Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

ABD, neden 5G’den endişe duyuyor?

“Huawei veya diğer Çinli ekipman üreticileri, 5G için bir ülkenin temel altyapısını kurarsa, Çin hükümeti bu ağlar üzerinde kontrol sağlama potansiyeline sahip olacak.”

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-06-09 13:02:30

ABD, neden 5G’den endişe duyuyor?

buyuk1_24

Gelecek yıl, beşinci nesil (5G) kablosuz teknolojisi gelecekteki ekonomilerin ve kamu hizmetlerinin bel kemiğini oluşturmaya başlayacak. Cep telefonlarından kendi kendine sürüş arabalara, elektrik şebekeleri ve su sistemleri gibi kritik hizmetlere kadar hayatımızın her bölümüne dokunacak.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın siber diplomatı Robert Strayer, “5G ağlarına dayanan tüm bu hizmetlerle, bu hayati ağların korunmasına ilişkin risk daha yüksek olamaz” dedi .

Ne yazık ki, 5G'yi desteklemek için gereken yeni altyapı, ülkeleri ulusal güvenlik tehditlerine maruz bırakabilir. Önemli bir endişe, ekipmanın yabancı bir hükümet tarafından kontrol edilebilecek veya sallanabilecek bir şirket tarafından kurulabilmesidir.

Bu nedenle Başkan Trump, 15 Mayıs'ta ABD şirketlerinin ulusal güvenlik riski taşıyan herhangi bir firmanın telekomünikasyon ekipmanlarını veya hizmetlerini kullanmalarını yasaklayan bir yönetici emri imzaladı.

Özellikle, Çinli telekom satıcılarının, Çin hükümetinin ve istihbarat servislerinin çıkarlarına hizmet etmesi için yasalarca zorunlu tutulması gerekiyor. Huawei veya diğer Çinli ekipman üreticileri, 5G için bir ülkenin temel altyapısını kurarsa, Çin hükümeti bu ağlar üzerinde kontrol sağlama potansiyeline sahip olacaktır.

Strayer, PBS NewsHour'a “Özel sektör şirketleri ile Çin'deki hükümet arasında gerçekten bir fark yok” dedi. Çin hükümeti “şirketleri harekete geçmeye zorlayabilir. … Tamamen Çin Komünist Partisinin yönüne tabi. ”

Güvenilmeyen bir satıcı, verilere bağlı hizmetleri düşürmek veya gizli bilgilere erişmek için başka bir ülkenin 5G ağı üzerinden seyahat eden verileri kaybedebilir.

Çinli şirketler hakkında konuşan Strayer, “ağ güvenliğini baltalaması - kişisel bilgileri veya fikri mülkiyeti çalmak, casusluk yapmak, kritik hizmetleri bozmak veya siber saldırı yürütmek için emredilebileceklerini” söyledi.

Ancak sorun, bir satıcıyı casusluk yapmaya zorlayabilecek hükümetlerin ötesine geçiyor. 5G teknolojileri, gelecekteki ekonomileri çalıştıracak altyapı için omurga sağlayacaktır: elektrik şebekeleri, su boruları, özerk araçlar ve teletıp. Bu altyapı, güvenilmeyen satıcılar tarafından kontrol edilirse yıkıcı kurcalamaya veya bozulmaya açık olacaktır.

Strayer, “Dünyanın dört bir yanındaki ülkeler iletişim sistemlerini 5G teknolojisine yükselttikçe, onları riske dayalı bir güvenlik çerçevesi benimsemeye çağırıyoruz. Bu riske dayalı güvenlik yaklaşımının önemli bir unsuru, donanım ve yazılım ekipmanı satıcılarının ve… satıcıların yabancı bir hükümet tarafından kontrol altına alınma derecelerinin dikkatli bir şekilde değerlendirilmesidir” dedi.

buyuk2_56

Haber Ara