Dolar

32,3808

Euro

34,7910

Altın

2.407,99

Bist

10.177,31

'Amerika ve Türkiye vatandaşlığı bulunan IŞİD'li yargılanmak üzere ABD'ye getirildi'

Suriye’ye giderek IŞİD'e katılan hem Amerika, hem de Türkiye vatandaşlığı bulunan bir kişinin yargılanmak üzere ABD'ye getirildiği belirtildi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-08-02 08:25:45

'Amerika ve Türkiye vatandaşlığı bulunan IŞİD'li yargılanmak üzere ABD'ye getirildi'

CNN televizyonunda yer alan habere göre Suriye'den ABD topraklarına getirilen ve Suriye'de IŞİD saflarında savaştığı ifade edilen kişinin 23 yaşındaki Ömer Kuzu olduğu belirtiliyor.

Konuyla ilgili bilgi sahibi olan Amerikalı yetkililere göre, Suriye'de PYD bölgesinde gözaltında tutulan Kuzu, FBI gözetimine alındı ve daha sonra Teksas'a getirildi.

ABD Adalet Bakanlığı'nın doğruladığı haberde Ömer Kuzu'nun ve kardeşinin 2014 yılı Ekim ayında IŞİD'e katılmak üzere Houston'dan İstanbul'a gittikleri kaydedildi.

ABD basınına yansıyan haberlerde atıfta bulunulan resmi belgelere göre Kuzu, FBI görevlilerine kendisinin ve kardeşinin Suriye'ye IŞİD tarafından kaçak yollarla sokulduğunu ve daha sonra da Irak'ın Musul kentine giderek IŞİD'den silah eğitimi aldığını anlattı.

Ömer Kuzu'nun daha sonra da Suriye'ye geri gönderilerek IŞİD lideri Ebubekir El Bağdadi'ye bağlılık yemini ettiği belirtiliyor. ABD ve Türkiye'den çifte vatandaşlığa sahip olan Ömer Kuzu'nun 20 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanması olası.

FBI'ın Terörle Mücadele Birimi Direktör Yardımcısı Mike McGarrity Ömer Kuzu'nun ABD'ye getirilmesine ilişkin yaptığı açıklamada “Bu durum IŞİD'e katılmak üzere yurtdışına giden ya da gitmeye teşebbüs edenlerin adalet önünde hesap vermesi konusunda FBI'ın kararlı olduğunun göstergesidir. Ömer Kuzu'nun işlemekle suçlandığı suçların hesabını vermesi amacıyla ABD'ye getirilmesiyle sonuçlanan FBI ekibinin yaptığı çalışmadan ve uluslararası ortaklarımızın çalışmalarından gurur duyuyorum” ifadelerini kullandı.

PYD'nin başını çektiği Suriye Demokratik GÜçleri'nin (SDG) elinde şu anda 50 farklı ülkeden yaklaşık bin IŞİD'li bulunuyor.

ABD uzun süredir aralarında Avrupa ülkelerinin de bulunduğu ülkelere Suriye'de IŞİD saflarında savaştığı belirlenen vatandaşlarını geri almalarını ve yargılamaları çağrısında bulunuyor.

Geçtiğimiz ay da Rulan Asainov ABD'ye getirilmiş ve New York'ta yargılandığı davada terör örgütüne destek sağlamakla suçlanmıştı.

"Amerika'nın Sesi" haber sitesinin aktardığına göre 59 ABD vatandaşının IŞİD'e katılmak üzere Suriye ya da Irak'a gittiği ve bunların en az 10'unun ya gönüllü olarak ya da iade mekanizması üzerinden ABD'ye döndükten sonra terör bağlantılı suçlarla karşı karşıya kaldıkları belirtiliyor.

Haber Ara