Dolar

32,2081

Euro

34,8604

Altın

2.444,95

Bist

10.218,58

Arnavutluk: Kosova sınırındaki Sırp ordusunun gücü sıfır

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Kosova sınırındaki Sırp ordusunun gücünün 'sıfır' olduğunu söyledi.

1 Yıl Önce Güncellendi

2023-05-31 16:35:02

Arnavutluk: Kosova sınırındaki Sırp ordusunun gücü sıfır

Slovakya'nın başkenti Bratislava'da düzenlenen Bratislava Küresel Güvenlik Forumu'nda (GLOBSEC), Kosova'nın kuzeyindeki gerilim, ülkenin Avrupa entegrasyonu süreci ve Türkiye'nin destekleri gibi konular tartışıldı. Kosova sınırındaki Sırp ordusunun gücü konusunda bir değerlendirme yapan Kosova Başbakanı Rama, "Bu durum, Meksika ordusunun ABD sınırında ortaya çıkmasıyla benzerlik gösteriyor. Ne yapabilirler ki? Affınıza sığınarak, Meksika'yı seviyorum ama gerçekten ne yapabilirler? Hiçbir şey, kesinlikle hiçbir şey. Bu durum yalnızca iç politika ile ilgili. Kosova'nın kuzeyinde yaşananlar, büyük ölçüde iç politikayla ilişkilidir." şeklinde konuştu.

"KOSOVA'DAKİ SORUNLAR İÇ POLİTİKA KAYNAKLI"

Kosova'nın kuzey bölgelerindeki gerilim ve güvenlik konuları, forumun önemli gündem maddelerinden biriydi. Rama, Kosova'nın kuzeyindeki sınır bölgelerindeki Sırp güçlerinin etkinliğine yönelik eleştirilerini dile getirdi ve bu gücün "sıfır" olduğunu vurguladı. Başbakan, benzer bir durumun Meksika-ABD sınırında yaşanmasının etkisizliğini örnek gösterdi ve Kosova'nın kuzeyindeki sorunların temel olarak iç politika kaynaklı olduğunu belirtti.

Ayrıca Rama, Kosova'nın Avrupa entegrasyon sürecine de değindi. Ülkesinin Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik sürecini hızlandırmak istediklerini ve Türkiye'nin desteğinin önemli olduğunu ifade etti. Türkiye'nin Kosova'ya sağladığı destek ve işbirliğinin, Kosova'nın Avrupa standartlarına uyum sağlamasına ve AB'ye entegrasyon sürecini ilerletmesine yardımcı olduğunu belirtti.

Bratislava Küresel Güvenlik Forumu, uluslararası ilişkiler, güvenlik ve politika konularında önemli liderleri, uzmanları ve düşünce kuruluşlarını bir araya getirerek küresel güvenlik meselelerini tartışmak amacıyla düzenlenen bir etkinliktir. Bu yılki forum, Kosova'nın kuzeyindeki gerilimin yanı sıra bölgesel güvenlik konuları ve Avrupa entegrasyonu gibi önemli konuları ele almıştır.

Rama, Slovakya'nın başkenti Bratislava'da gerçekleştirilen Bratislava Küresel Güvenlik Forumu'nda (GLOBSEC), Kosova'nın kuzeyindeki gerilim, ülkesinin Avrupa entegrasyonu süreci ve Türkiye'nin desteği gibi konulara değindi.

Kosova sınırındaki Sırp ordusunun gücünün "sıfır" olduğu değerlendirmesinde bulunan Rama, "Bu aynı Meksika ordusunun ABD sınırında belirmesi gibi, ne yapabilir? Affınıza sığınarak, Meksika'yı severim ama ne yapabilir? Hiçbir şey, kesinlikle hiçbir şey. Bu sadece iç politika ile alakalı. Kosova'nın kuzeyinde meydana gelenler iç politikayla çokça alakalı." ifadesini kullandı.

"ERDOĞAN OLMASAYDI..."

Türkiye'nin ülkesine Kovid-19 salgını döneminde verdiği desteğe ilişkin Rama, şunları kaydetti:

"Olan şuydu; hayatları kurtarmak için biz Arnavutlar Türkiye'ye koştuk, Sırbistan ise Çin ve Rusya'ya koştu, Kuzey Makedonya ise hepsine koştu. Cumhurbaşkanı (Recep Tayyip) Erdoğan olmasaydı Arnavutluk çok daha fazla ölümle karşı karşıya kalacaktı. Öte yandan Avrupa Birliği sadece kendi başının çaresine bakarken, gözlerini bize çevirmeleri uzun sürdü, sonrası ise iyiydi çünkü bize bir sürü aşı verdi."

Arnavutluk'un AB üyelik sürecini de değerlendiren Rama, bu sürecin sistematik ve sağlam olması gerektiği, Batı Balkanlar'ın tekrar geriye dönmemesi için AB ile Batı Balkanlar arasındaki ilişkilerde bir şeylerin temelden değişmesi gerektiğinin altını çizdi.

Panelde, Kuzey Makedonya Başbakanı Dimitar Kovaçevski de yer aldı. AA

Haber Ara