Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

AB’den, Azerbaycan ve Ermenistan’a çağrı

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki çatışmaların ciddi endişe kaynağı olduğunu belirterek, taraflara askeri hareketliliğin durdurulması çağrısında bulundu.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-27 13:39:44

AB’den, Azerbaycan ve Ermenistan’a çağrı

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki çatışmaların ciddi endişe kaynağı olduğunu belirterek, taraflara askeri hareketliliğin durdurulması çağrısında bulundu.

Michel, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Dağlık Karabağ'dan gelen çatışma haberlerinin ciddi endişeye neden olduğunu belirtti.
Gerginliğin daha fazla tırmanmasını önlemek için öncelikle askeri hareketliliğin acilen durması gerektiğini belirten Michel, tek çözüm yolunun ön şartsız müzakerelere dönmek olduğunu ifade etti.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de, yaptığı yazılı açıklamada, Dağlık Karabağ'daki cephe hattında çıkan çatışmalarda asker ve sivil can kayıpları olmasından üzüntü duyduklarını belirtti.

"AB, çatışmaların acilen durdurulması, gerginliğin düşürülmesi ve ateşkesin sıkı şekilde gözlenmesi çağrısında bulunmaktadır." ifadesini kullanan Borrell, tarafların Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu himayesinde ön şartsız olarak müzakerelere dönmesinin acil önem taşıdığını kaydetti.

 

Gürcistan'dan 'barış' çağrısı

Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili, Ermenistan'ın bu sabah Azerbaycan'a karşı başlattığı saldırı hakkında yaptığı açıklamasında, taraflara barış çağrısında bulundu.
Zurabişvili, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, "Ermenistan ile Azerbaycan arasında çatışmaların yeniden başlamasından büyük endişe duyuyoruz. Biz (taraflara) barış çağrısında bulunuyoruz. Bölgemizde istikrar ve barış ortak işimiz olmalı." mesajını verdi.

Diğer yandan, Gürcistan Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Azerbaycan ile Ermenistan arasında son saatlerde yaşanan gelişmelerden büyük endişe duyulduğu belirtildi.
Açıklamada, "Umuyoruz ki ateşkes anlaşmasına varılacak, taraflar arasında müzakere moduna geçilecek ve tüm bölgenin güvenliğini ciddi şekilde olumsuz etkileyecek büyük çaplı düşmanlıklardan kaçınılacaktır." ifadeleri kullanıldı.

Gürcistan'ın, AGİT Minsk Grubu eş başkanlarını ve uluslararası aktörleri, Azerbaycan ile Ermenistan arasında diyaloğu sürdürmek için her türlü çabayı gösterme çağrısında bulunduğu kaydedilen açıklamada, bölgede barışın sürdürülmesi için Gürcistan'ın gereken adımları atmaya hazır olduğu belirtildi.

Açıklamada, "Bizim açımızdan Gürcistan'ın, gerilimi azaltmaya ve bölgede barışın tesisine her şekilde katkıda bulunmaya hazır olduğunu beyan ediyoruz." ifadesi kullanıldı.
Gürcistan Parlamentosu Başkanı Arçil Talakvadze da konuya ilişkin açıklamasında, "Azerbaycan ve Ermenistan'ın bir dost ülkesi olarak Gürcistan'ın isteği ve arzusu istikrar, barış ve güvenliğin mümkün olduğunca korunmasıdır." değerlendirmesi yaptı.

Ukrayna'dan diyalog çağrısı

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Azerbaycan ile Ermenistan arasında yaşanan çatışmaların durdurulması ve diyalog çağrısı yaptı.

Bakanlığın Twitter hesabından yapılan paylaşımda, yaşanan çatışmalar sebebiyle derin endişe duyulduğu belirtildi.

Paylaşımda, "Çatışmaya yol açan nedenleri inceliyoruz, tarafları diyaloğa dönmeye ve anlaşmazlığı barışçıl yollarla çözmeye çağırıyoruz." ifadelerine yer verildi.

Sabah saatlerinde Ermenistan-Azerbaycan cephe hattında, Ermeni güçlerin Azerbaycan sivil yerleşim birimlerine ateş açması üzerine çatışmalar başlamıştı.

Haber Ara