Dolar

32,5304

Euro

34,9073

Altın

2.444,05

Bist

9.915,62

Barcelonalı Griezmann'dan Huawei'ye 'Doğu Türkistan' tepkisi

Barcelonalı futbolcu Antoine Griezmann, Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Çin'in Doğu Türkistan'da yürüttüğü faaliyetleri nedeniyle Çinli telekomünikasyon devi Huawei ile reklam anlaşmasını iptal ettiğini duyurdu

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-12-10 22:48:16

Barcelonalı Griezmann'dan Huawei'ye 'Doğu Türkistan' tepkisi

Fransız millî futbolcu, Huawei'nin Uygur Türklerine yönelik yüz tanıma sistemi geliştirilmesine katkı sağladığının ortaya çıkmasının ardından şirketle bağını kopardığını açıkladı. Barcelona da oyuncuları Griezmann'ın aldığı karara destek verdi.

France 24'ün haberine göre; kişisel Instagram hesabından da açıklama yapan Griezmann, şu ifadeleri kullandı:

"Huawei'nin yüz tanıma yazılımı kullanarak "Uygur uyarısı "geliştirilmesine katkıda bulunduğuna dair güçlü şüphelerin ardından, bu şirketle ortaklığımı derhal sonlandırdığımı duyuruyorum. Huawei'yi bu suçlamaları basitçe reddetmeye değil, bu kitlesel baskıyı kınamak için mümkün olan en kısa sürede somut adımlar atmaya ve insan haklarına saygıya katkıda bulunmak için de etkisini kullanmaya davet ediyorum."

Huawei'nin Uygurların izlenmesindeki rolü

Washington Post gazetesi Huawei'nin Çin'in yüz tanıma teknolojilerini kullanarak Uygurların izlenmesine katkı sağladığını duyurmuştu.

BM ve sivil toplum kuruluşlarının verilerine göre Çin yönetimi, Doğu Türkistan'da inşa ettiği toplama kamplarında 1 ile 3 milyon arasında Müslüman'ı baskı altında tutuyor.

Haber Ara