Venezuela, ABD'ye ait bir savaş gemisinin Trinidad ve Tobago'ya konuşlandırılmasının ardından, ada ülkesiyle imzalanan enerji anlaşmalarını askıya aldı. ABD'nin Karayipler'de artan askeri varlığı bölgede yeni bir diplomatik krizi tetikledi.
ABD GEMİSİ KRİZİ BÜYÜYOR
ABD Donanması'na ait “USS Gravely” füzesavar gemisinin 26 Ekim'de Trinidad ve Tobago'nun başkenti Port of Spain'e demirlemesi, Venezuela tarafından tepkiyle karşılandı. ABD'nin “uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele” gerekçesiyle Karayipler'de askeri varlığını artırmaya yönelik adımlarına karşı çıkan Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Trinidad ve Tobago'yu “ABD'nin uçak gemisi gibi davranmakla” suçladı. Maduro, bu nedenle ada ülkesiyle yürütülen enerji anlaşmalarının askıya alındığını açıkladı.
TRINIDAD VE TOBAGO'DAN SERT CEVAP
Trinidad ve Tobago hükümeti ise Associated Press'e yaptığı açıklamada, Venezuela'nın kararına karşı endişe duymadıklarını bildirdi. Hükümet açıklamasında, “Geleceğimiz Venezuela'ya bağlı değildir ve hiçbir zaman da olmamıştır.” ifadeleriyle enerji anlaşmalarının iptal edilme ihtimalini önemsemediklerini savundu.
ABD GEMİSİ PORT OF SPAIN'DE DEMİRLİ
ABD Donanması'na ait “USS Gravely” adlı gemi, 26 Ekim'de Port of Spain'e demirledi. ABD ve Trinidad ve Tobago yetkilileri, geminin bölgede 30 Ekim'e kadar kalacağını ve ortak eğitim tatbikatları yapılacağını belirtti. Ada ülkesinden üst düzey bir askeri yetkili, ABD'nin bu askeri adımının kısa süre önce planlandığını ifade etti.
KARAYİPLER'DE HAREKETLİLİK SÜRÜYOR
ABD Başkanı Donald Trump, daha önce imzaladığı kararnameyle Latin Amerika kökenli uyuşturucu kartelleriyle mücadele kapsamında ordunun daha etkin kullanılmasını istemişti. Bu çerçevede ABD, ağustos ayının sonunda Venezuela açıklarına denizaltılar ve savaş gemilerinden oluşan bir deniz gücü göndermişti. ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth, ordunun Venezuela'da “rejim değişikliği dahil” operasyonlara hazır olduğunu vurgulamıştı.
Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, bu gelişmelere karşılık 4,5 milyon milis gücünü seferber ettiğini ve ülkesinin olası bir saldırıya karşı hazırlıklı olduğunu bildirdi. ABD'nin Venezuela açıklarında “uyuşturucu kaçakçılığı” gerekçesiyle bazı tekneleri hedef almaya devam etmesi, uluslararası kamuoyunda tepki topladı. Bu saldırıların “uluslararası hukuka aykırı” olduğu yönünde eleştiriler yükseldi.
ABD'NİN BÖLGEDEKİ ASKERİ VARLIĞI GENİŞLİYOR
Yaz sonundan bu yana ABD, Karayipler'e Gerald R. Ford uçak gemisi, üç Arleigh Burke sınıfı destroyer, üç amfibi saldırı gemisi, bir kruvazör ve bir kıyı savaş gemisi olmak üzere sekiz savaş gemisi konuşlandırdı. Bu gemiler, deniz piyadeleri, insansız hava araçları, uçaklar ve Sahil Güvenlik birimleriyle destekleniyor. Aynı operasyon bölgesinde çok sayıda F-35 ve diğer savaş uçaklarının da görev yaptığı bildirildi.
aa