Dolar

32,2832

Euro

34,8458

Altın

2.434,39

Bist

10.268,58

BAE'den Netanyahu'ya: Parayı benden değil, Zelenski'den iste

Axios'un haberine göre, BAE lideri Şeyh Muhammed bin Zayed, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun İsrail'e girişi yasaklanan Filistinlilere işsizlik yardımı ödenmesi yönündeki talebini reddetti.

4 Ay Önce Güncellendi

2024-01-09 17:13:41

BAE'den Netanyahu'ya: Parayı benden değil, Zelenski'den iste

Netanyahu'nun talebine kızan Şeyh Zayed'in, Yahudi lidere Ukrayna'nın cömertçe finanse edilen Devlet Başkanı Zelenski'den yardım istemesini söylediği bildirildi.

Axios'un dün ismi açıklanmayan bir kaynağa dayandırdığı haberine göre, Netanyahu birkaç hafta önce BAE liderine, Ekim ayından bu yana İsrail'deki işlerine gidemeyen Batı Şeria'daki 100.000'den fazla Filistinliye işsizlik parası yardımı ödemesini istedi.

İsrailli bir yetkili ve başka bir isimsiz kaynağa dayandırılan haberde, Bin Zayed'in bu talep karşısında şaşırdığı aktarılırken, işçilerin işgal altındaki Filistin topraklarında seyahat etmesini yasaklayarak Netanyahu'nun bu sorunu kendisinin çıkardığı, bu nedenle ödeme talebinin reddedildiği belirtildi.

"ARAP ÜLKELERİNDEN BEKLENTİ HAYALDİR"

Haberde, Bin Zayed'in Netanyahu'ya "Parayı Zelensky'den isteyin, Ukrayna cumhurbaşkanı birçok ülkeden çok para alıyor, bu yüzden belki yardımı dokunabilir" dediği kaydedildi.

Ayrıca İsrail'in BAE ile yakın diplomatik ve askeri anlaşmaları olan BAE'den bir yetkilinin, "Arap ülkelerinin yeniden inşa etmek ve olup bitenlerin faturasını ödemek için Gazze'ye koşacağı fikri hayal ürünüdür" sözleri aktarıldı.

Seyahat yasağının getirilmesinden kısa bir süre sonra İsrail Savunma Bakanlığı, Batı Şeria ekonomisinin çöküşünü ve bundan kaynaklanacak şiddeti önlemek amacıyla belirli sayıda Filistinli işçinin İsrail'e girmesine izin verilmesini tavsiye etmişti.

Irkçı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich liderliğindeki İsrail ekonomi kabinesi ise bu tavsiyeyi reddetmişti.

İsrail Savunma Bakanlığı ve Şin Bet istihbarat teşkilatının baskısına rağmen Netanyahu, Batı Şeria'daki yasadışı bir Yahudi yerleşiminden gelen Smotrich ve diğer bazı bakanların tehditleri üzerine konuyu güvenlik kabinesinde oylamaya sunmayı reddetmişti.

Batı Şeria, Mahmud Abbas liderliğindeki Filistin otoritesi tarafından yönetiliyor.

Netanyahu'nun işçilerin seyahatini yasaklaması ve Batı Şeria yönetimi tarafından toplanan vergi gelirlerinin dondurulması nedeniyle savunma bakanlığı son zamanlarda başbakanı sık sık uyarıyor.

Haber Ara