AB ve Endonezya serbest ticarette anlaşacak
Avrupa Birliği (AB) ile Endonezya arasında yıllardır süren müzakerelerde önemli bir dönemece girildi. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, iki tarafın serbest ticaret anlaşması konusunda siyasi uzlaşıya vardığını açıkladı.

Oluşturma Tarihi: 2025-07-13 22:21:01

Güncelleme Tarihi: 2025-07-13 22:22:29

Brüksel'de Endonezya Cumhurbaşkanı Prabowo Subianto ile bir araya gelen von der Leyen, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, küresel ekonomide yaşanan belirsizlikler ve jeopolitik gerilimlerin etkisine dikkat çekerek, "Böylesi bir dönemde güvenilir ortakların birbirine daha da yakınlaşması gerekiyor" dedi.

Von der Leyen, "Bugün AB-Endonezya ortaklığında büyük bir adım atıyoruz. İddialı bir serbest ticaret anlaşması konusunda siyasi anlaşmaya vardığımızı bildirmekten memnuniyet duyuyorum" ifadelerini kullandı. Yaklaşık 10 yıldır süren görüşmelerin ardından taraflar, Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması yönünde ilerleme kaydetti.

Bu yeni anlaşmayla sadece ekonomik değil, stratejik açıdan da uzun vadeli işbirliğinin temellerinin atılacağı vurgulandı.

Von der Leyen, serbest ticaret anlaşmasının tarım, otomotiv ve hizmet sektörlerinde faaliyet gösteren işletmeler için önemli fırsatlar sunacağını belirtti. Ayrıca, pazar erişiminin genişlemesiyle Avrupa ve Endonezya ekonomilerinin karşılıklı olarak fayda sağlayacağına dikkat çekti.

AB ile Endonezya arasında serbest ticaret müzakereleri 2016 yılında başlatılmıştı. Anlaşmanın teknik detaylarının tamamlanması için AB Komisyonu ile Endonezyalı yetkililerin çalışmalarını hızlandırması bekleniyor.

AB adına ticari anlaşmalar konusunda yetkili olan Avrupa Komisyonu, nihai metin için taraflarla müzakereleri sürdürmeye devam edecek.