Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

AB yetkililerinden Türkiye sınırında göçmen teftişi

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen ve Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel; Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov ve Yunan Başbakanı Kiriakos Miçotakis ile aynı gün ayrı ayrı havadan teftiş gerçekleştirdi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-03-04 09:22:24

AB yetkililerinden Türkiye sınırında göçmen teftişi

Borisov, Von der Leyen ve Michel ile Bulgaristan-Yunanistan sınırında Ormanion karşısındaki Kapitan Petko Voyvoda Kapısı'nda buluştu. Daha sonra Başbakanlığa ait helikoptere geçen Borisov, Von der Leyen ve Michel, bir süre Bulgaristan-Türkiye sınırını teftiş etti. Teftiş sonrası başkent Sofya Havalimanı'nda basın açıklaması yapıldı.

Borisov, burada yaptığı konuşmada, “Ortak tüm irademizle iyi komşuluk, karşılıklı anlayış, barışçıl ve dostane çözüm bulma konusunda mutabık kaldık. Ancak böyle bir anlayışla yaklaşarak göç ve diğer krizlere çare bulabileceğimize inanıyoruz” ifadesini kullandı. İrade ve sabır gösterdiklerinin altını çizen Borisov, “Bölgede barış ve huzur içinde yaşamak istiyoruz” dedi. Borisov, Bulgaristan'ın Avrupa Birliğinin (AB) dış sınırlarının korunması konusunda “örnek ülke” olduğuna vurgu yaptı.

1_359

"TÜM AB'NİN ORTAK SINIRLARI KORUNMALI"

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel de Bulgaristan'ın, AB'nin dış sınırlarının korunması konusundaki çabalarının “ikna edici” olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Bizce önemli olan sadece Bulgaristan değil, tüm AB'nin ortak sınırlarının korunması önemlidir. Bu konuda Avrupa'nın dayanışma ve desteğine güvenebilirsiniz. Avrupa'nın, kendisine meydan okuyan sorunların karşısında birlik içinde olması konusunda bir kez daha ikna olduk.”

Borisov, ortak basın toplantısı öncesinde yerel basına yaptığı açıklamada da Bulgaristan'ın tüm komşularıyla iyi geçinmek istediğine işaret ederek, “Bölgemizde çıkabilecek bir bunalım, akabinde daha düşük ekonomik büyüme, daha düşük yabancı yatırım ve vatandaşa endişe getirir” değerlendirmesinde bulundu.

2_338

BİR GÜN ÖNCE TÜRKİYE'DEYDİ

Bulgar Başbakan Boyko Borisov, bu sınır teftişinden bir gün önce Türkiye'deydi. Ankara'da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşen Borisov, sığınmacılara Avrupa karpılarının açılması konusuna çözüm bulma kapsamında gerçekleştirdiği ziyarette Sofya'da bir zirve teklif etmiş; görüşme sırasında Yunan polisinin sınırda bir mülteciyi daha öncürdüğü haberleri gelince Cumhurbaşkanı Erdoğan Yunan yetkililerle görüşmek istemeyerek zirveyi reddetmişti.

Yunanistan-Türkiye sınırında bekleyen mültecilere açılan ateş sonucunda 2 mülteci hayatını kaybetmişti.

YUNAN BAŞBAKAN İLE AYRICA TEFTİŞ GERÇEKLEŞTİRİŞTİ

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen ve Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, bu sefer Yunan Başbakanı Kiriakos Miçotakis ve Avrupa Parlamentosu Başkanı David Sassoli'ın da bulunduğu bir heyetle havadan bir teftiş faha gerçekleştirdi.

46_14

Yunan Başbakanı Kiriakos Miçotakis ve Avrupa'nın 3 büyük karar merkezinin başkanları, helikopterle hudut bölgesini gezdi, ardından da Kumçiftlik (Orestiada) mevkisindeki askeri karakolu ziyaret etti. AB liderlerinin havadan yaptıkları incelemede göçmen gruplarını meraklı gözlerle seyretmeleri objektiflere yansıdı.

Yunan Hükümeti, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun açıklama ve mesajlarında açık şekilde vurgulamalarına karşın, Yunan askerlerinin iki göçmeni öldürdüğünü inkar etti. Hükümet Sözcüsü Stelyos Petsas, ‘Yunan sınır güçlerinin ülkeye yasadışı girmeye çalışan kişilere ateş açmadıklarını' ileri sürdü.

YUNANİSTAN'A 700 MİLYON EURO VE ÖVGÜ

Hürriyet'ten Yorgo Kırbaki'nin haberine göre AB Konseyi Başkanı Charles Michel, “Yunan sınır güçlerinin yaptıkları, Avrupa'nın geleceği için hayati derecede önemli. Uluslararası hukuka saygı ve insan haklarının korunması konularında Yunanistan'a güveniyoruz” diye konuştu.

Yunanistan'a 350 milyon derhal olmak üzere 700 milyon Euro yardım yapılacağını açıklayan AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB Sınır Koruma Ajansı'nın (FRONTEX) 7 sahil koruma teknesi, 2 helikopter, 1 uçak ve 100 sınır muhafızı göndereceğini söyledi.

Avrupa Parlamentosu Başkanı David Sossoli ise “Yunanistan'a teşekkürler. Avrupa ortak bir politika belirlemek istiyor ve bunu Türkiye ile de görüşmek istiyor” dedi.

 

Haber Ara