Dolar

32,2081

Euro

34,8604

Altın

2.444,95

Bist

10.218,58

Almanya böyle bir felaket görmedi: Ölü sayısı 103’e çıktı, 1300 kişi kayıp

Almanya'da yakın tarihin en büyük sel felaketi yaşandı. Ülkenin batısındaki aşırı yağışlar sonucu yaşanan su taşkınlarında en az 103 kişi öldü. Rheinlan-Pfalz eyaletinin Ahrweiler bölge yönetimi 1300 kişinin kayıp olduğunu bildirdi.

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-07-16 09:09:17

Almanya böyle bir felaket görmedi: Ölü sayısı 103’e çıktı, 1300 kişi kayıp

Almanya'nın batısındaki Rheinland-Pfalz ve Kuzey-Ren Vestfalya eyaletlerinde aşırı yağışların neden olduğu sel ve su baskınlarında ölenlerin sayısının 103'e yükseldiği bildirildi.

Rheinland-Pfalz eyaleti Başbakanı Malu Dreyer, eyalet kabine toplantısında, sel felaketinde ölenlerin sayısının 60'a yükseldiği bilgisini paylaştı.

Kuzey-Ren Vestfalya eyaletinde de 43 kişinin yaşamını yitirdiği açıklanmıştı, böylece sel ve su baskınlarında ölenlerin sayısı 103'e çıktı.

"Askeri acil durum" alarmı

Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer'in sel felaketi nedeniyle "askeri acil durum" alarmı uygulamasına geçilmesine karar verdiği bildirildi.

Sel bölgesinde yardım için yaklaşık 850 askerin bulunduğu, bu sayının artırılacağı kaydedildi.

İki eyaletin birçok bölgesinde sel ve su baskınları sebebiyle evlerin çöktüğü, cadde ve sokakların sular altında kaldığı, birçok evin risk altında bulunduğu belirtildi.

Selin etkili olduğu bölgelerde, arama kurtarma faaliyetleri devam ediyor.

a1_78

Rheinland-Pfalz Eyaleti Başbakanı Malu Dreyer de durumun hala ciddiyetini koruduğunu belirterek, "Acı da bitmiyor." ifadesini kullandı.

Sular çekildikçe felakette boğulan insanların bulunduğunu anlatan Dreyer, durumun korkunç olduğunu dile getirdi.

Kaç kişinin kayıp olduğuna ilişkin çok farklı sayıların bulunduğunu vurgulayan Dreyer, sayıları doğrulayamadıklarını çünkü çok sayıda kişiye telefonla ulaşılamadığını kaydetti.

Evlerden "acil" çağrılar geliyor

Köln bölge yönetiminden yapılan açıklamada da Erfstadt kentinin Blessem ilçesinde bazı evlerin çöktüğü, çok sayıda kişinin arandığı belirtildi.

Evlerden acil çağrılar geldiği ancak çoğu zaman kurtarmanın mümkün olmadığı kaydedildi.

Leverkusen'de A1 otoyolunun da su baskını sebebiyle kapatıldığı bilgisi paylaşıldı.

İki eyaletin birçok bölgesinde sel ve su baskınları nedeniyle evlerin çöktüğü, cadde ve sokakların sular altında kaldığı, birçok evin de risk altında bulunduğu belirtildi.

Öte yandan Rheinlan-Pfalz eyaletinin Ahrweiler bölge yönetimi 1300 kişinin kayıp olduğunu bildirdi. Bölgede telefonların çalışmadığı ve çok sayıda kişiye ulaşılamadığı aktarıldı.

İki eyaletin birçok bölgesinde sel ve su baskınlarından dolayı evlerin çöktüğü, cadde ve sokakların sular altında kaldığı, birçok evin de risk altında bulunduğu belirtildi.

Çarşamba günündeki itibaren ülkenin batısındaki Kuzey Ren-Vestfalya ile Rheinland Pfalz eyaletlerini etkisi altına alan şiddetli yağış sonucunda pek çok yerleşimde su baskınları yaşandı, nehirler taştı, evler yıkıldı.

Bölgedeki felakete Ahr Nehri'nin taşmasının neden olduğu bildirildi. Nehir kenarında yer alan 6 evin taşkında yıkıldığı kaydedildi. Bölgedeki çalışmalara katılan kurtarma ve polis ekiplerine takviye olarak yüzlerce asker de Ahrweiler'a gönderildi. Orduya ait araçlar toprak kayması sonucu kapanan yolları açmaya çalışıyor, helikopterler evlerinin çatılarında mahsur kalanları tahliye ediyor.

a2_88

"Böyle felaket görmedim"

Sabaha karşı saat 02.00'de yapılan uyarıyla evini terk ettiğini söyleyen 63 yaşındaki bir Ahweiler sakini, "Böyle bir felaket görmedim, nehrin bu kadar kısa sürede taştığına hiç tanık olmadım" dedi.
Rheinland Pfalz Başbakanı Malu Dreyer, "Bu bir felaket, acil durum ekiplerimiz canları pahasına kurtarma çalışmalarını sürdürüyor" dedi.

Diğer can kayıpları farklı Kuzey Ren-Vestfalya'daki farklı yerleşimlerde, evleri su basması sonucu gerçekleşti. Eyalette ölenlerden ikisi, sele kapılanları kurtarmaya çalışırken can veren iftaiye görevlileri.
Aynı bölgede yer alan Bad Neuenahr'da çok sayıda araç sele kapıldı, devrilen ağaçlarla beraber yollar enkaz alanına döndü.

Merkel'den yardım sözü

ABD'ye resmi ziyarette bulunan Başbakan Angela Merkel hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı diledi ve selden etkilenenlere yardım sözü verdi. Washington'da gazetecilere açıklama yapan Merkel, hükümetin felaketzedelere nasıl edebileceği konusunda maliye ve içişleri bakanlarıyla temasta olduğunu söyledi. Merkel ayrıca, birçok ülkenin Almanya ile dayanışma içerisinde olduğunu belirterek, farklı ülkelerden yardım teklifleri aldıklarını ifade etti.

25 ev tamamen çökebilir

Selden en fazla etkilenenlerin başında gelen Schuld bölgesinde 25 evin tamamen çökmek üzere olduğu bildirildi.
Leverkusen'de sel riskiyle karşı karşıya olan bir hastaneden 400 kişi tahliye edildi.
Şiddetli yağışlar Almanya'nın en kalabalık eyaleti olan Kuzey Ren-Vestfalya'da da toplu taşımayı aksattı, bölgede birçok tren seferi iptal oldu.

Yakın tarihin en büyük felaketlerinden

Yaşanan sel, Almanya'da yakında tarihte meydana gelen büyük sel felaketlerinden biri oldu. 2002 yılındaki su baskınlarında Almanya'da 21 kişi orta Avrupa genelinde ise 100'den fazla kişi ölmüştü.
Meteoroloji uzmanlar şiddetli yağışların Perşembe ve Cuma günü ülkenin güneybatısında etkili olmaya devam edeceğini kaydetti.



Haber Ara