ABD'li uzman uyardı: 'İsrail ateşkesi bozabilir, durdurmalıyız'
Eski ABD Ulusal Terörle Mücadele Merkezi Direktörü Joe Kent, İsrail'in, ABD ve İran arasındaki 2 haftalık ateşkesi sabote etme ihtimali konusunda net uyarılarda bulundu.

Oluşturma Tarihi: 2026-04-08 23:16:39

Güncelleme Tarihi: 2026-04-08 23:17:26

İran'a saldırı sonrası görevinden istifa eden Kent, ABD merkezli X şirketinin sosyal medya platformu hesabından yayınladığı bir videoda, ABD-İran ateşkesini değerlendirdi.

ABD-İran arasında sağlanan ve İsrail'i de kapsayan geçici ateşkese ilişkin Kent, "İsraillilerin bu iki haftalık ateşkesi veya nihayetinde İranlılarla elde etmeye çalıştığımız kalıcı barışı sabote etmemelerini sağlamamız kesinlikle çok önemli." dedi.

Joe Kent, Hürmüz Boğazı'nın açılmasına "çok yakın" olduklarını belirterek dünya enerji arzının ve ticaretin yeniden canlanmasına yönelik umudunu dile getirdi.

"İsraillileri durdurmak için askeri destek kaldırılmalı"

İsraillilerin, "geçmiş müzakerelerde yaptıkları gibi müzakerecileri hedef almasının istedikleri son şey" olduğunu ifade eden Kent, "İsraillileri durdurmak için onlara verdiğimiz askeri desteğin bazı özelliklerini kaldırmaya başlamamız gerekiyor." ifadesini kullandı.

Joe Kent, "İsrail'in bu ateşkesi kabul ettiğine dair sözüne güvenilmemesi" gerektiğini savunarak "Çünkü İsrail'in bu tür anlaşmalara uyma konusunda çok kötü bir geçmişi var. Ayrıca İsrail'in bizden farklı bir stratejik hedefi olduğunu da aklımızda tutmalıyız." uyarısında bulundu.

ABD'nin İran ile herhangi bir anlaşmaya varmasının, İsrail'in "İran'ı tamamen devirme stratejisine ters düştüğünü" belirten Kent, İsrail'in ABD Başkanı Trump'ın elde etmeye çalıştığı herhangi bir barışı bozabileceği ihtimalinden bahsetti.

Kent, İran ile çatışmanın askeri bir çözüm olmadığının anlaşılması gerektiğini vurgulayarak ABD'nin askeri olarak yaptığı her eylemin İran yönetimini güçlendirdiği ve tüm bölgeyi istikrarsızlaştırdığını savundu.

Kalıcı bir barış sağlamak ve Hürmüz Boğazı'nı açık tutmak gibi hedeflere ulaşmak için "İsraillileri" durdurmak gerektiğini belirten Joe Kent, "Bu yüzden barış için, Başkan Trump için, netlik için, başarılı barış görüşmeleri için, tehlike altındaki cephedeki askerlerimiz için dua etmeye devam ediyorum." ifadelerini kullandı.