Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

2019'un ilk sarı yelekliler eylemi çatışmalı başladı

Fransa'da devam eden sarı yelekliler eylemlerinde yılın ilk eylemi gerçekleşti. 2019'un ilk eyleminde sert çatışmalar yaşandı.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-01-06 09:18:59

2019'un ilk sarı yelekliler eylemi çatışmalı başladı

Fransa'da 17 Kasım'dan bu yana devam eden ancak yeni yıl tatili nedeniyle hız kesen Sarı Yelekliler eylemi, yılın ilk, hareketin 8'inci eyleminde yeniden şiddetli çatışmalara sahne olan bir eylem gerçekleştirdi.

Paris'te Parlamento binasına ulaşmaya çalışan Sarı Yelekliler'i polis engelleyince sert çatışmalar çıktı. Göstericiler ilk kez bir bakanlık binasına saldırarak, kendilerini "bir grup kışkırtıcı" olarak tanımlayan Hükümet Sözcüsü Benjamin Grivaux'nun bakanlık binasının giriş kapısını kırdı. Bakan ve beraberindeki çalışanlar bakanlık binasının arka kapısından kaçırıldı. Gösterilere 50 bin kişi katıldı, yüzlerce kişi gözaltına alındı, çok sayıda kişi de yaralandı.

Sarı Yelekliler'in yılın ilk cumartesi günü düzenledikleri eylemlerine, bir önceki eyleme oranla yüksek katılım olacağı tahmin ediliyordu. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un yeni yılda halka hitabında Sarı Yelekliler adını hiç anmaması, gösterilerde şiddet olaylarına karışanları "nefret dolu güruh" olarak tanımlaması, üstelik onların taleplerinin aksine emeklilik ve işsizlik yasalarını daha da sertleştiren reformlar getireceklerini açıklaması, Sarı Yeleklileri öfkelendirdi. Üstelik hareketin liderlerinden Eric Drouet'nin hafta içinde Champs Elysees yakınlarında tutuklanması da öfkeleri artırdı.

Artan öfkeyle daha kararlı ve yüksek sayıda bir katılımla Paris'e gelen eylemciler, güne sakin başladı. Ancak öğleden sonra polis barikatlarıyla karşılaşınca, eylemcilerin de polisin de tepkisi sert oldu. Katılımın düşük olacağı tahmininde bulunan hükümet daha az sayıda polisi görevlendirdi. Daha önceki eylemlerde 90 bin polise kadar görevlendirilirken, son eylemde Paris'te bin, Fransa genelinde yalnızca 4 bin polis görev yaptı.

Başkent Paris'teki eylemler sabah saatlerinde Champs Elysees caddesinde başladı. "La France en Colere" adlı siteden yapılan çağrı üzerine sabah 10.00'dan itibaren cadde üzerinde toplanan yaklaşık 3 bin Sarı Yelekli, Borsa binasına doğru yürüyüşe geçti. Yollarda polis bariyeri olmamasının yardımıyla olaysız yürüyen göstericiler, Borsa binası önünde eylemlerini sona erdirerek, Paris Belediyesi'nde başlayan diğer eyleme geçti.

Başkentte ikinci eylem saat 14.00'te Paris Belediye binası önünde başladı. Sarı Yeleklilerin öncülerinden internet fenomeni 'Fly Rider' kod adlı Maxime Nicolle, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un yılbaşı konuşmasına yanıt içeren "açık mektubu" okudu. Eylemlerde yaşamını yitirenler çin bir dakika saygı duruşunda da bulunduktan sonra parlamentoya yürüyüşe geçildi.

Yaklaşık 5 bin kadar gösterici parlamentoya kadar polisle kısa süreli arbedeler yaşasa da, Orsay Müzesi önüne gelene kadar yürüyüş olaysız devam etti. Ancak Orsay Müzesi'nin, parlamento binasının da bulunduğu Concorde meydanına açılan tarafında polis barikat kurdu. İzinli gösteri olmasına rağmen polisin Sarı Yelekliler'i geçirmemesi sert çatışmalara sahne oldu. Müzenin hemen karşısındaki Seine Nehri üzerindeki köprüde bir grup polisle çatıştı

Bir Sarı Yelekli'nin köprü üzerinde profesyonel boks tekniği kullanarak zırhlı ve kalkanlı çevik kuvvet polisini sadece sert yumruklarla yere devirdiği görüldü, bir grup Sarı Yeleklili de yere düşen polisi tekmeledi. Diğer polislerin gaz bombası atması üzerine grup gerileyince, yere düşen polis de arkadaşları tarafından olay yerinden uzaklaştırıldı.

Polis Parlamento binasına geçmekte ısrar eden göstericileri gaz bombası kullanarak geri püskürttü. Polisin müdahalesine öfkelenen Sarı Yelekliler, saatlerce polisle restleşerek alanda kaldı.

Göstericilerin bir çam ağacını ateşe vererek Seine nehrinde demirli bir mavnanın üzerine atması sonucu tekne alev aldı. Ön tarafı yanan mavnada çıkan yangın itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Orsay Müzesi önündeki olaylarda polisin kullandığı flash-ball nedeniyle 1'i gazeteci olmak üzere çok sayıda kişi yaralandı. Bir polis memurunun da yaralandığı ve ambulansla olay yerinden uzaklaştırıldığı da görüldü.

Seine Nehri üzerindeki köprülerde göstericiler ve polis yakın çatışmaya girdi. Ancak polis gaz bombası atıp, ilerleme tekniğiyle akşam 17.00 sularında kalabalığı dağıttı. Olaylar sonunda 24 eylemci gözaltına alındı.

Ara sokaklardan gruplara ayrılarak dağılan göstericiler Paris sokaklarını birbirine kattı. Saint Germain Bulvarı'nda araçları ve çöp bidonları ateşe verdiler. Rivoli Caddesi'nde polisten kaçan 500 kadar gösterici önde, polis arkada, sokaklarda kovalamaca devam etti. Grup, Rivoli caddesinden polisten kaçarak, Champs Elysees'ye doğru yöneldi.

Bir başka grup ise saat 16.30 sıralarında Grenelle sokağındaki Parlamento'yla İlişkilerden sorumlu Bakan ve Hükümet Sözcülüğü'ne ait bakanlık binasına saldırdı. Binanın giriş kapısını kırmaya başlaması üzerine içeride bulunan Hükümet Sözcüsü Benjamin Grivaux ve ekibi, güvenlik güçleri tarafından arka kapıdan çıkarıldı. Bakan Grivaux olayın ardından, "Bu saldırı bana değil Cumhuriyete yapılmıştır. Olayın sorumluları yargı karşısına çıkarılacaktır" dedi.


Bakan Grivaux, yılın ilk bakanlar kurulu toplantısının ardından hükümet sözcüsü olarak yapıtğı açıklama sırasında artık eylemlerin sona erdiğinde, "bir grup ajitatörün" eylemlere devam ettiğini söylemişti. Sarı Yelekliler eylemler sırasında, sık sık Macron, İçişleri Bakanı Christophe Castaner ve Benjamin Grivaux'yu protesto eden sloganlar attı.

İçişleri Bakanlığı Paris'te 3 bin 500, Fransa genelinde 50 bin kişinin eylemlere katıldığını açıkladı. Geçtiğimiz hafta yeni yıl tatilinin de etkisiyle katılım 32 bin civarında gerçekleşmişti.

Eylemler sırasında balkonlara çıkan bazı Parisliler'in, Seine Nehri'nden geçen gemilerin, hatta bazı turistlerin Sarı Yelekliler'i alkışlamaları dikkat çekti. Anketler halkın yüzde 55'inin halen gösterilere destek verdiğini gösteriyor.

Fransa'nın Rouen, Bordeaux, Montpellier, Touluse ve Troyes kentlerinde de gösterilerin ardından yer yer şiddet olayları yaşandı.

Olaylar karşısında sessizliğini koruyan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da, olayların tümüyle sona ermesinin ardından Twitter hesabından, "Bir kez daha Cumhuriyet'e, onun koruyucularına, temsilcilerine ve sembollerine ağır bir şiddetle saldırıldı. Bu eylemleri gerçekleştirenler bizim sivil anlaşmamızı unutan kişilerdir. Adalet uygulanacaktır. Herkes, tartışma ve diyaloğun yeniden hakim olması için üzerine düşeni yapmalıdır" dedi.

Fransa'yı sarsan Sarı Yelekliler eyleminin 8'incisi yine Champs Elysees caddesinde bir grup gösterici ile polis arasında yaşanan çatışma ile sona erdi.

Pazar günü, "Sarı Yelekli kadınlar" Paris'te eylem yapacak. Sarı Yelekliler ise haftaya da eylemlerini sürdüreceklerini belirterek alandan ayrıldı.

Haber Ara