Netflix yapımları son günlerin en çok konuşulan konuları olmakta. Netflix'in yeni yapımı The Tinder Swindler adlı belgesel bir dolandırıcının hayatını ele almakta. Özellikle kadınları hedef alan bu kişinin gerçek kimliği merak konusu oldu. İşte merak edilen haberin detayı…
Shimon Hayut kimdir?
Shimon Yehuda Hayut veya Simon Leviev farklı iki kişi gibi görünse de her iki isim de aynı kişiye ait. Hayut, 1990 yılında İsrail'in Bnei Brak kentinde Dünyaya geldi. 2010 yılında bir uçuş okuluna gitti. Felicity Morris'in yaptığı röportajlara göre, Leviev gençliğinden beri çek dolandırıcılığı gibi küçük suçlar işliyor. Yasal adı olan Shimon Hayut'tan Simon Leviev olarak değiştirdi ve Leviev soyadını kullanarak "Elmasların Kralı" olarak bilinen İsrailli bir işadamı olan Lev Avnerovich Leviev ile akrabaymış gibi yaptı. Zengin bir iş insanının oğlu gibi davranan İsrailli Şimon Hayut kendi koyduğu ismiyle Simon Leviev, Tinder Avcısı belgeseliyle adını geniş bir kitleye duyurdu. 2015 yılında Finlandiya'da 2 yıl, 2019 yılında İsrail'de 15 ay hapis cezasına çarptırılmıştır. İsrail medyasına göre 2017'den 2019'a kadar Avrupa kıtasında dolandırdığı insanlardan bir Ponzi şeması kullanarak tahmini 10 milyon dolar dolandırdırmıştır.
The Tinder Swindler belgeselenin konusu ne?
Belgesel, Tinder sitesinde tanıştığı kurbanlarından milyonlarca dolar dolandıran sahte elmas zengini Simon Leviev'in hikayesini anlatıyor. Bununla birlikte, egzotik yerler, bir milyoner dolandırıcı ve onu tutuklamak için dünya çapında çılgın bir yarış içeren bir Hollywood filmi gibi. Ayrıca belgesel Simon Leviev'le ilişkisi olan üç kadının başından geçenleri de ele almaktadır.
Simon Leviev kimdir?
Simon Leviev, 27 Eylül 1990 doğumlu hırsızlık, sahtecilik ve dolandırıcılıktan hüküm giymiş bir İsrailli dolandırıcıdır. Times of Israel Leviev'in 2017 ve 2019 yılları arasında Ponzi şemasını kullanarak Avrupa'nın farklı bölgelerindeki kurbanlarından tahmini 10 milyon doları dolandırdığını iddia ediyor. Suç faaliyeti, İsrailli gazeteci Uri Blau'nun desteğiyle, Norveçli tabloid Verdens Gang'dan araştırmacı gazeteciler tarafından 2019'da Tinder Scam başlıklı bir makalenin yayınlanmasının ardından ve daha sonra 2022 Netflix belgeselinin yayınlanmasıyla yaygın olarak bilinir hale geldi.