ABD'nin Tahran Sanal Büyükelçiliği tarafından yayımlanan güvenlik uyarısında, ABD vatandaşlarından ‘Washington yönetiminin yardımına ihtiyaç duymadan İran'dan çıkış planı yapmaları' istendi.
Açıklamada, İran'da güvenlik önlemlerinin artırıldığı ve yolların kapatıldığı, toplu taşımanın aksadığı ve internet erişiminde engellemelerin devam ettiği bildirildi. İran'dan ayrılamamaları halinde, ABD vatandaşlarının bulundukları konut içinde veya güvenli bir binada sığınak niteliğinde bir alan belirlemesi gerektiği belirtilen açıklamada, yeterli miktarda gıda, su, ilaç ve temel ihtiyaç malzemesi bulundurulması tavsiye edildi.
Açıklamada ayrıca ABD vatandaşlarının alternatif iletişim araçları planlaması ve güvenli olması halinde İran'dan kara yoluyla Türkiye veya Ermenistan'a gitmesi önerildi.
ABD-İran görüşmesi bugün Umman'da yapılacak
ABD ile İran, Tahran'ın nükleer programını görüşmek için bugün Umman'ın başkenti Muskat'ta bir araya gelecek. Görüşmelerde ABD'yi Başkan Donald Trump'ın Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff, İran'ı ise Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi temsil edecek.
İran basını, Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi'nin, gece saatlerinde çok sayıda diplomatla Maskat'a ulaştığını duyurdu. Arakçi, sanal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “İran diplomasiye açık gözlerle ve geçen yılın acı hatırasını unutmadan giriyor. İyi niyetle hareket ediyoruz ve haklarımızı kararlılıkla savunuyoruz. Taahhütlerin yerine getirilmesi gerekiyor. Eşitlik, karşılıklı saygı ve ortak çıkarlar söylem değil, zorunluluktur ve kalıcı bir anlaşmanın temel taşlarını oluşturur” ifadelerini kullandı.
DHA