Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Afganistan'ın maaş kabul etmeyen devlet başkanı

Yazar Muhammed Sadık Tarık, Afganistan İslam Emirliği Lideri Emiru'l Muminin Molla Hibetullah Ahundzade hakkında medyada yer alan karalayıcı iddiaları yalanlayan yazısında, Afgan liderin çalışma hayatını ve kişiliğini anlattı.

4 Ay Önce Güncellendi

2024-01-10 18:30:03

Afganistan'ın maaş kabul etmeyen devlet başkanı

Yazar Tarık, Afganistan lideri Ahundzade hakkında kaleme aldığı "Düşmanın Emiru'l Mu'minin hakkındaki propagandasına karşı gözlemlerimiz" başlıklı yazısında, Afganistan Kültür ve Enformasyon Bakanlığı Yayın Dairesi Başkanı Muhacir Farahi'nin anlattıklarını paylaştı...

HİBETULLAH AHUNDZADE KİMDİR

Düşmanlarımız, vatanımızda İslam'ın pekiştirilmesi ve ülkenin özgürlüğü uğruna gözünü kırpmadan oğlunu feda eden Mücahid Liderimiz Emiru'l Mü'minin'in şahsiyetini daima lekelemeye çalışmıştır. Bu sebeple bu kısa yazımda Emiru'l Mü'minin'in bazı anılarına ve günlük işlerine değinmeyi arzu ettim.

Emiru'l Mü'minin'in rutin bir günü şöyle geçer; kendisi sabah namazını cemaatle kılar. Sabah namazının hemen ardından da Kur'an okumaya başlar. Güzel bir sese sahip olan Emiru'l Mu'minin, Kur'ân'ı tam bir doğruluk ve dosdoğru bir tecvidle okur.

Sabah çayını içerken fetvalarla ilgili bazı önemli konuları inceler ve bazı görev ve kurumlarla ilgili gerekli belgeleri kontrol eder. Ofisine geldiğinde, mesaiye başlamadan evvel ofisindeki tüm çalışanlara günlük derslerini sabah zikirlerini okumalarını tembihler ve ardından işleriyle meşgul olur.

Öğleye kadar çalışmalarına devam ettikten sonra öğle namazından sonra yemeğini yer ve programına göre işine devam eder. Bazen toplantıları birden fazla kişinin katılacağı şekilde olur. Bu durumda katılımcıların her birine ilgili konu hakkında görüş bildirme fırsatı tanır.

Bu rutin bazen gece saat bire, ikiye kadar aynı şekilde devam eder. Önemli meselelerle ilgilendiğinden bazı zamanlar bütün gece uyuyamadığı olur.

Kendisi her zaman teheccüd namazı için kalkar. Bazen de sabah namazından evvel Kur'an okur ve ilmi çalışmalara iştirak eder.

Konuları derinlemesine inceler ve her yönüyle ele alır. Hatta cümle ve kelimelere dahi dikkat ederek hiçbir hususu gözden kaçırmaz. Tüm önemli konularda bilgi sahibi olmaya gayret gösterir. Bahsi geçen yükümlülüklere rağmen, ülkenin güncel olaylarını günlük olarak takip etmeye özen gösterir.

MAAŞ ALMADAN ÇALIŞTI

İslam Emirliği'nin ilk döneminde Nangarhar vilayetinde Hakim olarak görev yaparken de maaş almaktan kaçınmıştır. Diğer tüm hakimlerinin imzaları, devlet memurlarının maaş dağıtımı için belirlenen bürodaki sicile kaydedilirken, Emiru'l Mu'minin'in adını taşıyan sayfa boş kalırdı. Bu resmi kayıt, o zaman bile hazineden herhangi bir maddiyat ve maaş almadığını doğrulamaktadır.

DEVLET İŞLERİNDE YAKINLARINA KADRO VERMİYOR

Emiru'l Mu'minin'in aile üyelerinden hiçbirinin halen resmi (hükümet kurumları içinde) bir işi yok ve kendileri de dahil hiçbiri Hazine'den maaş almıyor. Yakın çevresi arasında yetenekli insanlar olmasına rağmen kimsenin resmi (kurumlarda) bir işe girmesine ve hazineden maaş almasına izin vermedi. Ailesinden sadece iki kişi cami imamı olup Hac ve Evkaf İdaresi'nde görevlidir ancak hazineden maaş almamaktadırlar. Müminler kendilerine ne verirse ihtiyaçlarını onunla karşılarlar.

OKUL MÜDÜRÜ YAKININA MESAFE KOYDU

Kısa bir süre önce ilahiyat okullarına gidemeyen çocukların okuyabilmesi için kendisinin kurup yöneteceği bir ilahiyat okulu açtı. Ancak daha sonra, diğer yetkililerin de bu tür bir gayrete gireceklerini düşünerek, Kandahar vilayetinin İl Eğitim Müdürü'nü çağırıp, okulu onun yönetim ve himayesine devretti. Kendisine; "Bu okul sana emanet, hocaların yiyecek ve diğer masraflarını karşıla. Öyle bir düzenleme yap ki, öğretmenlerin maaşlarını, okul masraflarını hazineden öde ama sen maaş alma” dedi. Bunun nedeni ise okul yöneticisinin Emiru'l Mu'minin'in akrabası olması ve hiçbir akrabasının hazineden herhangi bir hak ve maaş almasını istememesiydi.

DOĞUM VAKASINDA ASKERİ HELİKOPTERLE HİZMET

Kültür&Enformasyon Bakanlığı Yayın Dairesi Başkanı Muhacir Farahi şunları söylüyor:

"Gor vilayetinin Valisi Molla Ahmed Şah Dindost bana şöyle dedi; "Bir gece şiddetli yağmur ve kar yağarken, Gor vilayetinin ücra bir ilçesinin Kaymakamı bana bir mesaj gönderdi ve ilçede doğum sancıları çeken bir kadın bulunduğunu ama bütün yolların kapalı olduğunu, ilçede bulunan doktorların çok uğraştığını ama imkanların yetersiz kaldığını söyledi. Kaymakam'ın mesajını doğrudan Emiru'l Mu'minin'in ofisine gönderdim. Bir süre sonra Emiru'l Mu'minin ofisinden şu mesaj iletildi; "Endişelenmeyin. Herat Valisi İslam Yar ile temasa geçtik. Herat askeri karargâhından bir helikopter göndereceğiz"

O karanlık gecede Gor vilayetinin Sınır Tugayı'na doğru ilerledim ve helikopterin gelmesini bekledim. Onlara eşlik etmeyi düşünüyordum çünkü pilotların belirli bir evin yerini tespit edebilmesi hususunda çekincelerim vardı.

Emiru'l Mu'minin, Herat Valisi ve El-Faruk Kolordu Komutanı ile temas halindeydi. Havanın biraz düzelmesini ve uçuş için hava koşullarının iyileştirilmesini sabırsızlıkla bekliyordu. Bu sırada Emiru'l Mu'minin'in ofisinden birkaç kez arandım ve isteği üzerine konuyla ilgili durum raporu verdim. Gece saat 12'den sonra Marğab Kaymakamı Allah'ın izniyle sorunun çözüldüğünü konusunda bana bilgi verdi. Derhal Emiru'l Mu'minin'in ofisine sorunun çözüldüğünü bildirdim."

AFGAN YÖNETİMİNİN DİPLOMATİK TEMASLARI

Afganistan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nuruddin Azizi, Norveç'in Afganistan Maslahatgüzarı Paul Kloman ile bir araya geldi. Görüşmede Norveç ve Avrupa Birliği ile ticari ilişkiler ele alındı.

WhatsApp Image 2024-01-10 at 17.54.48 (1)

Afganistan İslam Emirliği'nin Katar'daki Siyasi Ofis Başkanı Suheyl Şahin, Doha'da Japonya'nın Afganistan Büyükelçisi Takayoshi Kuramaya ile bir araya geldi.

Şahin, bu ziyarette Afganistan'da süregelen durum, insani yardımlar, uyuşturucu bağımlılarının tedavisi, çiftçilere yönelik alternatif ekim projeleri gibi konuların ele alındığını ifade etti.

LİDERDEN YENİ MEZUNLARA TEBRİK VE TAVSİYE

Afganistan İslam Emirliği Lideri Emiru'l Mu'minin Molla Hibetullah Ahundzade, ülkede eğitimlerini tamamlayan yeni mezunları tebrik ettiği talebe ve hafızlar için paylaştığı mesajında; "İlminizi amel etmekten vazgeçmeyin ve ilimlerinizle tüm insanlığa fayda sağlayın" ifadelerini kullandı.

1_370

AFGAN EKONOMİSİNDE YENİ PROJELER

Afganistan Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Molla Beradar Ahund başkanlığındaki Ekonomi Komisyonu'nun olağan toplantısı bugün Marmarin Sarayı'nda gerçekleşti. Toplantıda gündemdeki projeler ele alındı.

WhatsApp Image 2024-01-10 at 17.55.29

DEPREMZEDELERE EŞYALI EV TESLİMİ DEVAM EDİYOR

Herat'ta depremzede aileler için inşa edilen evler tamamlanarak depremzedelere teslim edilmeye devam ediliyor. Evler ayrıca temel eşyalarla döşenerek ailelere veriliyor.

2_332

Türkmenistan'ın Kabil Büyükelçisi Havaca Avadov ve TAPI Projesi'nden Sorumlu Genel Müdür Murad Amanov, Afganistan Maden ve Petrol Bakanı Şehabeddin Dilaver ile bir araya geldi. Toplantıda, TAPI Projesinin uygulanması için zemin hazırlandığı ve çalışmalara erken başlanmasının arzu edildiği belirtildi.

WhatsApp Image 2024-01-10 at 17.53.51 (1)

Afganistan İslam Emirliği'nin yeni pilotlarından biri olan Kari Ruhullah Ubeyde

WhatsApp Image 2024-01-10 at 17.53.50

Ubeyde, Afganistan'da Amerikan saldırılarına karşı savaş döneminde şehadet eylemleri için mücahid yetiştiren bir öğretmen.

WhatsApp Image 2024-01-10 at 17.53.52

Çok sayıda fedai yetiştiren Kari Ruhullah, ağabeyi Şemsu'l Hak İdris'i de Host vilayetinde önemli bir Amerikan üssüne şehadete gönderen Ubeyde, ülkede fedakar ve yiğit bir mücahid olarak tanınıyor.

Haber Ara