ABD'nin güneyindeki Texas eyaleti, şiddetli yağışların ardından yaşanan sel felaketiyle sarsıldı. Eyaletin Kerr County bölgesinde etkili olan sel baskınları nedeniyle en az 13 kişi hayatını kaybetti. Özellikle Guadalupe Nehri'nin taşması sonucu meydana gelen ani sel baskınları, birçok yerleşim yerini ve kamp alanlarını etkiledi.
Kerr County Şerifi Larry Leitha, düzenlediği basın toplantısında, “Şu anda hâlâ tespit edemediğimiz birkaç kişi var, çalışmalarımız devam ediyor. Bu muhtemelen birkaç günlük bir süreç olacak.” diyerek durumun ciddiyetini ortaya koydu. Leitha ayrıca, bölgede "sel uyarısı" süresinin uzatıldığını ve ölü sayısının artabileceğini vurguladı.
KAMPTA BULUNAN 20 ÇOCUKTAN HABER YOK
Texas Vali Yardımcısı Dan Patrick, Houston'da düzenlenen bir basın toplantısında, Hill County'deki bir Hristiyan yaz kampında bulunan 20 çocuğun kaybolduğunu açıkladı.
"Bu onların kesin olarak kaybolduğu anlamına gelmiyor" diyen Patrick, çocukların ağaçların üstünde ya da iletişim dışı bölgelerde olabileceğini belirtti. Olay, çocukların kaldığı Camp Mystic adlı kampta yaşandı ve bölge şu an "felaket bölgesi" olarak değerlendiriliyor.
ARAMA KURTARMA SEFERBERLİĞİ: 14 HELİKOPTER, 12 DRONE, 500 PERSONEL
Texas Vali Yardımcısı Dan Patrick, arama kurtarma operasyonlarına dair şu bilgileri verdi: “Camp Mystic'te şu an 14 helikopter, 12 drone ve 500'e yakın acil müdahale personeli görev yapıyor.”
Ayrıca, Texas Ulusal Muhafızları, resmi sosyal medya hesaplarından, arama kurtarma çalışmalarına aktif olarak katıldıklarını ve tüm kaynakların seferber edildiğini duyurdu. Eyalet yetkilileri, sular altında kalan kamp alanında çocukların bulunması için zamanla yarışıyor.
VALİ ABBOTT: "TÜM KAYNAKLAR SEFERBER EDİLDİ"
Texas Valisi Gregg Abbott, X hesabından yaptığı açıklamada, “Yıkıcı sellerle mücadele için tüm kaynakları seferber ettik” dedi. Eyalet genelinde acil durum protokolleri devreye alındı ve birçok bölgede tahliye işlemleri sürdürülüyor.
Abbott'un açıklamasıyla birlikte, federal yardım çağrısı yapılabileceği sinyalleri de geldi. Bölgedeki yolların ve köprülerin ciddi hasar gördüğü, elektrik ve iletişim altyapısının çöktüğü ifade edildi.
GUADALUPE NEHRİ TAŞTI, FELAKETİ TETİKLEDİ
Texas'ta önceki gece başlayan şiddetli yağışlar, özellikle Kerr County'deki Guadalupe Nehri'nin taşmasına neden oldu. Taşan nehir, çevresindeki yerleşim alanlarına ve kamp bölgelerine ani sel baskınları getirdi.
Yerel yetkililer, "özellikle nehir kenarındaki bölgelerde yaşayanların" acilen tahliye edilmesini istedi. Nehir taşkınının ardından birçok araç sular altında kaldı, bazı evler kullanılamaz hale geldi.
NEW JERSEY'DE DE 3 KİŞİ ÖLDÜ
Texas'taki felaketin yanı sıra, ABD'nin doğusundaki New Jersey eyaletinde de şiddetli yağışlar etkili oldu. Burada da meydana gelen fırtına ve sağanaklar sonucu, üzerine ağaç devrilen araçlarda 3 kişi hayatını kaybetti.
Meteoroloji yetkilileri, güney ve doğu eyaletler için "yüksek riskli hava durumu uyarıları"nın devam ettiğini duyurdu. ABD genelinde yaz aylarında iklim değişikliği kaynaklı ekstrem hava olaylarının arttığı dikkat çekiyor.
Yorum Yap