Dolar

42,5267

Euro

49,5955

Altın

5.775,18

Bist

10.975,66

Almanya'nın Rusya çıkışına Moskova'dan sert cevap

Kremlin Sözcüsü Peskov, Almanya Başbakanı Merz'in Ukrayna'ya destek sözlerine sert tepki gösterdi: Avrupa, savaşın uzamasını istiyor ve yabancı askerlerin Ukrayna'da bulunması kabul edilemez.

5 Ay Önce Güncellendi

2025-07-11 14:54:03

Almanya'nın Rusya çıkışına Moskova'dan sert cevap

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Almanya Başbakanı Friedrich Merz'in Ukrayna'ya destek açıklamasına sert tepki gösterdi. Peskov, Avrupa'nın savaşı uzatmaya çalıştığını belirterek, yabancı askeri birliklerin Ukrayna'ya konuşlandırılmasının kabul edilemez olduğunu söyledi.

Başkent Moskova'da gazetecilerin gündeme dair sorularını cevaplayan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Almanya Başbakanı Friedrich Merz'in Ukrayna'ya yönelik destek açıklamalarını değerlendirdi. Merz'in “pes etmeyeceğiz” sözlerine tepki gösteren Peskov, Avrupa'nın Ukrayna'daki savaşın uzaması yönünde hareket ettiğini kaydetti.

ABD'nin Ukrayna'ya silah sevkiyatını NATO üzerinden gerçekleştirme planlarına da değinen Peskov, bunun “ticari bir iş” olduğunu söyleyerek, “Detaylar değişse de sonuç değişmiyor. Yine de Ukrayna'ya silah sağlanıyor” ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Donald Trump'ın açıklamalarını dikkatle izlediklerini belirten Peskov, ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio'nun dile getirdiği “Rusya'nın Ukrayna kriziyle ilgili yeni tekliflerde bulunduğu” yönündeki iddialar için ise detay vermekten kaçındı.

Peskov, Avrupa'nın, Rusya'nın güvenliğine yönelik endişelerini dikkate alması gerektiğini vurguladı. Merz'in Rusya ile her alanda çatışmanın ve Avrupa'da agresif seferberliğin savunucusu olduğunu ileri süren Peskov, bu yaklaşımın ilerleyen dönemde dikkate alınacağını ifade etti.

Fransa'nın başını çektiği ve “Çok Uluslu Ukrayna Gücü” olarak adlandırılan gönüllüler koalisyonu karargahının kurulması konusuna da değinen Peskov, Moskova'nın bu gelişmeye dair verdiği uyarıların dikkate alınmadığını söyledi. Peskov, “Bu konu bizim için aşırı derece önemli. Yabancı askeri birliklerin Ukrayna topraklarına konuşlandırılması kabul edilemez. Avrupa liderlerinin bu konudaki ısrarcı tutumu, militarist ve Rusya karşıtı bir ruh halini yansıtıyor” dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin “esir takası tamamlanmadan müzakerelerin yapılmayacağı” yönündeki açıklamasına da cevap veren Peskov, esir asker takas sürecinin devam ettiğini belirtti. Peskov, Rusya Devlet Başkanı'nın da dile getirdiği üzere, yeni tur müzakereler için Ukrayna tarafından doğrudan tarih teklif edilmesini beklediklerini söyledi.

Arktika bölgesine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Peskov, bu bölgenin bir çatışma alanı değil, işbirliği bölgesi olması gerektiğini vurguladı. Rusya'nın Arktik bölgesinde doğal çıkarlarının bulunduğunu ve bu doğrultuda diğer ülkelerle işbirliğini sürdürmeye devam edeceğini dile getirdi.

Yorum Yap

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Haber Ara