Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

ABD’nin IŞİD ile Mücadele eski Özel Temsilcisi McGurk: Taliban’ın, başkent Kabil’e dönüşünün önü açıldı

ABD ve Taliban arasında Katar’da imzalanan barış anlaşmasına karşı çıkan ABD’nin IŞİD ile Mücadele eski Özel Temsilcisi McGurk, anlaşmanın Afganistan’a barış getirmeyeceğini, yeni bir savaşa yol açacağını öne sürerek, “Taliban’ın başkent Kabil’e dönüşünün önü açıldı” dedi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-03-01 11:00:33

ABD’nin IŞİD ile Mücadele eski Özel Temsilcisi McGurk: Taliban’ın, başkent Kabil’e dönüşünün önü açıldı

ABD'nin IŞİD ile Mücadele eski Özel Temsilcisi McGurk, ABD ile Taliban arasında varılan anlaşmanın Afganistan'a barış getirmeyeceğini, yeni bir savaşa yol açacağını öne sürerek, “Taliban'ın başkent Kabil'e dönüşünün önü açıldı” dedi.

ABD ve Taliban'ın 19 yıldır süren savaşı sonlandırmak için dün Katar'ın başkenti Doha'da imzaladığı barış anlaşmasına tepkiler sürüyor. Anlaşmaya olumlu bulanlar kadar olumsuz bakanlar da var.

Anlaşmaya karşı çıkan ABD'nin IŞİD ile Mücadele eski Özel Temsilcisi Brett H. McGurk ise, Washington ile Taliban hareketi arasında imzalanan anlaşmanın Afganistan'a barış getirmeyeceğini, yeni bir savaşa yol açacağını öne sürerek, “Taliban'a büyük tavizler verildi” dedi.

Varılan anlaşma ile ilgili görüşlerini Twitter'dan paylaşan McGurk, "Hepimiz anlaşmanın bir şekilde sonuçlanacağını umuyoruz. Amerikalılar Afganistan'da ölmemeli... Ama anlaşma belgesinin metnine bakarsak, anlaşmanın bitmediği anlaşılıyor. Anlaşma yeni bir savaşın tohumlarını bile ekiyor ve endişe verici. Umarım yanılıyorum" dedi.

McGurk, ABD Başkanı Donald Trump yönetimi tarafından "tarihi bir anlaşmanın" parçası olarak sunulan belgenin "aslında Taliban'a her zaman istediklerinin çoğunu verdiğini" de sözlerine ekledi.

McGurk, ABD kuvvetlerinin anlaşma kapsamında Afganistan'dan çekilmesinin "ilan edilenlerden daha kapsamlı olacağını, çünkü 14 ay içinde tüm ABD ve NATO kuvvetlerinin tamamen geri çekilmesini gerektirdiğini" belirtti.

Ekran Resmi 2020-03-01 09.30.03_1

ABD güçlerinin Afganistan'dan tamamen geri çekilmesine karşı çıkan McGurk; geri çekilmenin Afganistan'daki devletin kademeli olarak çökmesi, iç savaşın patlak vermesi ve Taliban'ın başkent Kabil'e dönüşüyle sonuçlanabileceğini öne sürdü.

Katar'ın başkenti Doha'da imzalanan ve Afganistan'da 19 yıldır devam eden savaşı sona erdirecek anlaşmaya göre, ABD, 135 gün içinde Afganistan'daki askerlerinin sayısını 8 bin 600'e indirecek. ABD ve müttefikleri, Taliban'ın anlaşmaya uyması halinde 14 ay içinde ülkedeki askerlerini tamamen çekecek.

ABD 11 Eylül saldırılarının ardından Afganistan'a girerek Taliban yönetimini devirmişti. 19 yıldır devam eden savaş Amerikan medyası tarafından 'ABD'nin en uzun savaşı olarak' anılıyordu.

Haber Ara