Dolar

32,2306

Euro

34,7954

Altın

2.417,44

Bist

10.268,58

ABD'de ilk; nitrojen gazıyla idam edildi

ABD'li mahkum Kenneth Eugene Smith, ağrısız olduğu iddia edilen bir yöntemle idam edildi. Ancak bu yolun insanlık dışı olduğu savunuldu.

4 Ay Önce Güncellendi

2024-01-26 09:54:35

ABD'de ilk; nitrojen gazıyla idam edildi

ABD Yüksek Mahkemesi, hüküm giymiş bir katilin nitrojen gazıyla infazının durdurulması yönündeki talebi reddetti. Kenneth Eugene Smith, bu ağrısız olduğu iddia edilen nitrojenle idam edilecek ilk mahkum oldu.

Alabama hapishane sözcüsü Kelly Betts, özel bir maske takılarak nitrojen gazı soluması sağlanan Smith'in yerel saatle 20.25'te öldüğünü açıkladı.

Mahkum Smith, idamından önce "Bu gece Alabama insanlığın geri adım atmasına neden oluyor" dedi.

Smith, daha önce denenmemiş bir yöntem kullanılarak "nitrojen gazı hipoksisi" ile idam edildi.

MAHKEME KARARI

Mahkemenin dokuz yargıcı Çarşamba günü oybirliğiyle Smith'in Alabama'daki Holman Ceza İnfaz Kurumu'ndaki infaz odasından geçici olarak uzak tutulmasına neden olacak bir temyiz başvurusunu dinlememeye karar verdi. Smith, bu ayın başlarında bölge mahkemesinin infazın planlandığı gibi devam edebileceğine karar vermesinin ardından davasını Yüksek Mahkeme'ye taşıdı.

Ölüm odasına girildiğinde, bir solunum cihazı aracılığıyla gaz solutuluyor, bu da vücudun oksijenden mahrum kalmasına ve ölmeden önce bilinç kaybına uğramasına neden oluyor.

Alabama başsavcılığı bu ayın başlarında mahkemede nitrojen hipoksisinin "insanoğlunun bildiği en acısız ve insani infaz yöntemi" olduğunu savundu. Smith'in savunma ekibi, yöntemin ABD'de test edilmediğine ve Amerikan Veteriner Hekimler Birliği'nin çoğu memeliye ötenazi yaparken nitrojen kullanımını yasakladığına dikkat çekti.

İKİNCİ İDAMA GİDİŞİ OLDU

Smith, 2020 yılında cellatların öldürücü bir enjeksiyon yapmak için damarlarına damar yolu bağlamayı başaramamasının ardından, bu onun ölüm odasına ikinci gidişi oldu.

2_354

CİNAYET DAVASI

Smith, sekiz yıl önce bir vaizin karısını öldürmek suçundan 1996 yılında ölüm cezasına çarptırılmıştı. Smith, 2010 yılında idam edilen suç ortağıyla birlikte 1000 dolar karşılığında kadını bıçaklayarak öldürmüştü.

Ancak cinayette şüpheleri üzerine çeken İsa Kilisesi papazı Charles Sennett Sr.'nin, hayat sigortası poliçesinden para kazanma umuduyla kendi eşine suikast düzenlediği iddia edildi. Cinayet soruşturması şüpheli olarak kendisine odaklanınca intihar etti.

ABD'DE İDAMLAR

ABD'nin yaklaşık 27 eyaleti ve federal hükümet, birincil infaz yönteminin ölümcül zehir enjeksiyonu ile idam cezasını uyguluyor. Bununla birlikte, başarısız ölümcül enjeksiyonlar nadir değil. Otopsi verileri, yöntemin çoğu zaman dayanılmaz derecede acı verici olduğunu gösteriyor. İnfazlarda en çok kullanılan anestezik maddeyi üreten ilaç firması, 2009 yılında üretime ara vermiş ve geri kalan partilerin son kullanma tarihi büyük oranda dolmuş olduğundan, eyaletler son yıllarda alternatif yöntemlere yönelmiş durumda.

Idaho, Mississippi, Oklahoma, Güney Carolina ve Utah'da artık idam infazlarına izin verirken, Alabama, Arkansas, Florida, Kentucky, Mississippi, Oklahoma, Güney Carolina ve Tennessee elektrikli sandalye kullanımına izin veriyor. Alabama dahil yedi eyalet gaz odalarının kullanımına izin veriyor. Bazı eyaletler mahkumların tercih ettikleri yöntemi seçmesine izin verirken, diğerleri yalnızca ölümcül enjeksiyonun mümkün olmadığı durumlarda alternatif yöntemler sunuyor.

Haber Ara