Dolar

32,2892

Euro

34,9448

Altın

2.448,26

Bist

10.173,42

ABD, Erbil'e yönelik balistik füze saldırılarını kınadı

Beyaz Saray ise dün akşam İran'ın, IKBY ve Suriye'nin kuzeyine yönelik füze saldırılarında hiçbir ABD personeli veya tesisinin hedef alınmadığını belirtti. Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson, yaptığı e-posta açıklamasında, 'Raporları gördük, Irak ve Suriye'nin kuzeyini etkileyen füzeleri takip ettik. Hiçbir ABD personeli veya tesisi hedef alınmadı.' ifadesini kullandı.

4 Ay Önce Güncellendi

2024-01-16 10:04:19

ABD, Erbil'e yönelik balistik füze saldırılarını kınadı

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, basın toplantısında İran tarafından gerçekleştirilen saldırıları değerlendirerek, "ABD, bugün Erbil'e yapılan saldırıları güçlü bir şekilde kınıyor ve saldırılarda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diliyor." açıklamasında bulundu.

Miller, ABD'nin Irak hükümeti ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) sağladığı desteye vurgu yaparak, "İran'ın, Irak'ın istikrarını sarsan pervasız füze saldırılarına karşı çıkıyoruz." şeklinde konuştu.

Beyaz Saray ise dün akşam İran'ın, IKBY ve Suriye'nin kuzeyine yönelik füze saldırılarında hiçbir ABD personeli veya tesisinin hedef alınmadığını belirtti. Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson, yaptığı e-posta açıklamasında, "Raporları gördük, Irak ve Suriye'nin kuzeyini etkileyen füzeleri takip ettik. Hiçbir ABD personeli veya tesisi hedef alınmadı." ifadesini kullandı.

Watson, ABD'nin üst düzey Iraklı yetkililer ve IKBY yetkilileriyle temas halinde olduğunu belirterek, "İran, bunun Kirman ve Rask'taki IŞİD kaynaklı terörist saldırılara yanıt olduğunu iddia ediyor." şeklinde bilgi verdi.

ABD'nin, Irak'ın egemenliğini, bağımsızlığını ve toprak bütünlüğünü desteklediğini vurgulayan Watson, "Durumu değerlendirmeye devam edeceğiz, ancak ilk belirtiler bunun pervasız ve dikkatsiz saldırılar olduğu yönünde." dedi.

IKBY Güvenlik Konseyi'nin açıklamasında, İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun Erbil'deki birçok sivil yerleşim birimine çok sayıda balistik füze ile gerçekleştirdiği saldırılarda 4 sivilin hayatını kaybettiği, 6 kişinin de yaralandığı belirtilmişti.

İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun açıklamasında ise, Suriye topraklarındaki terör örgütü DEAŞ'a ait hedeflerin yanı sıra Erbil'de İsrail dış istihbarat teşkilatı Mossad'ın karargahının balistik füzelerle hedef alındığı bildirilmişti. Açıklamada, "İran'daki casusluk faaliyetlerinin ve terör eylemlerinin planlanmasının merkezi olan Mossad'ın Erbil'deki ana casusluk karargahlarından birinin imha edildiği" ifadelerine yer verilmişti.

 
 

Haber Ara