Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Afganistan'a geri dönenlere iş ve barınma imkanı

Taliban yönetiminin gelişiyle birlikte yeni Afganistan hükümeti ülkenin alt ve üst yapısındaki yenileme, ekonomik ve ticari anlaşmalara, yeniden inşa faaliyetine hız verdi. Hükümet, ülkeye dönen Afganlar için iş ve barınma imkanı sağlıyor.

4 Ay Önce Güncellendi

2024-01-17 21:12:19

Afganistan'a geri dönenlere iş ve barınma imkanı

Afganistan'ın resmi haber ajansları, ülke içi bölgelere ve dünya medyasına ülkedeki gelişmelere ilişkin haber paylaşımında bulunuyor.

Afganlılar, Taliban'ın ülke çapında gerçekleştirdiği alt yapı ve istyapı hizmetlerinden memnun. Kabil şehrinde yaşayan 70 yaşındaki bir vatandaş, hayatı boyunca halk için bu kadar çok şey yapan bir yönetim görmediğini söylüyor.

48f1829d-7389-4a80-bf38-f82f3f6bb692

İsmi açıklanmayan bir hayır kurumu, Afganistan Şehid Yakınları ve Özel Gereksinimli Bireylerden Sorumlu Bakanlığa, özel gereksinimli bireyler için 2140 adet tekerlekli sandalye bağışladı.

ÜLKEYE DÖNEN MÜLTECİLERE İŞ VE BARINMA İMKANI

Afganistan Başbakanı Molla Muhammed Hasan Ahund liderliğindeki 13. Kabine toplantısında, Afganistan'a geri dönen Afgan mültecilere iş ve barınma sağlanması ve diğer sorunlarının çözümü için önlemler alınması görevi Mülteciler Yüksek Komisyonu'na verildi.

1_384

Afganistan İslam Emirliği hükümeti Siyasi Komisyonu toplantısı, Başbakanlık Siyasi Ofis Başkanı Mevlevi Abdulkebîr liderliğinde gerçekleştirildi.

Toplantıda Afganistan ve bölgenin durumunun yanısıra Birleşmiş Milletler'in son açıklamaları, Afgan mültecilerin sorunları, İslam Emirliği'nin iç politika taslağı ve benzeri hususlar istişare edilerek gerekli kararlar alındı.

afgan_2

Gıda Denetim Komisyonu yetkilileri, Mezar-ı Şerif'teki kasapları denetleyerek, bir tondan fazla bozuk etin toplanıp imha edildiğini duyurdu.

c9f10e59-043b-4a6b-9538-4b02b5e84898

Afganistan Eğitim Bakanlığı Yayın Müdürü ve Sözcüsü Mansur Ahmed Hamza, son iki yılda aralarında kadınların da bulunduğu 40.000'den fazla öğretmenin atandığını açıkladı.

2_344

Afganistan İdari Başbakan Yardımcısı Mevlevi Abdusselâm Hanefi, Türk yatırımcıları kabul etti. Görüşmede yatırımcılar, İslam Emirliği'nin iktidara gelişiyle Afganistan'da tam bir güvenlik sağlandığını ve bu fırsatı madencilik, üretim tesisleri inşaatı, tarım, enerji teknolojisi ve daha birçok alanda yatırım yapmak için kullanmaya hazır olduklarını ifade etti.

Başbakan Yardımcısı Hanefi ise, İslam Emirliği'nin Afganistan'daki yatırımları desteklediğini, yerli ve yabancı yatırımcılara gerekli kolaylıkları sağladığını dile getirdi.

3_194

Afganistan Ulusal İstatistik ve Bilgi Kurumu, bu yılın ilk ayında 166 milyon doların üzerinde ihracat yapıldığını ve bunun da geçen yıla göre 12,5 milyon dolarlık artış anlamına geldiğini duyurdu.

4_125

Afganistan Su ve Enerji Bakanı Molla Abdulkatîf Mansur, Logar vilayetinde 11 milyon AFN'den fazla maliyetle inşa edilen Sarhab Baraj projesinin açılışını yaptı.

Logar'ın Muhammed Ağa ilçesinde bulunan, 25 metre yüksekliğe ve 135 metre uzunluğa sahip baraj, 9 milyon metreküp su depolama ve yaklaşık 3000 hektar tarım arazisini sulama kapasitesine sahip.

45240b3b-cb92-40a0-95c0-54687b107d92

Özel Gereksinimli Bireyler arası turnuvada Afganistan Basketbol Takımı, Tayland'ın ev sahipliği yaptığı Bangkok'ta düzenlenen Asya Basketbol Şampiyonası'nda Yeni Zelanda, Suudi Arabistan ve Filipinler'i mağlup etmesinin ardından bu gün de Birleşik Arap Emirlikleri'ni yenerek şampiyonluğa bir adım daha yaklaştı.

5_85

Afganistan Ulaştırma ve Havacılık Bakanı Molla Hamidullah Ahundzade, Türkiye'nin Afganistan Büyükelçisi Cenk Önal'ı kabul etti. Toplantıda Türk Büyükelçi; Türkiye'nin Afganistan'la kara ve hava taşımacılığı alanında ilişkilerini genişletmek istediğini ve bu kapsamda Türk Hava Yolları'nıb Kabil'e seferlerinin başladığını dile getirdi.

DEĞERLİ MADEN SATIŞI

6_53

Pençşir Maden ve Petrol Dairesi Başkanlığı, ilin madenlerinden çıkarılan zümrütlerin 11. açık artırmada 142.000 dolar değerindeki 7430 karat zümrüdün satıldığını açıkladı.

7_37

Yüksek Öğretim Bakanı Şeyh Neda Muhammed Nedim, Türkiye'nin Afganistan Büyükelçisi ile yaptığı görüşmede, iki ülke arasındaki eğitim ilişkilerine, bilimsel ve araştırma deneyimlerinin paylaşılmasına ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesine vurguda bulundu.

8_31

Afganistan İçişleri Bakanı Siraceddin Hakkani, Avrupa Birliği Afganistan Büyükelçisi Rafaela Yudich ile yaptığı görüşmede, Afganistan'ın onlarca yıldır süren istikrarsızlık ve sıkıntılardan sonra hızla siyasi ve ekonomik istikrara doğru ilerlediğini, Afganların kendilerini fiziksel ve psikolojik olarak güvende hissettiklerini söyledi.

9_28

Afganistan Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Molla Berader Ahund, Nangarhar ziyareti sırasında, Afganistan'ın kalkınması ve sanayileşmesi için gösterilen tüm çabanın, gerekli elektriği yurtiçinde üretmekle başarılı olabileceğini, bunun da ülkenin ekonomik kalkınmasının önünü açacağını söyledi. Başbakan Yardımcısı ayrıca, ticaret ve transit seviyesini artırmak amacıyla Kabil-Celalabad otoyolunun ikinci etabının inşaat çalışmalarının tamamlanmasının öncelikler arasında yer aldığını sözlerine ekledi.

Afganistan Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Molla Berader Ahund, Nangarhar ziyareti sırasında 1000 yataklı bir hastaneyi ziyaret etti.

Başbakan Yardımcısı bu hastanenin geri kalan çalışmalarının tamamlanması için ilgili kurumlara gerekli talimatları vereceğini dile getirdi.

10_23

Birleşmiş Milletler Afganistan'daki İnsani ve Kalkınma İşleri'nin yeni Başkanı ve UNAMA Yardımcısı Andrika Ratawatha, Afganistan Dışişleri Bakanı Amir Han Muttaki ile yaptığı görüşmede; Birleşmiş Milletler'in Afganlara insani yardım ve kalkınma alanlarındaki yardımlarını artırmaya kararlı olduğunu açıkladı.

Bakan Muttaki ise İslam Emirliği'nin Afganistan'da insani yardım ve kalkınma çalışmaları için -güvenliği sağlayarak- en iyi ortamı ve uygun koşulları sağladığını ve son iki yılda bu alanlardaki çalışmaların düzgün bir şekilde ilerlediğini ifade etti.

3b29f04b-611f-491d-a84f-d842cb7355ab

Öte yandan Türk Hava Yolları, Türkiye'den Afganistan'a sivil uçuşların yeniden başlatılacağını duyurdu.

Haber Ara