1952 yazında açıklanamayan UFO gözlemleri, normalden 20 kat fazla rapor edildi. Gizli belgelerde, bazı Hava Kuvvetleri mensuplarının bu gözlemleri "yakın temas kurmak üzere olan uzay gemileri" olarak değerlendirdiği belirtildi.
Bu olağanüstü gelişmeler üzerine CIA, ordunun durumu yönetmesi için Mavi Kitap Projesi'ni devreye soktu. Bu proje, 1969 yılına kadar UFO ve diğer hava olaylarını inceleyerek ulusal güvenliğe tehdit oluşturup oluşturmadığını belirlemeye çalıştı.
41 GİZLİ RAPOR HALKLA PAYLAŞILDI
Belgelerde, "Halkın temas olasılığına hazırlanması amacıyla, Ağustos 1952 ile Şubat 1953 arasında daha önce gizli tutulan 41 rapor kamuoyuna açıklandı" ifadeleri kullanıldı.
Raporların yayımlanmasının ardından, ocak ayında bilimsel bir panel toplandı. Bu panelde, UFO'lara karşı gelecekteki eylem planları tartışıldı ve halka uzaylıları tespit etmeye yönelik eğitim verilmesi önerildi.
Panele katılan uzmanlar, halka uzaylı fenomenlerini tanıma konusunda bilgi aktarılmasının gerekli olduğunu belirtti. Bu eğitim programları kapsamında makaleler, TV şovları ve filmler gibi medya araçlarının etkin bir şekilde kullanılmasının planlandığı aktarıldı.
CIA'DEN TEHDİTLİ UYARI
16 Şubat 1953'te CIA, kamuya açık soruşturmanın terk edildiğini ve teşkilatın UFO vakalarını gizlice incelemesine izin verildiğini duyurdu. CIA ayrıca, olası muhbirleri "10 yıla kadar hapis ve 10 bin dolar para cezası" ile tehdit etti.