Dolar

32,3855

Euro

34,7774

Altın

2.436,09

Bist

10.001,58

Amerika'da neler oluyor?

Amerika Birleşik Devletleri'nde polisin gözaltına almaya çalıştığı siyahi bir kişi nefessiz bırakarak öldürülmüştü. Olayın sosyal medyaya yansımasıyla başta Minneapolis kenti olmak üzere ülke genelinde protestolar başladı.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-05-28 22:48:36

Amerika'da neler oluyor?

Amerika Birleşik Devletlerinde polisin gözaltına almaya çalıştığı siyahi bir kişiyi yerde ensesine dizi ile baskı uygulayıp nefessiz bırakarak ölümüne neden olmuştu. Olayın bir vatandaş tarafından videoya alınıp sosyal medya üzerinden paylaşılmasıyla bir anda ülke genelinde tepkilere neden oldu ve bu tepkiler büyüyerek gösterilere dönüştü.

Göstericiler marketleri yağmalamaya başladı

Amerika'da polis ekiplerinin karşı koymakta güçlük çektiği eylemciler, marketleri yağmalıyor. Amerikan polisinin siyahi bir şüpheliyi vahşiçe öldürmesinin ardından başlayan olaylar, dinmek bilmiyor. Birçok bölgede eylemler devam ediyor. Sokakları savaş alanına çeviren eylemciler, gördükleri tüm mağazaları yağmalamaya başladı.

Amerikan polisi, eylemcilerle karşı karşıya gelmemek için bazı yerlerden geri çekildi.

Sosyal medya platformlarından yapılan canlı yayınlarda, eylemciler marketlerlerde elektornik eşyaları parçalarken başka bir görüntüde ise markette buldukları herşeyi doldurarak kaçtıkları görülüyor.

Güvensiz Bölge

Öte yandan Minneapolis, George Floyd cinayetinin 3. gününde Minneapolis'te bazı bölgeler “güvensiz bölge” ilan edildi ve güvenlik güçleri olayları bastırmak için destek istendi.

Trump'dan açıklama

Floyd'un öldürülmesi ve ardından yaşanan protestolara değinen Trump, "George Floyd'un Minnesota sokaklarında ölümü, büyük bir trajediydi. Bu asla olmamalıydı. Bu olay, tüm Amerikalıları korku, öfke ve yasa boğdu." dedi.

Trump Floyd'un ailesiyle görüştüğünü ve acılarını paylaştığını ifade ederek "Bugün burada, adalet ve barış isteyen her Amerikalının bir dostu ve müttefiki olarak duruyorum. Ayrıca bu trajediyi yağma, hırsızlık ve gözdağı için kullanan herkesin de karşısında duran birisiyim. Misyonumuz, nefret değil iyileşme, kaos değil adalet." değerlendirmesinde bulundu.

Floyd'un ölümünden sorumlu bir polisin tutuklandığını ve cinayetle suçlandığını anımsatan Trump, "Soruşturma devam ediyor. Duruma göre bu polislere başka suçlamalar da yöneltilebilir." dedi.

Bu kezde atlı polis göstericiyi ezdi

Houston Belediye Binası önündeki Floyd cinayeti eylemleri sırasında atlı polis bir göstericiyi ezdi. Atlı polis tarafından ezilen kadın Houston Polis Departmanı'na dava açacağını açıkladı. Polis Departmanı'nın sosyal medya hesabı üzerinden yapılan açıklamada ise “Atlı devriye memurlarımızdan birisinin, bir vatandaşı ezdiğini gösteren videonun farkındayız. Şu anda olayın arkasındaki koşulları inceliyoruz” ifadeleri kullanıldı. 

Amerikalı eski futbolcu gösterilerde polis kurşunu ile öldü

ic-2-0106202015910251420b1cb58d

Amerikan basınında yer alan haberlerde Cumarttesi akşamı Indianapolis'te yaşanan olaylar sırasında vücuduna birden fazla polis kurşunu isabet etmesiyle eski Amerikan futbolu oyuncusu Chris Beaty'nin hayatını kaybettiği ifade edildi.

ABD başkanı Trump, olaylara müdahale için binlerce asker görevlendirdi

ABD Başkanı Trump, ülkedeki şiddet olaylarına müdahale etmek için binlerce ağır silahlı askeri personeli ve güvenlik gücünü görevlendirdiğini duyurdu. Trump, "Amerika'nın, yok edilmeye değil oluşuma, kibre değil operasyona, anarşiye değil güvenliğe, nefrete değil iyileşmeye, kaosa değil adalete ihtiyacı var." ifadelerini kullandı.

New York'da sokağa çıkma yasağı

New York Valisi Andrew Cuomo, siyahi George Floyd'un ölümü ile ilgili protestoların artması üzerine New York şehir merkezinde sokağa çıkma yasağı kararı aldıklarını açıkladı. WAMC isimli radyo kanalının canlı yayınında bu gece yerel saat ile 23.00'te sokağa çıkma yasağının başlayacağını duyuran Vali Cuomo, ''New York Belediye Başkanıyla (Bill de Blasio) konuştum. Bu gece Belediye Başkanı ve ben şehir çapında sokağa çıkma yasağı uyguluyoruz. New York'ta faydalı olabileceğini düşündüğümüz bir sokağa çıkma yasağı olacak" ifadesini kullandı. 

Cuomo, sokağa çıkma yasağının pazartesi 23.00 ile salı 05.00 arasında uygulanacağını ancak uygulamanın salı gecesi devam edip etmeyeceği hakkında henüz karar vermediklerini söyledi.

Haber Ara