Dolar

32,3793

Euro

34,7647

Altın

2.434,47

Bist

9.966,86

ABD medyası: Putin ateşkes için müzakereye hazır

ABD medyasından New York Times (NYT) gazetesi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Rus kamuoyundan habersiz ateşkes teklifi yaptığını öne sürdü.

4 Ay Önce Güncellendi

2023-12-25 22:21:22

ABD medyası: Putin ateşkes için müzakereye hazır

Putin'in eylül ayından bu yana, cephelerdeki çatışmaları durduracak bir ateşkese açık olduğu yönünde mesajlar yolladığını iddia eden gazete, haberini Rus ve Amerilkalı kaynaklara dayandırdı.

Putin'in ateşkes için mesaj gönderdiği iddiası, Kremlin'e yakın iki Rus eski yetkiliye ve Rus liderin elçilerinden gelen mesajları alan ABD'li ve farklı ülke yetkililerine dayandırıldı.

"PUTİN 2022'DE NABIZ YOKLADI"

Gazeteye konuşan Amerikalı yetkililer, Rus yönetiminin ilk olarak 2022 sonbaharında bir ateşkes anlaşması için nabız yokladığını öne sürdü.

Kaynaklar, Putin'in o dönem Rusya'nın el geçirdiği topraklardan memnun olduğunu ve bu mesajın Washington'a iletildiğini aktardı.
Haberde, Kremlin'in kamuoyuna savaşa devam mesajı verse de, Ukrayna'da zafer ilan ederek savaşı bitirmek istediği öne sürüldü.

Geçen yıl Rus yetkililerle görüşen bir uluslararası yetkili NYT'ye yaptığı açıklamada, "Görüşmelerde, ateşkes müzakerelerine hazır olduklarını söylüyorlar. Savaş sahasında oldukları yerlerde kalmak istiyorlar" ifadesini kullandı.

Haberde, Ukrayna yönetiminin kaybedilen topraklarını geri kazanmayı vaad etse de böyle bir anlaşmayı kabul edip etmeyeceğinin belirsiz olduğuna dikkat çekildi.

"RUSYA İLERLERSE ATEŞKESTEN VAZGEÇER"

Rus eski yetkililer, Rus ordusunun sahada yeniden ilerleme sağlaması durumunda Putin'in ateşkes konusundaki fikrini değiştirebileceğini söyledi.

Eski bir üst düzey Rus yetkili ise, "Şu anki pozisyonlarda kalmayı gerçekten istiyor. Ancak bir metre bile geri çekilmeye razı değil" dedi.

"PUTİN GERÇEKTEN MÜZAKEREYE HAZIR"

New York Times'ın konuyla ilgili ulaştığı Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov ise, yolladığı sesli mesajda, "Sunduğunuz tezler kavramsal olarak doğru değil" derken, Putin'in geçtiğimiz günlerde yaptığı Rusya'nın savaş hedeflerinin değişmediği yönündeki konuşmasını hatırlattı.

Peskov, "Putin gerçekten de müzakereye hazır. Bunu söyledi. Rusya hazır olmayı sürdürecek, özellikle de kendi hedeflerini gerçekleştirmek için" diye konuştu.

ABD'li yetkililer ise, Putin'in pozisyonunun son dönemde değiştiğini ve Rus liderin artık Zelenskiy hükümetinin değişmesini talep etmediğini vurguladı.

ABD'li yetkililer Putin'in ateşkes anlaşmasıyla Ukrayna topraklarının yaklaşık yüzde 20'sinin Rusya kontrolünde kalmasını sağlamaya çalıştığını savundu.

Haber Ara