Dolar

32,3241

Euro

34,8370

Altın

2.389,49

Bist

10.276,88

Başı dertte; Elon Musk'ı kim harcamaya çalışıyor?

Twitter'ı aldıktan sonra 'herkese fikir özgürlüğü' diyen Elon Musk'ın başı ABD'deki Yahudi kuruluşlar ve dernekleri ile dertte...

4 Ay Önce Güncellendi

2024-01-17 18:24:28

Başı dertte; Elon Musk'ı kim harcamaya çalışıyor?

T24 Teknoloji yazarı Füsun Sarp Nebil, X platformunun patronu Elon Musk'ın, özellikle Gazze'ye yönelik vahşi saldırıları nedeniyle tüm dünyada İsrail'e yönelik tepkilerin artmasıyla ABD'deki Yahudi kuruluşların hedefi olduğunu yazdı.

6 YIL ÖNCEKİ MUSK RÖPORTAJI YENİDEN GÜNDEM OLDU

6 Ocak 2024'te Wall Street Journal, Elon Musk aleyhine hayli saldırgan bir yazı yayımladı. Yazı, Musk'ın 6 yıl önce attığı bir tweet'e ve arkasından verdiği röportaja dayanarak, uyuşturucu kullandığını ve bunun Tesla ve SpaceX yönetim kurulu üyelerini endişeye sevk ettiğini iddia ediyor. Devamında da uyuşturucu kullananların devletle iş yapmasının mümkün olmadığı gibi bir tehditvari mesajla da devam ediyor.

Bu açıdan bakıldığında, "Acaba Wall Street Journal (WSJ) haberinin zamanlaması, Musk'ın son zamanlarda MediaMatters ve ADL ile girdiği kavgayla mı ilgili" diye düşündürtüyor. Öyle ya, 6 yıldır neredeydiniz. O tweet ve röportaj 6 yıl önceye ait.

Bildiğiniz gibi, Musk Twitter'ı devir aldıktan sonra "İfade özgürlüğünü arttıracağım" diyerek daha önce "nefret söylemi" olarak "Topluluk Kuralları"na takılan, muhafazakâr-sağcı Amerikalıların mesajlarının önünü açmıştı.

Bu mesajların bir kısmı Yahudi karşıtı (antisemitik). Doğal olarak son Gazze saldırıları sonrası daha da yükseldi.

TESLA VE SPACEX YÖNETİMİ ENDİŞELENMİŞ

Wall Street Journal, Elon Musk'ın yasa dışı uyuşturucu maddeler kullandığı ve bu durumun Tesla ve SpaceX'teki üst düzey yöneticiler ve yönetim kurulu üyeleri arasında büyük bir endişe yarattığı iddialarını 2018 yılında attığı aşağıdaki tweet'i ve arkasındaki röportajla delillendiriyor.

O zamanlar bu tweet borsayı etkilediği için SEC tarafından 40 milyon dolar ile cezalandırılmıştı. Ayrıca Musk'a Tesla Yönetim Kurulu Başkanlığı'ndan ayrılma talimatı verilmiş ve Tesla Yönetim Kurulu'na iki bağımsız yönetici atanmıştı. SEC'in Tesla ve Elon Musk aleyhine açtığı dava hâlâ sürüyor.

İşte WSJ, 6 yıl sonra bu tweet ile Elon Musk'ın uyulturucu kullandığı iddiasını dillendiriyor. WSJ'ye göre, Tesla Yönetim Kurulu üyeleri, Elon Musk'ın 2018'de şirketi özelleştirmeyi düşündüğünü tweetlediğinde uyuşturucu kullanıyor olabileceğinden özel olarak endişe duyuyorlardı.

WALL STREET JOURNAL'İN UYUŞTURUCU İDDİALARI

Musk, o tweet'in ardından New York Times'a röportaj vermiş ve Tesla'yı yönetmenin "dayanılmaz" olduğunu ve önceki yılın kariyerinin "en zor ve acılı yılı" olduğunu söylemişti.

Wall Street ayrıca Tesla Yönetim Kurulu'nun Musk'ın Ambien (bir uyku ilacı) kullanımı konusunda endişe duyduğu ve bunun onun gece geç saatlerde tweet atmasında etkin olabileceği gibi bir bilgiye de yer veriyor.

Musk ise, yasa dışı uyuşturucu almaktan hoşlanmadığını söylüyor. Buna karşılık WSJ, Musk'ın ev sahipliği yaptığı bir Los Angeles partisinde birden fazla asit tableti ve 2019'da Meksika'da saykodelik mantarlar aldığını not ediyor.

WSJ, geçen yıl da, Silikon Vadisi'nin yöneticileri arasında uyuşturucu kullanımı yaygın olduğunu yazmıştı.

UYUŞTURUCU KULLANAN YÖNETİCİLER ABD DEVLETİ İLE İŞ YAPAMAZ

Bu arada Elon Musk'ın ABD devleti ile işbirliği yaptığını hatırlatalım (uzay, genişbant vs). ABD Madde Bağımlılığı ve Ruh Sağlığı Hizmetleri İdaresi'ne göre, şirketlerin bu sözleşmeleri alabilmeleri için Uyuşturucusuz İşyeri Yasası'na uymaları gerekiyor.

WSJ'deki haberde, "Yasa dışı uyuşturucu kullanımı muhtemelen SpaceX'in milyarlarca dolarlık hükümet sözleşmelerini tehlikeye atabilecek federal politikaların ihlali anlamına gelecektir. Musk'ın şirketlerinin değeri, yatırımcıların elindeki yaklaşık 1 trilyon dolarlık varlığı, on binlerce istihdamı ve ABD uzay programının büyük bölümünü riske atma potansiyeli taşıyor" denildi.

Musk'ı ve şirketleri tanıyan kişiler, WSJ'ye, SpaceX CEO'sunun uyuşturucu kullanımının sadece sağlığı için değil, aynı zamanda yönettiği altı şirket ve milyarlarca dolarlık varlık için de önemli sonuçları olabileceğinden korktuklarını söylemiş. Musk'ın ABD hükümeti ile halen 14 milyar dolarlık anlaşması var.

NASA SORUŞTURMA AÇTI

Ünlü podcaster Joe Rogan'ın 2018'deki programında kendisine ikram edilen (ve Kaliforniya'da yasal olan) ot içtikten sonra, NASA, Musk'ın uyuşturucu kullanımına ilişkin 5 milyon dolarlık bir soruşturma başlattı. Altı yıl sonra, NASA hâlâ bu soruşturmanın sonucunu açıklamadı.

Musk ise WSJ haberi sonrasında 7 Ocak 2024'te, LSD, kokain, ecstasy ve ketamin gibi yasa dışı uyuşturucu kullandığı iddialarını reddederek, 3 yıl süren rastgele uyuşturucu testlerinin ardından vücudunda hiçbir eser miktarda uyuşturucu veya alkole rastlanmadığını hatırlattı.

YAHUDİLERİN SOSYAL MEDYADAKİ TEPKİLERİ

Elon Musk, Twitter'ın satın alımı sırasında ve devraldıktan sonra hayli antipatik davrandı. Bu nedenle kendisinden hoşlanmayan sayısı arttı. En çok hoşlanmayanlar X (Twitter) üzerinde yükselen nefret söylemi nedeniyle Yahudiler. Özellikle de Gazze saldırısı sonrasında.

X (Twitter) üzerinde #BanTheADL etiketi, Musk devraldıktan bu yana trend olup duruyor. ADL, "Karalamaya Karşı İşbirliği (Anti-Defamation League)" kelimelerinin baş harfleri. Bu bir sivil toplum kuruluşu. Yahudi İftiraya Karşı Mücadele Birliği olarak adlandırılıyor. ADL, ABD'de 1913'te, işçilerinden birini öldürmekten mahkûm edilen Yahudi fabrika müdürü Leo Frank'ın duruşması sırasında kuruldu. Georgia Valisi John Slaton, Frank'in ölüm cezasını ömür boyu hapis cezasına çevirdikten sonra Frank linç edildi. O zamandan bu yana ADL, antisemitizmle mücadele etmeyi ve "sadece Yahudiler için değil tüm insanlar için adaleti" güvence altına almayı amaçladığını söylüyor. ADL'yi, Musk daha önce X'i "öldürmeye" çalışmakla suçlamış ve dava etmekle tehdit etmişti. X'in gelirindeki yüzde 60′lık düşüşten ADL'yi suçlamıştı.

İSRAİL'E GİTMEK ZORUNDA KALDI

X'i devraldıktan sonra, Musk, "ifade özgürlüğü" diyerek ABD'deki özellikle sağ kesimin (muhafazakârların) ifadelerine izin verdi. Bunlar genellikle aşırı mesajları (mesela ırkçı) olan kişiler. İsrail'in Gazze'ye yaptığı saldırılar sonrası bu insanların Yahudi karşıtı mesajları arttırdığı görüldü.

BM Genel Kurulu için ABD'ye giden Netanyahu bu nedenle Musk'ın ayağına kadar giderek bir görüşme bile yaptı. Bu görüşmenin bir kısmı halka açık panel şeklindeydi. Orada Netanyahu'nun Musk'ı bu mesajlar konusunda hizaya sokması bekleniyordu belki ama Musk Netanyahu'yu zorladı (Netanyahu'ya karşı kendi ülkesindeki olayları ve tepkileri sorarak). Sonuçta bir türlü anlaşmış gibi göründüler. Ama sonra Media Matters'ın reklam engelleme kampanyası başladı ve Elon Musk, İsrail'e gitti ya da gitmek zorunda bile kaldı.

HAHAMLAR VE AKTİVİSTLER REKLAM VERENE BASKI YAPTI

Media Matters olayı, Musk'ın X'te başka bir kullanıcının eleştirel mesajına tam gerçeği söyledin diye yorum yapması sonrasında başladı. Floridalı muhafazakâr Yahudi olduğunu belirten bir hesaptan "Hitler haklıydı" yazan kişilere yönelik eleştiri yapılmıştı. Ona sinirbilimci ve siber güvenlikçi olduğu görülen bir hesaptan mealen "Yahudi halkının insanların kendilerine karşı kullanmayı bırakmalarını istediklerini iddia ettikleri türden diyalektik nefreti beyazlara karşı uyguladığı" cevabı verildi. Musk bu Tweet'i "Tam gerçeği söyledin" şeklinde cevapladı.

İşte kıyamet ondan sonra koptu. Zaten geçen yıl Twitter'ı teslim aldıktan sonra "herkese ifade özgürlüğü" vereceğini söyleyerek reklamlarının yüzde 60'ını kaybeden Musk bu mesajdan sonra bizzat 164 haham ve aktivistin Apple, Google, Amazon ve Disney'e reklamları durdurma çağrısı yapmasının ardından 100 milyonlarca dolarlık reklam kaybetti. Media Matters, büyük reklamverenin, ırkçı X mesajlarının altında yayımlandığına dair görüntüleri bu büyük reklamverene gönderdi ve "markanız kirleniyor" mesajı verildi.

Zaten Musk, X'i devraldıktan sonra geçen bir yılda, bazı sivil toplum örgütlerinin reklamverene baskı yaparak, reklamları engellediğini iddia diyordu. Böylece ne demek istediğini daha iyi anlamış olduk.

Aşağıda "Media Matters" isimli kuruluşun -sonradan kaldırılan- ve bazı antisemitik mesajları ünlü firmaların X reklamları ile bir arada gösteren mesajlar olduğuna dair -ve de reklamların iptal edilmesi için baskı yapan- afişini görüyorsunuz. Musk bu kuruluşa karşı dava açtı.

1705418237754-ekran-resmi-2024-01-16-16

Özetle, ABD'de Elon Musk'ın başı Yahudi oluşumları ve dernekleri ile dertte. Dünyanın en inovatif insanlarından birisi olarak, bugün dünyanın en zengin insanları listesinde ama başı epeyce ağrıyor.

Haber Ara