Dolar

32,2774

Euro

34,9787

Altın

2.460,26

Bist

10.137,90

ABD ile Texas arasındaki ''sınır duvarı'' anlaşmazlığı

Texas ile Meksika arasında sınır teşkil eden Rio Grande Nehri'ne paralel uzanan demir levhalar, belli aralıklarla yer almakta ve yüksekliği 10 metreye kadar çıkabilmektedir. Bu demir levhalar, literatüre 'Trump duvarı' olarak geçmekte olup, paslanarak kahverengiye dönmüş ve bazıları sınıra yakın bölgelerde atıl bir şekilde bulunmaktadır.

4 Ay Önce Güncellendi

2024-02-01 11:41:38

ABD ile Texas arasındaki ''sınır duvarı'' anlaşmazlığı

Texas ile Meksika arasında sınır teşkil eden Rio Grande Nehri'ne paralel uzanan demir levhalar, belli aralıklarla yer almakta ve yüksekliği 10 metreye kadar çıkabilmektedir. Bu demir levhalar, literatüre "Trump duvarı" olarak geçmekte olup, paslanarak kahverengiye dönmüş ve bazıları sınıra yakın bölgelerde atıl bir şekilde bulunmaktadır.

ABD Yüksek Mahkemesinin kararına rağmen, Texas ulusal muhafızları Eagle Pass kentinde jiletli telleri sınıra örmüş, ancak Trump döneminde başlanan demir duvarlar düzensiz göçmenlerin geçişine engel olacak bir bütünlüğe sahip olmadığı için etkisiz kalmıştır.

Göçü kontrol altına almak için yapılan duvar fikri, aslında 1940'lara kadar uzanmaktadır ve ilk çitler, Demokrat Başkanlar Franklin D. Roosevelt ve Harry S. Truman dönemlerinde inşa edilmeye başlanmıştır. Meksika sınırındaki çitlerin sayısının artması, başta ekonomik sıkıntılar olmak üzere çeşitli sebeplere dayanmaktadır.

Bilinenin aksine, Cumhuriyetçi Başkan Richard Nixon'ın eşi Pat Nixon, "sınır ötesi kültüre saygı göstergesi" olarak açtığı Dostluk Parkı'nın çitlerini kestirmiş, ancak Demokrat Başkan Jimmy Carter bu projeyi iptal ederek sınır parkına büyük bir çit çektirmiştir.

Öte yandan, Barack Obama'nın başkanlığı döneminde Meksika sınırına Trump'tan daha uzun bir duvar inşa edildiği ortaya çıkmıştır. Kamuya açık verilere göre, Obama ve Joe Biden yönetiminde Meksika sınırına yaklaşık 210 kilometre ek duvar inşa edilmiştir.

Trump'ın sınır duvarı projesi, ikinci dönem başkanlık yarışını kaybetmesiyle yarım kalmış, ve Biden'ın göreve başlamasıyla federal fon kesilmiştir. Ancak Biden yönetimi, Ekim 2023'te göçü durdurmak amacıyla Texas'ın güney sınırına 32 kilometre daha duvar ekleyeceğini duyurmuştur.

Haber Ara