Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

ABD'li yetkiliden flaş Fethullah Gülen açıklaması

ABD'li bir yetkili ABD Başkanı Trump'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Fethullah Gülen'in iadesini taahhüt etmediğini açıkladı.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-12-18 12:08:24

ABD'li yetkiliden flaş Fethullah Gülen açıklaması

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı (ABD) Donald Trump'ın Arjantin'de gerçekleştirilen G20 zirvesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, Fethullah Gülen'in iadesiyle ilgili bir vaatte bulunmadığı belirtildi.

Reuters haber ajansına konuşan bir Beyaz Saray yetkilisi "İki hafta önceki G20 zirvesinde sayın başkan (Trump) Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Gülen'in iadesiyle ilgili bir sözde bulunmadı." dedi.

Katar'ın başkenti Doha'da bir forumda konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Arjantin'de düzenlenen G20 Zirvesi'nde ABD Başkanı Trump'ın Erdoğan'a, Gülen ve diğer Cemaat mensuplarının sınır dışı edilmesi için çalışıldığını söylediğini kaydetmişti.

Çavuşoğlu ayrıca, FBI'in ABD'de bulunan Gülen grubunun nasıl vergi kaçırdığına ilişkin inandırıcı bir soruşturma yürüttüğünü de sözlerine eklemişti.

ABD Başkanı Trump, geçtiğimiz kasım ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile iyi anlaştıklarını ancak gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinin etkilerini azaltmak için Pensilvanya'da yaşayan Fethullah Gülen'in Türkiye'ye iade edilmesinin söz konusu olmadığını söylemişti.

ABD Adalet Bakanlığı da Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti sonrası gerilen siyasi ortamı yumuşatmak amacıyla Gülen'in iadesini sağlayacak yasal yollar aradıklarına dair basında çıkan haberleri reddetmişti.

1999 yılında 28 Şubat sürecinde ABD'ye giden Gülen, o tarihten bu yana Pensilvanya eyaletinde yaşıyor.

Türkiye, 15 Temmuz 2016'daki başarısız askeri darbe girişiminin organizatörü olarak gördüğü Gülen grubu liderinin Türkiye'de yargılanması için iade edilmesini istiyor. Gülen ise hakkında 15 Temmuz darbesi suçlamalarını başından beri reddediyor.

Haber Ara