Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

ABD'nin Yemen'de BAE askerlerine savaş eğitimi verdiği ortaya çıktı

ABD'nin Yemen'de savaşan Birleşik Arap Emirlikleri askerlerine savaş eğitimi verdiği ortaya çıktı. ABD GKB Joseph Dunford, geçen ay Yemen'deki savaşan taraflara destek olmadıklarını söylemişti.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-01-17 21:51:09

ABD'nin Yemen'de BAE askerlerine savaş eğitimi verdiği ortaya çıktı

Pentagon geçen Kasım ayında Yemen'de faaliyet gösteren Suudi liderliğindeki koalisyon uçağının havadan yakıt ikmali yapıldığını açıkladığında, söz konusu hamle ABD'nin oradaki savaş desteğinden büyük bir adım gibi görünüyordu. Ancak yeni elde edilen belgeler, ABD'nin Yemen'deki hava savaşı için Birleşik Arap Emirlikleri'nden koalisyon askeri personeli yetiştirdiğini de ortaya koyuyor.

Yahoo News tarafından alınan resmi Hava Kuvvetleri belgeleri, ABD ordusunun bu savaşta daha önce belirtilenden daha fazla yer aldığını gösteriyor. ABD ordusunun açıkça iddialarına rağmen, Birleşik Devletler, özellikle “Yemen'deki savaş operasyonları” dosyalarına göre Suudi liderliğindeki koalisyon üyelerini eğitti.

Eğitim, esasen, Uluslararası Politika Merkezi'ndeki Silah ve Güvenlik Projesi direktörü William Hartung'a göre, savaş çabalarının önemli bir parçası... Hartung, “Yemen'deki sivil hedefleri bombalamaya devam eden eğitim pilotları, çok uzun süredir devam eden acımasız bir savaşta ABD'nin bir başka karmaşıklık şeklidir” dedi. “Trump yönetimi, Suudi Arabistan ve BAE'nin Yemen'de barışa iyi niyetle pazarlık etmesini sağlamak konusunda ciddiyse, savaşı sona erdirene kadar eğitimi ve diğer askeri destek türlerini kesmeli” dedi.

Bu belgelere rağmen, Pentagon, eğitimin Yemen savaşının bir parçası olmadığı konusunda ısrar ediyor.

ABD'nin Merkez Komutanlığı sözcüsü Teğmen Earl Brown, “Yemen'deki muharebe operasyonlarına hazırlanmak için [Suudi liderliğindeki koalisyon] üyeleriyle tatbikatlar yaptı” dedi. Ayrıca CENTCOM'dan Josh Jacques inkarları tekrarladı. Yahoo News, “Daha önce söylediğimiz gibi, Yemen'deki savaş operasyonlarına hazırlanmak için [Suudi liderliğindeki koalisyon] üyeleriyle alıştırma yapmadık” dedi.

Brown ve CENTCOM'un İletişim Entegrasyon Müdürlüğü olarak bilinen medya kolu, bu iddiayla çelişen görünen Hava Kuvvetleri belgelerine özellikle yorum yapmaları istendiğinde tutarsızlığı ele almadı. “Suudi Arabistan kuvvetlerini, Suudi Arabistan'ı ve bölgeyi terörizmin ve diğer tehditlerin istikrarsızlaştırıcı etkilerinden korumak için gerekli ekipman, eğitim ve takip desteği ile sağlamaya kararlıyız” dedi.

Haber Ara