$

Dolar

48,2842

Euro

56,0973

£

Sterlin

65,4425

Frank

59,6492

Gram Altın

6.885,3300

Bitcoin

3.794.101

$

Dolar

48,2842

Euro

56,0973

£

Sterlin

65,4425

Frank

59,6492

Gram Altın

6.885,3300

Bitcoin

3.794.101

Dünya

ABD'nin Filistin için barış planına İsrail seçimi ertelemesi

ABD Başkanı Trump'ın damadı ve danışmanı Jared Kushner'ın bir süredir üzerinde çalıştığı ve bölge ülkelerine yaptığı ziyaretlerde ayrıntılarını anlattığı 'İsrail-Filistin meselesi barış planı', İsrail seçimlerinden önce açıklanmayacak.

29.08.2019 - 08:47
pinar
ABD'nin Filistin için barış planına İsrail seçimi ertelemesi
Fotoğraf: Arşiv
Linke Tıkla, Timeturk'ü Favorilerine Ekle

Trump yönetiminin İsrail ile Filistin arasındaki barış süreciyle ilgili bu erteleme kararını, Beyaz Saray Ortadoğu özel temsilcisi Jason Greenblatt Twitter'dan duyurdu.

"AMAÇ: SEÇİMLERE MÜDAHALE ETMEMEK"

ABD'nin bu kararı İsrail'de Eylül ayında yapılacak olan ve Başkan Donald Trump'ın yakın müttefiki olan Başbakan Benyamin Netanyahu'nun liderliğinin tehlike altında olduğu seçimlere müdahale etmeme amacını taşıdığı belirtiliyor.

Trump Pazartesi günü yaptığı açıklamada, planın İsrail seçimlerinden önce açıklanabileceğini söylemişti.

DAHA ÖNCE İSRAİL'DEKİ BAŞARISIZ KOALİSYON GÖRÜŞMELERİ SEBEBİYLE ERTELENMİŞTİ

Trump'ın damadı ve üst düzey danışmanı olan Jared Kushner'ın da aralarında bulunduğu Ortadoğu ekibi, planın siyasi unsurlarını yaz aylarında açıklamak istemiş ancak Netanyahu'nun Nisan ayındaki seçimlerin ardından, koalisyon hükümeti oluşturma çabalarının başarısız olmasının ardından ertelemişti.

İsrail Başbakanı Netanyahu 17 Eylül'de yeni bir seçimle karşı karşıya. Seçimden başarılı çıkması halinde yeniden koalisyon hükümeti kurmaya çalışacak.

Beyaz Saray Haziran ayında, Trump'ın barış planının ekonomik unsurlarını açıklamış, Bahreyn'de düzenlenen küresel maliye bakanları konferansında plana destek aramıştı.

Trump yönetiminin barış planı Filistin ve ona komşu Arap devletlerinin ekonomilerinin canlandırılması amacıyla 50 milyar dolarlık küresel bir yatırım fonu oluşturulmasını ve Batı Şeria ile Gazze'nin birbirine bağlanması için 5 milyar dolarlık bir ulaşım koridorunun fonlanmasını öngörüyor.

Ancak Körfez ülkelerinin liderleri ekonomik plana onay vermeden önce, İsrail-Filistin sorununun en zorlu konularına çözüm getirilmesini amaçlayan planın siyasi unsurlarını da görmek istiyor.

 

Bu haber hakkında ne düşünüyorsunuz?

Etiketler:

İlgili Haberler

YORUMLAR

0 Yorum

Yorum Yazın