Dolar

32,2211

Euro

35,1424

Altın

2.475,69

Bist

10.228,74

'ABD, Rusya'ya sırtını dönen Türkleri rahat bırakmıyor'

Yunanistan Pentapostagma internet sitesinde Panagiotis Nastos'un kaleme aldığı 'Hangi F-16 ve F-35? ABD, Rusya'ya sırtını dönen Türkleri rahat bırakmıyor' başlıklı haberde, Amerika'nın Türkiye'yi, Rusya ile iş yapmamaları konusunda tehdit ettiği öne sürüldü

1 Yıl Önce Güncellendi

2023-01-28 12:26:03

'ABD, Rusya'ya sırtını dönen Türkleri rahat bırakmıyor'

Panagiotis Nastos'un analiz haberinde, "Türk iş adamlarına Rusya ile iş yapmamaları için tehdit mektupları gönderen ABD yönetimi, Ankara'yı yeni bir yaptırımla tehdit etti. Bu tehdidin temelinde Joe Biden yönetiminin Rusya'ya yönelik yaptırımlar kapsamında geçtiğimiz şubat ayında uygulamaya koyduğu ihracat kısıtlaması yer alıyor" denildi.

Yunan yazar Panagiotis Nastos'un dikkat çeken makalesi şöyle:

Geçen ay Türkiye'yi ziyaret eden ABD Ticaret Bakan Yardımcısı Thea Rozman Kendler, Türk havalimanlarından Rusya ve Beyaz Rusya'ya uçan uçaklara yakıt ikmali yapan, parça ve bakım hizmeti verenleri hapis veya para cezasıyla karşı karşıya getirmekle tehdit etti.

Türkler, ABD'den F-16 alma hayali kurup F-35'lerden bahsederken aslında sadece verdikleri avansın karşılığını nasıl alacaklarını konuşuyorlar.

“ABD'nin kovduğu ülkelere, Atlantik'in diğer tarafından yeni bir tokat geliyor.” denilen haberde Türk basınında yer alan haberlere dikkat çekiliyor.

Türk basınında yer alan haberde "Mesele bu kez turist taşıyan Rus yolcu uçakları" manşetinden öne çıkanlar şöyle:

"ABD Ticaret Bakanlığı, Türkiye ekonomisine yönelik yeni bir yaptırım tehdidiyle gündeme geldi. Bu kez Rusya'dan Türkiye'ye turist taşıyan Boeing yolcu uçakları bahane edildi.

Türkiye'deki bankalara Rus turistlerin kullandığı MIR kartı yasaklaması için baskı yapmayı başaran ve aynı zamanda Türk iş adamlarına Rusya ile iş yapmamaları için tehdit mektupları gönderen ABD yönetimi, Ankara'yı yeni bir yaptırımla tehdit etti. Bu kez konu Rusya'nın Batılı şirketlerden kiralayıp kullandığı yolcu uçakları.

Beyaz Saray yönetimi, Rus havayollarının kullandığı ABD yapımı uçakların Türkiye'ye inişine izin verilmemesini istedi.

Wall Street Journal'da yer alan habere göre, geçtiğimiz ay Türkiye'yi ziyaret eden ABD Ticaret Bakan Yardımcısı Thea Rozman Kendler, ülkesinin son skandal tehditlerini Ankaralı yetkililere iletti.

Rozman, Türkiye havalimanlarında Rusya ve Beyaz Rusya'ya uçan uçaklara yakıt ikmali yapan, yedek parça ve bakım hizmeti verenlerin hapis veya para cezasıyla karşı karşıya kalabileceği tehdidinde bulundu .

Bu tehdidin temelinde Joe Biden yönetiminin Rusya'ya yönelik yaptırımlar kapsamında geçtiğimiz şubat ayında uygulamaya koyduğu ihracat kısıtlaması yer alıyor. ABD uygulamasına göre, ABD'de üretilen veya yüzde 25'ten fazla ABD bileşenlerinden oluşan ürünler, Ticaret Bakanlığı'nın izni olmadan Rusya veya Beyaz Rusya'da kullanılamaz.

Rusya ve Beyaz Rusya'daki bazı havayolları, kararın ardından filolarındaki Boeing kiralık uçakları ile İstanbul, İzmir ve Antalya'ya uçuşlarına devam etti.

Amerikalı, bu uçuşlardan 2.100'den fazla olduğunu söylüyor. Suçlanan havayolları arasında Belarus merkezli Aeroflot, S7, Azur Air, Utair ve Belavia yer alıyor.

Rusya'da sivil havayollarının uçaklarının çoğu Boeing veya Airbus ürünleriydi ve İrlanda ve Bermuda'daki şirketlerden kiralanıyordu.

Wall Street Journal (WSJ), Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in geçtiğimiz Mart ayında uçak ruhsat numaralarının sürekli olarak değiştirilmesine izin veren ve bu araçların takibini zorlaştıran bir yasayı imzaladığını iddia ediyor.

ABD'nin Türkiye'deki Rus uçaklarına hizmet verenlere yönelik tehdidi, Washington'un ticari yaptırım tehditlerinin son halkası.

WSJ haberinde çok sayıda Rus turistin Türkiye'ye geldiği ve bundan Türk ekonomisinin olumlu etkilendiği kaydedildi.

Genel olarak yukarıdakilerden ABD'nin, Türklerin Rusya'ya karşı tavrının diğer NATO ülkeleriyle uyumlu hale getirilmesini istediği sonucuna varılabilir.

Aksi halde F-16 ve F-35 alma hayalleri kuran Erdoğan'ın bu hayalleri gerçekleşmez.

Bizim değerlendirmemiz, Türkiye Cumhurbaşkanı iktidarda olduğu sürece, ABD ve AB'nin talepleri karşılanmazsa, Türkiye yukarıdakilerin hiçbirini alamayacak.

Haber Ara