Dolar

32,5237

Euro

34,8437

Altın

2.438,67

Bist

9.915,62

Alman Bakan: Mülteci krizi yok

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, ''Hayır, bir mülteci krizi yok. Uluslararası dayanışma sağlama konusunda kriz var'' dedi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-12-17 17:33:19

Alman Bakan: Mülteci krizi yok

Cenevre'de düzenlenen 1'inci Küresel Mülteci Forumu'nda konuşan Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas "Bir mülteci krizi yok. Uluslararası dayanışma sağlama konusunda kriz var'' ifadelerini kullandı.

"AĞIRLIK EŞİT ŞEKİLDE DAĞITILMALI"

Alman Dışişleri Bakanı, mülteci konusundaki ağırlığın eşit şekilde ve daha fazla omuza dağıtılması ve mültecilere kendi hayatlarını idame ettirebilmeleri için perspektifler sunulması gerektiğini vurguladı.

"ÜLKELERİN YALNIZCA YÜZDE 20'Sİ MÜLTECİ KABUL ETTİ"

Ülkelerin sadece yüzde 20'sinin mülteci kabul ettiğine işaret eden Maas, mülteci kabul eden her 10 ülkeden 9'unun da az gelirli olduğunu ifade etti.

"GÜÇLÜ EKONOMİSİ OLAN ÜLKELER MÜLTECİLERİ KABUL ETMİYOR"

Son yıllarda hem ülke olarak büyük hem de ekonomik olarak güçlü ülkelerin dahi yüz binlerce mülteciyi kabul etmekte zorlandığını dile getiren Maas, bu nedenle yük paylaşımının önemli olduğunu söyledi.

Maas, Almanya olarak mülteciler konusunda en büyük ikinci donör ülke olduklarının, gelecek yıllarda da bu konuda sorumluluk almaya devam edeceklerini belirtti.

ERDOĞAN: BU BİRKAÇ ÜLKEİN ÇABASIYLA ÇÖZÜLMEZ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da aynı forumda yaptığı konuşmada "Mülteci meselesi birkaç ülkenin çabasıyla önlenemez" demişti.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğine Türkiye'de sergiledikleri dayanışma için teşekkürü bir borç bildiğini belirten Erdoğan, "Gerek Sayın Guterres gerekse Sayın Grande daima ülkemize destek olmuş, meseleye sahip çıkmışlardır. Mülteci meselesinin bizim gibi bu insanlara layıkıyla ev sahipliği yapan bir kaç ülkenin çabalarıyla önlenemeyeceği açıktır. Vicdanları yaralayan bu sorunun sürdürülebilir şekilde çözülmesi ancak küresel düzeyde atılacak adımlara bağlıdır. Küresel sahiplenme konusunda halen arzu edilen seviyenin çok uzağında olduğumuzu görüyorum" diye konuşmuştu.

"PARASI EN ÇOK OLANLAR SADECE BİZE GÜLÜCÜK ATIYORLAR"

Geçtiğimiz yıl kabul edilen Küresel Mülteci Mutabakatı'nın uygulanmasına verdikleri önemi anlatan Erdoğan, şunları keydetmişti:

"Küresel Mülteci Forumu'nun, mutabakat hükümlerinin hayata geçirilmesi sürecinde önemli bir adım olmasını temenni ediyorum. Öte yandan Suriye kaynaklı göç probleminin tek çözüm yolu, mültecilerin bizim sınırlarımız içinde tutulması olarak görülemez. Türkiye'nin uluslararası toplum adına 9 yıldır tek başına taşıdığı bu sorumluluğu diğer ülkeler paylaşmakla mükelleftir. Mültecileri kendi topraklarında tutacak, ülkemizde olanları da tekrar vatanlarına döndürecek formüllerin devreye alınması gerekiyor. Mültecilerin terketmek zorunda bırakıldıkları yurtlarına geri dönüş hakkı tartışma götürmez. Suriye'de kalıcı istikrar ve normalleşmenin tesisinde geri dönüşler en az terörle mücadele kadar önemlidir."

 

 

Haber Ara