Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

AB'nin üst düzey yetkilileri 'iş' arıyor

Avrupa Birliği kurumlarında görevli üst düzey yetkililerin yeni iş arayışında olmaları dikkat çekti.

4 Ay Önce Güncellendi

2024-01-09 13:16:18

AB'nin üst düzey yetkilileri 'iş' arıyor

En son 2019 yılında yapılan Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinin ardından göreve getirilen birçok üst düzey Avrupa Birliği (AB) yetkilisi, mevcut yasama döneminin sonu yaklaşırken işten ayrıldı.

Avrupa seçimlerinin sonuçları AB kurumlarında üst düzey pozisyonlara kimlerin getirileceğini belirliyor.

Son seçimlerin düzenlendiği Mayıs 2019 sonrası AB Konseyi, AB Komisyonu ve AP Başkanı ile Komisyon üyeleri tespit edilmişti.

AB üyesi 27 ülkede sıradaki seçim bu yıl 6-9 Haziran'daki AP seçimleri olacak. AP'nin 5 yıllık dönemi için düzenlenecek seçimlerde 720 milletvekili seçilecek.

Bu nedenle pek çok siyasi yetkili, benzer görevlere getirilmeyecekleri için yeni iş fırsatları arıyor. Bu kişilerin kurumları yerine şahsi gelecekleri için plan yapmaları Avrupa kamuoyunda rahatsızlığa neden oldu.

Bu yetkililerin kendilerini gerçekten AB'ye veya kamu hizmetine adamadıkları, yüksek ücretler aldıkları dönem bitereken şahsi menfaatlerine ve yeni fırsatların peşine düşmeleri kınanıyor.

AB KOMİSYONU BAŞKANI VON DER LEYEN NATO'YA MI GEÇECEK

Bu isimler arasında gösterilen, daha önce Almanya Savunma Bakanı olan şu anki AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, bir sonraki dönem için AB Komisyonu Başkanlığı adaylığını resmen koymadı.

AB KONSEYİ BAŞKANI MİCHEL ERKEN BIRAKABİLİR

Bir başka dikkat çeken isim olan AB Konseyi Başkanı Charles Michel'in de şahsi kariyer peşinde olduğu konuşuluyor. Michel, hafta sonu yaptığı açıklamada, 2024'teki Avrupa seçimlerinde aday olmaya karar verdiğini ve seçilirse mevcut görevini erken bırakacağını bildirdi. Böylece, ilk defa görevdeki bir AB Konseyi Başkanı, AP seçimlerinde milletvekili adayı oldu.

Belçika Frankofon Liberaller partisinden AP milletvekili adayı olan Michel, normalde yeni Komisyonun kurulacağı kasım ayının sonuna kadar görevini sürdürecekti ancak bu durumda seçimlerin ardından AP'de yemin etmesiyle mevcut görevi erken sona erecek.

Göreve 1 Aralık 2019'da başlayan Michel, daha önce Belçika Başbakanı idi.

AB Konseyi başkanının görevleri arasında, toplantılara başkanlık etmek, toplantı gündemi belirlemek, AB içinde mutabakat sağlanmasına yardımcı olmak ve Birliğin liderler seviyesinde dış temsilini gerçekleştirmek yer alıyor.

VOKTOR ORBAN AB BAŞKANI OLABİLİR

AB liderlerinin Michel'in yerine geçecek yeni Konsey başkanını belirleyememeleri halinde, 1 Temmuz'da AB Dönem Başkanı olacak Macaristan'ın Başbakanı Viktor Orban, AB Konseyi Başkanlığı rolünü de üstlenecek.

Michel'in kendi siyasi kariyerine odaklanarak bu üst düzey görevini erken ve oldukça karmaşık bir zamanda bırakacak olması Avrupa'da yoğun tartışmalara yol açtı.

Haber Ara