Dolar

32,4431

Euro

34,8930

Altın

2.438,39

Bist

9.915,62

'Ankara ve Şam temsilcileri aynı anda Rus DIşişleri'ndeydiler'

Ankara'dan Moskova'ya giden Türk heyetiyle Esed rejimi temsilcisinin aynı anda Rus DIşişleri binasında olduğu belirtildi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-12-27 10:48:07

'Ankara ve Şam temsilcileri aynı anda Rus DIşişleri'ndeydiler'

Habertürk Yazarı Muharrem Sarıkaya, bugünkü köşesinde Türk heyetiyle Şam heyetinin aynı anda Moskova'da, Rus Dışişleri binasında bulunduğu, tarfların doğrudan görüşme yapmadıkları, Rusya'nın iki tarafla eş zamanlı görüştüğünü kaydetti.

İşte Sarıkaya'nın "Arbat başındaki kulede yaşanan..."  yazısından ayrıntılar:

SURİYE KONUSU RUSYA İLE İLİŞKİLER İÇİN ÖNEMLİ BİR FAKTÖR OLDU

"Suriye konusu Rusya ile ilişkilerin belirli bir seviyeye gelmesinde önemli faktör olmuştu."

ŞİMDİ ETKİN FAKTÖR LİBYA OLACAK

"Anlaşılan o ki, Libya konusu da buna katkı sağlayacak; biri biterken diğeri odak haline gelip süreci devam ettirecek. Bunu söylememdeki amaç da Moskova'nın, Libya'yı Sovyet döneminden bu yana ileri üssü gibi görmesi ve Ankara'nın karşısında durduğu Libya'daki muhalif General Hafter'in yanına geçmesi."

LİBYA-SURİYE EKSENİNDE İLGİNÇ PARADOKS

"İlginç bir paradoks söz konusu… Çünkü Moskova, Suriye'ye kendisini Birleşmiş Milletler'de temsil edilen ve uluslararası tanınırlığı olan Esad hükümetinin davet ettiğini belirtmişti. Libya'da ise durum tersine döndü; bu kez Türkiye kurucu hükümet olarak uluslararası kabul gören Sarraj hükümetinin davetlisi olarak Libya'ya gitmeye hazırlanıyor. Bu da ilişkilerin karşıt cephelerde yer alıyor da olsa süreceğinin bir göstergesi. Sanki Suriye sahasında bir benzerine bu kez Libya sürecinde tanıklık edeceğiz."

AYNI BİNADAYDILAR

"Aynen iki gün önce Moskova'nın merkezindeki tarihi ve turistik Arbat (ulitsa) Sokağı'nın başında bulunan, Stalin döneminde yapılmış 7 kız kardeşten biri olan kulede yaşandığı gibi… Sözünü ettiğim bina Rusya Dışişleri Bakanlığı…

Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal başkanlığındaki heyet, Rus mevkidaşı Sergey Verşinin ve beraberindekilerle “bölgesel istişarede” bulunmak üzere iki gün önce bu binadaydı.

Tesadüf bu ya, Türk heyetinin binada bulunduğu dakikalarda Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov da bir başka katta Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim ile görüşme halindeymiş."

images (1)_4
Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal

ANKARA-ŞAM HEYETLERİ TEMASTA BULUNMADI

"Hem Türk hem de Rus taraflarından edindiğim bilgilere göre hemen aktarayım, iki heyetin herhangi bir şekilde karşılaşması, teması veya görüşmesi olmamış."

images (2)_1
Esed rejimi Dışişleri Bakanı Velid Muallim

RUSYA ARABULUCU MU OLDU?

"Moskova'da da bir arabuluculuk içinde bulunmaktan kaçınmış. Rusya'nın bugüne kadar üstlendiği pozisyondaki gibi, dolaylı temas oldu mu derseniz…"

MOSKOVA NEDEN BÖYLE BİR GÖRÜŞME TERCİH ETMİŞ?

"Moskova tarafının aktardığına göre “Türk heyeti ve Şam heyeti ile görüşmelerden eş zamanlı analiz elde edip, anında pozisyon ve politika tayini yapmak için bu yola gidilmiş…

Bir sonuç alındı mı derseniz, verdikleri yanıt, “Görüşmelerimiz sürecek” cümlesinden öte gitmedi.

Libya konusunda da zaten bir zemin yaratılamamış."

images (3)
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov


İDLİB ENDİŞESİ

"Her şey Türk Akım projesinin açılışını yapmak için 8 Ocak'ta İstanbul'a gelecek Putin'in ziyaretine kalmış. Şurası açık ki, iki taraf da İdlib konusunda kaygılı."

TÜRKİYE DESTEKLİ GÜÇLERLE ESED ASKERLERİNİN ÇATIŞMA İHTİMALİ

"Çünkü göçün ve beraberinde Türkiye'nin de destek verdiği Suriye Ulusal Ordusu (SUO) ile Şam güçlerinin bir noktada çatışma ihtimali. Al Bab ve Afrin'de karşılaşılmayan bu durum, İdlib sahasının özelliğinden kaynaklı. Çünkü diğerlerinde insanlar DAEŞ'ten kaçıyordu ve Şam ile ortak bir düşmanın alt edilmesi söz konusuydu. Oysa bugün İdlib bölgesindeki insani dramın gerisinde Şam güçleri var. Neredeyse zımni bir sınır haline gelen ve Şam güçlerinin ilerleyeceği anlaşılan M4 otobanının hemen kuzeyinde ise SUO yerleşik. Burada yaşanacak çatışmanın, nasıl bir şekle dönüşebileceğinin de herkes farkında. Özetle sorun tek başına sayıları gittikçe artan ve 1.5 milyona ulaşma ihtimalinden söz edilen insani dramlarla dolu göç değiL."

Haber Ara