Dolar

32,2592

Euro

34,7803

Altın

2.407,26

Bist

10.327,46

ABD’den Irak’a ‘S-400’ uyarısı

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Ortadoğu’dan sorumlu Bakan Yardımcısı Joey Hood, Irak’ın olası S-400 hava savunma sistemi alımının ABD’yi yaptırım uygulamaya kışkırtabileceğini öne sürdü.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-15 07:30:16

ABD’den Irak’a ‘S-400’ uyarısı

Washington Yakın Doğu Araştırmaları Enstitüsü'nde konuşan Hood, "S-400 alımı muhtemelen yaptırımların tetikleyicisi olur, bu yüzden partnerlerimize bu alımı yapmamayı tavsiye ediyoruz" dedi.

IRAK'TAKİ GÖSTERİLERE DESTEK VERDİ

Irak'taki protestocuları desteklediklerini dile getiren ABD'li diplomat, "Protestocuların başarılı olacağını umuyoruz. Onların reform çağrılarına destek veriyoruz. Umarız Irak yönetimi protestolara kulak verir. Protestocuların politik anlamda her zaman bizimle hemfikir olmayabilir, ama ABD ile daha yakın ilişkilerin kurulması gerektiği konusunda görüşümüze katılacaklarını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

"ABD ASKERLERİ ÇEKİLİRSE IŞİD GERİ DÖNER"

Hood, "ABD askeri güçlerin ülkeden çıkması yönünde oy kullanılırsa koalisyon güçleri de bizi takip eder, hemen ardımızdan yatırımcılar da çıkar, domino etkisi olur. Sonra da muhtemelen IŞİD geri döner" diye konuştu.

MÜZAKERE MESAJI

Böyle bir gelişmenin her bir aşamasının kendi olumsuz sonuçlarını doğuracağını söyleyen ABD'li yetkili, yatırımcıların ülkeden çıkmasının bankacılık sisteminde sorunlara yol açacağını belirterek, "Stratejik partnerler, eğer sorunlar ortaya çıktıysa, masaya oturup ileriye dönük yolu konuşur… Biz de oturup hangi seçeneğin sonuç vereceğini konuşmak istiyoruz" dedi.

IRAK: ABD ASKERLERİNİN ÇIKARILMASI KARARINDAN GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ

Irak Başbakanlık Basın Sözcüsü Vilyam Verde, dün (14 Ocak) yaptığı basın açıklamasında, "Hükümet, meclisin ABD ve diğer yabancı güçlerin ülkeden çıkarılması için aldığı karardan geri adım atmayacak." dedi.

Verde, Irak hükümetinin, ABD ile, askerlerinin IŞİD'le mücadele amacıyla ülkede kalması için yeni anlaşma imzaladığı iddialarıyla ilgili, "Hükümet, böyle bir anlaşma imzalamadı" ifadelerini kullandı.

"Meclis, hükümet için tavsiye kararı aldı" diyen Verde, söz konusu kararın, tüm yabancı güçlerin ülkeden çıkarılmasını kapsadığını vurguladı.

IRAK'IN KARARI

Irak Meclisi'nde 5 Ocak'ta yapılan olağanüstü oturumda, oy çokluğuyla ABD ve diğer yabancı güçlerin ülkeden çıkarılmasına karar verilmişti.

TRUMP'IN CEVABI

Trump, Irak'ın ABD askerlerini çıkarmak istemesi üzerine 11 Ocak'ta yaptığı açıklamada "Irak'ta dünyanın en pahalı havalimanı tesislerinden birini oluşturmuşuz. Eğer ayrılacaksak bize elçilikler için, inşa ettiğimiz yapılar için, yaptığımız yatırım için para ödemek zorundalar. 35 milyar dolar para harcadık. Onların bu parayı ödeyeceğine inanıyorum. Aksi takdirde, orada kalacağız" ifadelerini kullanmıştı.

 

Haber Ara