileri paylaştı. Bu bilgilerde Irak istihbaratının Bağdadi'nin yerini tam olarak belirlediğini, bir istihbarat yetkilisinin Bağdadi'nin yakın çevresinin bir parçası olan Iraklı Muhammed Ali Sajt'in tutuklandığını söylediğini aktardı. Buna göre; "Irak istihbaratı Bağdadi'nin Baghouz ve Hajin arasında hareket ettiğini doğruladı. İdlib'de olduğunu öğrendiklerinde de şaşırdılar. Irak'ın iddiasına göre IŞİD ağına birden fazla kişiyle girildi ve Irak, Bağdat'ta bu konuda geniş bir istihbarat veri tabanı sağladı."

Soylu'nun The Guardian'a dayandırdığı bilgide ise şu ayrıntılar vardı: "Irak istihbaratı, IŞİD'lideri Bağdadi'yi, onun iki kardeşi Jumah ve Ahmed'i, ayrıca eşlerini ve diğer aile üyelerini, Irak'tan İdlib'e taşıyan kaçakçı aracılığıyla bölgeye kadar takip etti. Bilgiler bu ayın başlarında CIA'ye iletildi."

IRAK KANALLARI: İSTİHBARATIMIZ YARDIM ETTİ

Irak Devlet Televizyonu, Trump'ın açıklamasından saatleri önce Bağdadi'nin öldürüldüğünün iddia edildiği operasyona dair görüntüleri yayınlayacağını açıkladı. Ayrıca Bağdadi'nin yerinin bulunmasında Irak istihbaratının yardımcı olduğu iddia edildi.

(Habere gitmek için fotoğrafa tıklayınız)

77_27

Haber Ara