Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

Alman Frankfurter Rundscha gazetesi: Avrupa, Libya’daki yangını söndürmek yerine parlayıcı madde atıyor

Alman Frankfurter Rundscha gazetesi, “Avrupa'nın kapısının önünde yangın var. Ama Avrupalılar yangını söndürmek için hep beraber kolları sıvayacaklarına kapıları pencereleri kapatıyor, hatta bazıları üstüne üstlük kundakçının önüne parlayıcı madde atıyor” yorumunda bulundu.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-12-28 13:36:12

Alman Frankfurter Rundscha gazetesi: Avrupa, Libya’daki yangını söndürmek yerine parlayıcı madde atıyor

libya-war-ebl8-cover-Rl2Q_cover

Libya'daki son gelişmeler Alman basınının da gündeminde. “Avrupa'nın kapısının önünde yangın var” ve “Libya yeni Suriye haline geliyor” diyen Alman gazeteleri, Avrupalıları Libya'da yaşananlara kulak asmamakla ve gerilimi tırmandırmakla suçluyor.

“AVRUPALILAR YANGINI SÖNDÜRMEK YERİNE
KAPILARI-PENCERELERİ KAPATIYORLAR”

Alman Frankfurter Rundschau gazetesinde Libya'daki son gelişmelerlerle ilgili yaptığı dikkat çekici yorum şöyle:

"Suriye'de savaşın son muharebeleri yaşanırken Libya'da gerilim tırmanıyor. Avrupa'nın kapısının önünde yangın var. Ama Avrupalılar yangını söndürmek için hep beraber kolları sıvayacaklarına kapıları pencereleri kapatıyor, hatta bazıları üstüne üstlük kundakçının önüne parlayıcı madde atıyor. Avrupalıların jeopolitik yalıtılmışlığı başkalarının işine yarıyor. Eğer Başbakan ve Dışişleri Bakanı'nın Libya için arabuluculuk çabaları hemen fiyaskoyla sonuçlanmayacak olursa hemen ortak bir AB tutumu oluşturulması için çalışmaları gerek. İsteklerini giderek daha küstahça hayata geçiren bölgesel güçlere karşı Avrupa sadece birlik olması durumunda varlık gösterebilir."

benghaz-scandal-house-committee-report-hillary-clinton-2

“AVRUPA, LİBYA'DAKİ SAVAŞTA GERİLİMİN
YATIŞMASI İÇİN KATKI SAĞLAMIYOR”

Alman Kölner Stadt-Anzeiger gazetesinde çıkan yorumda ise, Avrupa ülkelerinin Libya'daki savaşta ayrı saflarda yer almasının gerilimin yatışmasına katkı sağlamadığını, bilakis tırmandırdığı vurgulanıyor.
Gazetenin Avrupalıları suçlaylan yorumu şöyle:

"Suriye'deki durumdan farklı olarak Afrika'nın kuzeyinde Türkiye ile Rusya aynı tarafta değil, karşı tarafta. Bu yeni cepheleşme, Libya'daki vekalet savaşına aşırı derecede tehlikeli bir boyut kazandırıyor. Libya yeni Suriye haline geliyor. Avrupa Libya'da da gerilimin yatışması için neredeyse hiçbir katkı sağlamıyor, hatta gerilimi tırmandırıyor. Eski sömürgeci güç İtalya Trablus'taki Ulusal Mutabakat Hükümeti'ni destekleyip Akdeniz'den mültecilerin geçişini önleme amacıyla donatırken Fransa, Sahel bölgesindeki radikal İslamcı terör örgütlerine karşı koyması umuduyla rakip general Hafter'in tarafında yer alıyor."

Haber Ara