Dolar

32,3870

Euro

34,6067

Altın

2.387,10

Bist

10.045,74

Açlığın kol gezdiği Yemen'de Husiler, Hizbullah'a destek için para topladı

Yemen'de hükümetle savaşan İran destekli Husiler, Lübnan Hizbullahına iletilmek üzere 100 bin dolardan fazla yardım topladı. Yemen, iç savaş sebebiyle açlığın kol gezdiği bir ülke. Yetersiz beslenememe sebebiyle 1 milyondan fazla çocuğun hayatını kaybetme riskiyle karşı karşıya olduğu biliniyor.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-07-07 12:04:36

Açlığın kol gezdiği Yemen'de Husiler, Hizbullah'a destek için para topladı

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Husiler, Lübnan Hizbullahı'na yardımamacıyla başlattıkları kampanyayı sonlandırdı

FDD's Long War Journal'da Caleb Weiss imzasıyla yayınlanan haberde kampanya sonunda 100 bin dolardan fazla para toplandı.

Bloomberg'de yayınlanan Muhammed Hatem imzalı haberdeyse paranın 132 bin dolar olduğu aktarıldı. Kampanyayı başlaatan Husilere bağlı Sam FM radyosundan yapılan duyuruda yaklaşık 73 milyon 500 bin Yemen Riyali yani 132 bin doların bir araya getirildiği ifade edildi.

HUSİLER ve HİZBULLAH

Her ikisi de İran tarafından desteklenen Husiler ve Lübnan Hizbullahı arasında yakın ilişki olduğu biliniyor. Hizbullah mensuplarının Husilere askeri eğitim vermek için Yemen'de bulunduğu zaman zaman gündeme gelen iddialar arasında.

HİZBULLAH'IN ZOR GÜNLERİ

ABD'nin son yaşanan nükleer anlaşma kriziyle birlikte İran'a uyguladığı yaptırımlar, Lübnan maliyesini zorluyor.

Bloomberg, yayınladığı haberde bu sebeple yakın zamanda Hasan Nasrallah'ın halkın yardımına başvurmak istediğini, Husiler'den gelen para yardımının da bu kapsamda yapıldığını kaydetti.

YEMEN

Husiler, Eylül 2014'ten bu yana Yemen'in başkenti Sana ile bazı bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten bu yana Husilere karşı Yemen hükümetiyle hareket ediyor. Sebebiyle 2015 yılında yaşanan gelişme. Husilerin başkenti ele geçirmeleri ve Cumhurbaşkanı Abdrabbuh Mansun Hadi'yi ülke dışına kaçmaya zorlaması sebebiyle Hadi, Suudi Arabistan'a sığındı. Suudilerin koalisyon kurarak İran'a karşı Yemen'e müdahale etmeye karar vermesi sonrasında yoğun bir çatışma dönemine girildi. Mansur Hadi, 2018'in sonuna doğru Yemen'e dönebilse de ülkedeki kötü gidişat hız kesmeden devam etti.

BM'ye göre ilk aşamalarda yaşanan çatışmalarda en az 6.600 sivil ölürken, 10.560 sivil de yaralandı. Binlerce sivil de yetersiz beslenme, çeşitli hastalıklar ve kötüleşen sağlık koşulları nedeniyle önlenebilir nedenlerden hayatını kaybetti.

Dünya Sağlık Örgütü, Yemen'de Ekim 2018'de ayında her hafta 10 bin kolera vakasının bildirildiği uyarısında bulundu. 2019 itibariyle de Yemen konusunda sıklıkla kıtlık uyarılarında bulunuluyor.

Ayrıca 2013 yılından bu yana tam 7 bin 508 çocuk, çatışmaların kurbanı oldu.

BM'nin yayınladığı raporlara göre 1 Nisan 2013 ile 31 Aralık 2018 tarihleri arasında çok ağır ihlallerinin yaşandığı ülkede, 3 bin 34 çocuk da Husiler ve hükümet tarafından çatışmalarda kullanıldı. 340 erkek çocuk bu kapsamda gözaltına alındı. Ayrıca ülkede 345 okul kısmen hasar gördü ya da yıkıldı, 258 okul da askeri amaçlarla kullanılıyor.

Haber Ara