Dolar

32,3650

Euro

34,7112

Altın

2.399,01

Bist

10.177,18

ABD Rusya’nın uyarılarına kulak tıkadı: Devasa yardım paketi

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ABD’nin Kiev’e silah tedarikini arttırmasının, savaşın şiddetlenmesine yol açacağını ve bunun Ukrayna için 'iyiye işaret olmadığını' belirtti. Ancak aynı gün ABD’den blöf geldi. ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Volodimir Zelenskiy’in uçağı ABD’ye inmeden Ukrayna’ya yönelik yeni yardım paketini açıkladı. Patriot savunma sistemini de içeren yeni yardım paketi tan 1,85 milyar dolarlık silahları kapsıyor.

1 Yıl Önce Güncellendi

2022-12-22 11:51:03

ABD Rusya’nın uyarılarına kulak tıkadı: Devasa yardım paketi

TIMETURK| HABER MERKEZİ

Rusya'nın, ABD'nin Ukrayna'ya yönelik yardımları artırmasının savaşın şiddetini tırmandırdığını açıkladığı gün ABD'den devasa nitelikte yeni yardım açıklaması geldi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ABD'nin Kiev'e silah tedarikini arttırmasının, savaşın şiddetlenmesine yol açacağını ve bunun Ukrayna için "iyiye işaret olmadığını" belirtti. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'in ABD ziyareti sorulan Peskov, ziyaret sonrasında Kiev yönetiminin barış müzakereleri pozisyonunda bir değişiklik olmasının beklenmediğini söyledi. Peskov, "Kiev'in müzakere pozisyonunun değişeceğine dair bir umut yok" dedi. Bir gazetecinin Zelenskiy'in ABD ziyaretinde Rusya için olumsuz gelişme olup olmayacağına dair sorduğu soruya cevap veren Peskov, "ABD tarafından silah desteği devam ediyor. Tedarik edilen silahların yelpazesi de genişliyor. Tüm bunlar tabi ki çatışmanın şiddetlenmesine yol açar. Bu, Ukrayna için iyiye işaret değil" ifadelerini kullandı.

ABD'DEN DEVASA YARDIM: TAM 1,85 MİLYAR DOLAR

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ukrayna'ya aralarında Patriot hava savunma sistemlerinin de bulunduğu 1,85 milyar dolarlık askeri yardım yapacaklarını duyurdu. Blinken, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'in ABD'ye seyahati sırasında Ukrayna'ya yapılacak yardıma ilişkin yazılı açıklama yaptı. ABD'nin, Ukrayna halkına olan desteğini vurgulamak için Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'i Washington'da ağırlayacaklarını belirten Blinken, şu ifadeleri kullandı:

"Son 300 gün boyunca Kremlin, Ukrayna'yı haritadan silmeye çalıştı ve başarısız oldu. Şimdi Rusya, Ukraynalı sivilleri dondurup aç bırakarak ve aileleri evlerinden ederek kışı bir silah haline getirmeye çalışıyor. Buna cevaben, Başkan (Joe) Biden bugün ABD'nin Ukrayna'nın kendisini Rusya'nın devam eden acımasız ve sebepsiz saldırılarına karşı savunmasına yardımcı olmak için kritik yeni ve ek askeri yetenekler sağladığını açıklayacak."

Blinken, Biden'ın verdiği yetki kapsamında ABD envanterinden 8'inci kez Ukrayna'ya silah tedariki yaptıklarını kaydederek, "ABD envanterinden çekilecek 1 milyar dolarlık ek mühimmat ve kritik ekipmanla Ukrayna'nın savaş alanında kendini savunma kapasitesi daha da genişleyecek. Savunma Bakanlığı ayrıca Ukrayna Güvenlik Yardımı Girişimi kapsamında bugün Ukrayna'ya 850 milyon dolarlık ek bir güvenlik yardımı yapacak" ifadelerine yer verdi. Yardımın Patriot hava savunma sistemini de kapsadığı bildirildi.

ABD Dışişlerinden yardımların detaylarına ilişkin yapılan açıklamada, ABD envanterinden sağlanacak 1 milyar dolarlık yardım paketinde 1 Patriot hava savunma bataryası, HIMARS için mühimmat, 500 adet hassas güdümlü 155 mm obüs top mermisi, 30 adet farklı kalibrelere sahip havan topu, 157 zırhlı araç, HARM füzeleri, hassas güdümlü hava füzeleri, 2 bin 700 el bombası fırlatıcıları ve diğer koruma ekipmanının bulunduğu kaydedildi.Diğer taraftan, 850 milyon dolarlık Ukrayna Güvenlik Yardımı kapsamında ise 45 bin 152 mm top mermisi, 20 bin 122 mm top mermisi, 50 bin 122 mm GRAD roketleri, 100 bin 125 mm tank mermisinin verileceği bildirildi.

DENİZ KUTLUK: RUSYA-UKRAYNA ÇATIŞMASI ABD'NİN FAYDASINA

Öte yandan Çin basınından HuanqiuShibao ve CCTV'ye demeç veren Emekli Tümamiral Deniz Kutluk, devam eden Rusya-Ukrayna çatışmasının ABD'nin faydasına olduğunu söyledi. Kutluk, “Şimdilerde Rusya-Ukrayna çatışması yoluyla Biden ve Blinken, NATO üyelerini bir araya getirmeye, bu ülkelerin Rusya'yı yeni bir tehdit olarak görmesini, bütün ülkelerin bu nedenle de ulusal savunma harcamalarını artırmaya çalışıyor. Ulusal savunma ürünlerinin büyük çoğunluğu ABD'den geliyor. Sonuç olarak bu paralar ABD'ye akacak ve Amerikalılar bundan memnun olacak” dedi. Kutluk, “ABD, tek kutuplu bir dünya düzenini korumak, kendi mutlak avantajını sağlamak istiyor ve herhangi bir rakip görmek istemiyor. Dolayısıyla şimdilerde Ukrayna, ABD'nin bu hedefinin test alanı haline geldi ancak ABD hileleri başarısız oldu” ifadelerini kullandı.

Haber Ara