Dolar

32,5254

Euro

34,8332

Altın

2.447,31

Bist

9.915,62

Oscar ödüllerine ilgi kalmadı, sektör çırpınıyor

Eğlencelerini TikTok ve diğer uygulamalardan takip etmeye alışkın olan izleyiciler, TV'de üç buçuk saatlik bir fanteziyi izlemeyecek.

3 Ay Önce Güncellendi

2024-01-23 22:32:07

Oscar ödüllerine ilgi kalmadı, sektör çırpınıyor

96. Akademi Ödülleri adayları açıklandı.

10 Mart'taki Oscar gecesini, Hollywood'un en büyük gecelerinden birini kaç kişi izleyecek?

Adaylar açıklanmadan önce bile Oscar'lara dair işaretler en iyi ihtimalle karışıktı. Bu ayın başındaki Altın Küre şovu geçen yıla göre %50 artışla 9,4 milyon TV izleyicisinin ilgisini çekti, ancak yine de tüm zamanların dördüncü en kötü şovuydu.

Barbie ve Oppenheimer gibi gişe rekorları kıran filmlerle ilgili artan beklentilere rağmen, geçen hafta Emmy Ödülleri yalnızca 4,3 milyon kişi tarafından izlendi; bu şimdiye kadarki en düşük sayıydı.

Rakamlar Akademi Ödülleri için de kötüye işaret ediyor. Geçen yılki Oscar gecesi, 18,7 milyon izleyiciye ulaştı; bu %12'lik bir artış olmasına rağmen hâlâ şimdiye kadarki en düşük oranlar arasında yer alıyor.

Daha önce medyadaki haberlerin çoğunun adaylara değil, Will Smith'in sunum yapan Chris Rock'a eşi Jada Pinkett Smith hakkında şaka yaptığı için tokat attığı önceki sayının en dramatik anına odaklandığını gösteriyordu.

Geçen yılın sunucusu Jimmy Kimmel tokatla ilgili birçok şaka yapsa da kimse ona tokat atma gereği duymadı. Ve keskin mizahıyla tam olarak tanınmayan Kimmel'in törenlerin ustası olarak geri dönmesiyle, bu kez gücenme veya alınma ihtimali çok az.

Kimmel, izleyici sayısında yeni bir artış için pek umut besliyor gibi görünmüyor. USA Today'e konuşan Kimmel, "Ağ televizyonu reytingleri yokuş aşağı gidiyor. Bu konuda benim ya da herhangi birinin yapabileceği hiçbir şey yok. Ara sıra kuralların istisnaları olabilir, ancak bu gerçekten üzerinde çok fazla düşündüğüm bir şey değil."

Derecelendirmeleri göz ardı etmek, ABC'nin veya Oscar'ları dağıtan Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi'nin erişebileceği bir lüks değil. Yıllar geçtikçe AMPAS, en büyük ödül için finalistlerin sayısını iki katına çıkararak ve özellikle popüler filmlere bir Oscar ekleme düşüncesiyle ilgideki genel düşüşü durdurmaya çalıştı. Bu çabalar, ödüllerin izleyici çekiciliği sınırlı olan üst düzey filmlerin eline geçtiği yönündeki artan eleştirilere yanıt olarak verildi. Akademi, ödüllere daha fazla gişe rekorları kıran filmleri dahil ederek daha fazla insanın izleyeceğini umuyordu.

Ancak işe yaramadı. TV izleyiciliğindeki tuhaf artış dışında izleyiciler TikTok, YouTube ve diğer çevrimiçi seçeneklere doğru kayıyor. Smith'in tokatından sonraki 24 saat içinde YouTube'da 50 milyondan fazla izlendi ve tek günlük rekoru kırdı; ABC'de gösteriyi yalnızca 16,7 milyon kişi canlı izledi; bu tüm zamanların en düşük ikinci rakamıydı.

ABC TV, reytingleri daha fazla skeç ve müzikal şarkılarla desteklemeye çalıştı.

Gösterinin son saatinde keskin bir şekilde düşen izleyici sayısını kırmaya yönelik bir girişim olarak ABC, reytingleri yükseltmek için, bu yılki gösterinin her zamankinden bir saat önce saat erken başlayacağını duyurdu. Oscar ödülleri genellikle üç buçuk saat olarak planlansa da gösteri genellikle daha uzun sürüyor.

Ancak disiplinli zaman işleyişiyle bile, artık TikTok videolarında sunulan eğlenceye alışkın olan izleyicilerin üç buçuk saatlik bir fanteziye dayanabilecek dayanıklılığa sahip olacağını hayal etmek zor.

Düşüş durdurulabilir mi? 40 milyonu aşan izleyici sayısının normal olduğu 1990'lı ve 2000'li yılların altın günlerine bir geri dönüş olacağından şüpheliyim. 1998'deki 55,25 milyonluk zirve çılgın bir fantezi gibi görünüyor.

Ancak Akademi ve ABC şu ana kadar denediğinden daha sert önlemler denemek isteyebilir.

90 dakikayı aşmayacak sıkı bir gösteri veya Hollywood'un kendi taktik kitabından bir sayfa alıp küçük bir dublör oyuncu seçimi deneyebilirler.

 

Haber Ara