Dolar

32,2661

Euro

34,9366

Altın

2.424,82

Bist

10.479,16

Avustralya'da dev bir dinozorun kafatası bulundu

Avustralya Batı Queensland'de bulunan 'Ann' adlı 95 milyon yaşındaki 'sauropod' dinozorunun neredeyse eksiksiz kafatası, devasa yaratığın nasıl yaşadığına dair yeni bilgiler ortaya çıkardı.

1 Yıl Önce Güncellendi

2023-04-12 15:45:40

Avustralya'da dev bir dinozorun kafatası bulundu

Avustralya'nın Queensland eyaletinde 2018'de dinozor kafatası fosilinin tamamına yakınının bulunduğu açıklandı.

Avustralya basınında yer alan haberlere göre, ülkedeki Curtin Üniversitesi Yeryüzü ve Gezegen Bilimlerinde görevli paleontologların çalışmasında, 2018'de Queensland'in Winton bölgesinde dinozor kafatası fosilinin tamamına yakını bulundu.

Yeni açıklanan çalışmada, kafatası fosilinin 95 milyon yıl önce yaşadığı tahmin edilen klasik uzun boyunlu "sauropod" familyasından "Diamantinasaurus" türüne ait olduğu belirtildi.

Çalışmada, Avustralya'da ilk kez "dinozor kafatası fosilinin tamamına yakınının" bulunduğuna dikkat çekildi.

Ekran Alıntısı_162

Curtin Üniversitesi Dünya ve Gezegen Bilimleri Okulu'ndan baş araştırmacı Stephen Poropat, Ann'in Avustralya'da bulunan ve kafatasının çoğunu içeren ilk "sauropod" dinozor ve arka ayağı korunmuş ilk "Diamantinasaurus" olduğunu söyledi.

Poropat, bulunan parça ile ilgili, "Bunlar kafatasının ayrıntılarını, çene ekleminin yakınında kafatasının arka ucunu oluşturan kemikleri ve dişlerin şeklini (konik ve kavisli) içerir." dedi.

AVUSTRALYA'YA NASIL GELDİLER?

Diamantinasaurusların Queensland'de yaşadığı dönemde, Güney Amerika'da da "Sarmientosaurus" türünün olduğu kaydedilen çalışmada, kafatasında yapılan incelemeler sonucunda iki tür arasında benzerlikler bulunduğu belirtildi.

Çalışmada, dinozorların Güney Amerika'dan Avustralya kıtasına Antarktika üzerinden geçtiği tespitine yer verildi.

51d55325ec77fbd19b6b9e48afd9fc7422f45d47-16x9-x0y0w1280h720

BÜYÜKLÜĞÜ VE AĞIRLIĞI

Diamantinasaurus, yaklaşık 20 metre uzunluğu ve 25 tona yakın ağırlığı bulunan bir tür olarak biliniyor.
Dr. Poropat, "İki veya üç katlı bir binaya paralel bakabilirdi, ortalama dört Afrika fili kadar ağır ve yaklaşık bir tenis kortu kadar uzundu" dedi.

NASIL YAŞIYORLARDI?

Poropat şöyle devam etti:

"Bir sauropod tarafından takip edilmek, bir kaplumbağa tarafından takip edilmeye benzer. Hızlı hareket etmiyorlardı. Çok zeki değillerdi ve dişlerine bakıyorsunuz, av yemeye hiç uygun değiller."

Çalışmanın sonuçları, "Royal Society Open Science" dergisinde yayımlandı.

ABC, AA

Haber Ara