Dolar

32,5304

Euro

34,9073

Altın

2.444,05

Bist

9.915,62

Bağdat ve Erbil arasında ‘maaş krizi’

Irak merkezi hükümet ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) hükümetinin geçtiğimiz aylarda memur maaşları konusunda yürüttükleri müzakerelerin sonuçsuz kalmasının ardından taraflar yeniden birbirini suçlayan açıklamalarda bulundu.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-08-15 14:43:47

Bağdat ve Erbil arasında ‘maaş krizi’

Irak merkezi hükümet ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) hükümetinin geçtiğimiz aylarda memur maaşları konusunda yürüttükleri müzakerelerin sonuçsuz kalmasının ardından taraflar yeniden birbirini suçlayan açıklamalarda bulundu.

IKBY Bakanlar Kurulu'ndan yapılan açıklamada, merkezi hükümetin müzakereler sırasında istediği tüm şartların yerine getirilmesine rağmen, Bağdat'ın taahhüt ettiği memur maaşlarını göndermek için herhangi bir hazırlık yapmadığı belirtildi.

Açıklamada, Erbil yönetiminin “Bağdat merkezi hükümet ile yaptığı müzakerelerde anlaşmaya varılmasının önünde engel teşkil edebilecek hiçbir mali, idari, hukuki ve anayasal gerekçe bırakmadığı, merkezi hükümetin anayasa kapsamında öne sürdüğü tüm şartları kabul ettiği ancak buna rağmen Bağdat'ın taahhüt ettiği maaş ödemelerini göndermek için üç ayı aşkın bir süredir herhangi bir hazırlık yapmadığı” ifade edildi.

Şarkul Avsat'ın haberine göre; Bağdat'ın maaş ödemelerini teslim etmemesi nedeniyle IKBY'nin devletten maaş alan kişilere ödeme yapamadığına dikkat çekilen açıklamada, bu durumun zor sağlık şartlarında yaşam koşullarını olumsuz yönde etkilediği vurgulandı.

“IKBY, Irak'ın diğer tüm bölgelerinde olduğu gibi, Irak'ta yürürlükte olan yasalara göre memur maaşlarını alma hakkına sahiptir. IKBY vatandaşları ile Irak'ın geri kalan vatandaşları arasında özellikle maaşlar konusunda ayrım olmamalıdır” ifadelerinin yer aldığı açıklamada, maaş ödemeleri için ‘anayasal bir hak' nitelemesi kullanılırken, IKBY Bakanlar Kurulu'nun bu meselede merkezi hükümetin takındığı tavırdan rahatsız olduğu kaydedildi.

IKBY Bakanlar Kurulu, açıklamada ayrıca Bağdat'a “IKBY hükümetinin anayasa maddeleri doğrultusunda sorunların köklü çözümü için gösterdiği ciddi çabalara yanıt verme” çağrısında bulundu.

IKBY kanadından yapılan açıklamaya yanıt Irak Maliye Bakanlığı'ndan geldi. Bakanlık, IKBY'nin tavrı karşısında şaşkınlığa uğradıklarını belirtti.

Maliye Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, “Merkezi hükümet diyalog yoluyla büyük mesafe kat edildiğini kabul ediyor. Merkezi hükümet diyaloğun başından bu yana IKBY vatandaşlarının haklarını ve maaşlarının güvence altına alınmasını önemsiyor. Ancak IKBY Maliye Bakanlığı'na gönderilen ödemelerin tüm hak sahiplerine ulaştırılmadığı tespit edilmiştir. Ayrıca Bakanlığımız, on binlerce IKBY memurunun imzasını taşıyan ve maaşların banka üzerinden ödenmesi talebinin dile getirildiği dilekçeler aldı” denildi.

Irak Maliye Bakanlığı, IKBY hükümetinden yapılan açıklamada, sorunun temelini tespit etme noktasında gerekli hassasiyetin gözetilmediğini kaydetti.

Irak Meclis Başkan Yardımcısı Beşir Haddad, merkezi hükümet ile IKBY hükümetine, “diyalog masasına dönme ve iki taraf arasında askıda duran meselelerin anayasa çerçevesinde çözümü için müzakereleri yeniden başlatma” çağrısında bulundu.

Mesut Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) mensubu olan Haddad, dün yaptığı yazılı açıklamada, diyalog masasına dönme sürecinin hızlandırılması, görüşmelerin yeniden başlatılması ve iki taraf arasında askıda duran tüm sorunların hukuki ve anayasal çerçevede çözülerek anlaşmaya varılması gerektiğini söyledi.

Haber Ara