Dolar

32,2397

Euro

35,1065

Altın

2.501,75

Bist

10.643,58

Arap gazeteci ve yazar Atwan: Tazminat ödemesi gereken ülke Irak değil, ABD'dir

Arap gazeteci Abdel Bari Atwan’in kaleme aldığı, “Irak’ın ikinci işgali” başlıklı makalesinde, ABD Başkanı Trump’ın, askerlerini çekme karşılığında Irak’tan tazminat istemesine tepki göstererek, “Tazminat ödemesi gereken ülke Irak değil, ABD'dir” dedi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-12 15:55:47

Arap gazeteci ve yazar Atwan: Tazminat ödemesi gereken ülke Irak değil, ABD'dir

Ünlü Arap gazeteci ve yazar Abdul Bari Atwan'ın kaleme aldığı, “Irak'ın ikinci işgali” başlıklı makalesinde; ABD Başkanı Trump'ın, askerlerini çekme karşılığında Irak'tan tazminat istemesine tepki göstererek, “Tazminat ödemesi gereken ülke Irak değil, işgalci güç ABD'dir” dedi. Atwan, “ABD, birliklerini Irak'tan geri çekmeyi reddederse, 2011'deki gibi zorla çıkarılacaklar” hatırlatmasında bulundu.

Trump'ın, “Eğer Iraklılar, Amerikalıların ayrılmasında ısrar ederse, ilk önce ABD'nin ülkede yaptığı masrafları geri ödemek, aksi takdirde orada kalacağız. ABD bankalarındaki milyarlarca dolarlık Irak hükümet fonuna el koyacağız” tehdidine tepki göstererek, Washington yönetiminin davranışlarının ahlaki olmadığını belirtti ve şunları söyledi:
“Trump'ın, Irak'tan işgal etme masraflarına yönelik talebinin sadece Irak'a değil, tüm insanlığın istihbaratına bir hakarettir. ABD'nin sahte bahaneler üreterek Irak'a açtığı savaş bir milyondan fazla Iraklı'nın ölümüne, çok sayıda kişinin de sakat kalmasına yol açttı. İnsanlar bugüne kadar Irak'a düzenlenen bombardımanlarda uranyum uçlu mühimmatların neden olduğu kanserlerden ölmeye devam ediyorlar. Açıklanamayan ölüm ve tahribat için Irak'a tazminat ödemesi gereken ABD'dir.”

Trump'ın, Irak hükümetinin ABD kuvvetlerinin ülkeden çekilmesi talebini reddetmesi için yasal veya ahlaki bir hakka sahip olmadığını belirten Atwan, “Trump'ın tazminat talebi hem Irak parlamentosunun oyuna, hem de iki tarafın imzaladığı anlaşmaya aykırı. Irak artık bu yardıma ihtiyaç duymuyor” dedi.

Trump ve Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun, Şükran Günü ve Noel tatili sırasında sırasıyla Irak'taki Ain al-Esad üssünü ziyaret ettiklerinde, Bağdat'taki hükümet yetkililerine ülkede olduklarını bile bildirmediklerini açıklayan Atwan; ABD Başkanını, Irak hükümetine hor davranmakla suçladı.

Atwan, ABD'nin, önce İran ile JCPOA nükleer anlaşmasını ortadan kaldırarak ve sonra Süleymani'ye suikast düzenleyerek bölgede patlayacak en son krizi tetiklemekten sorumlu olduğunu belirtti.

Haber Ara