Dolar

32,3881

Euro

34,6230

Altın

2.391,82

Bist

10.045,74

Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani Taliban heyetiyle görüşmeyi reddetti

Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani, hükümet heyeti ile silahlı hareket arasında devam eden barış görüşmeleri çerçevesinde Doha ziyareti sırasında Katar’da bulunan Taliban heyetiyle görüşmeyi kabul etmedi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-10-06 13:39:59

Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani Taliban heyetiyle görüşmeyi reddetti

Kabil'deki diplomatik kaynakların Reuters'a yaptıkları açıklamada, “Gani, Taliban yetkilileriyle görüşmeyecek. Çünkü şiddetin hızı azalmadı ve hareket masum sivilleri öldürmeye devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Afganistan hükümeti ve Taliban arasında geçen ay başlayan müzakereler, iki savaş tarafının şiddet eylemlerine son vermesi ve ülkede yeni bir anlaşmaya varmayı tartışmayı amaçlıyordu. İki taraf arasında Taliban ve Washington barış anlaşmasının arka planından gelen görüşmelere rağmen, saldırı olayları gerçekleşti.

5 Ekim'de ülkenin doğusundaki Lagman valisi Rahmetullah Yarmel'in konvoyunu hedef alan intihar saldırısında en az 8 kişi öldü, 28 kişi de yaralandı. İçişleri Bakanlığı sözcüsü Tarık Aryan, yaralıların çoğunun sivil olduğunu duyurdu.

Saldırı, Afgan hükümeti ile Taliban hareketi arasındaki barış görüşmelerinin başlamasından 3 hafta sonra, Devlet Başkanı Gani'nin Doha'ya gitmesi sonrasında gerçekleşti. Henüz saldırının sorumluluğunu üstlenen olmadı, ancak bölgede Taliban hareketi aktif bir konumda.

Vali sözcüsü Esedullah Devletzey, Fransız Haber Ajansı'na (AFP) yaptığı açıklamada, saldırı sırasında valinin ofisine gittiğini, 4 korumasının ve 4 sivilin hayatını kaybettiğini belirtti.

Devlet Başkanı Gani'nin yardımcısı, Taliban ile görüşmelerde bulunan Afgan temsilcilerle çok sayıda görüşme planlandığını ancak şu ana kadar herhangi bir ilerleme kaydedilmediğini belirtti.

Taliban-ABD anlaşmasından sonra siyasi durum

İki taraf, Taliban ve ABD anlaşmasının, halihazırda müzakere edilmekte olan barış anlaşması bağlamında Almanya, 2021 yılı için Afganistan'a 170,2 milyon Euro kalkınma yardımı tahsis etmeyi planlıyor.

Alman Kalkınma Bakanlığı, 5 Ekim'de yaptığı açıklamada, Almanya'nın Afganistan'da siyasi reformlar, insan haklarının güçlendirilmesini ve yolsuzlukla kararlı bir mücadele beklediğini ifade etti. Geçen Haziran ayında Almanya hükümeti, Afganistan'a koronavirüs salgınının ekonomik ve toplumsal sonuçlarını hafifletmek için 69,8 milyon euro tutarında finansal yardım sözü vermişti.

Öte yandan gelecek 4 yıl içerisinde Afganistan'a yapılacak finansal yardımı rapor etmek için Kasım ayında Cenevre'de bir konferans düzenlenmesi planlanıyor. 2016 yılında Brüksel'deki son bağış konferansında, bağış yapan ülkelerden 4 yılda 15,2 milyar dolar toplanmıştı.

Şark'ul Avsat

Haber Ara